#DDW14: design door gedetineerden

#DDW14: design door gedetineerden

22-10-2014 08:05 Laatste update: 28-04-2018 03:43

Jody van den Tillaart

Ontworpen door Design Academy, gemaakt door een gevangene. Jij een originele ride, een gedetineerde haalt zijn lasdiploma.

Op de Dutch Design Week kom je ontwerp tegen in alle soorten. Soms is het heel concreet en soms blijft het een beetje ijl, als een idee, in de lucht hangen. En soms is er design dat maatschappelijk betrokken is en waar weinig uitleg bij nodig is. Dat laatste is zeker het geval bij Collectie Veenhuizen. De objecten uit deze lijn zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen een ontwerper en een gevangene uit het Drenthse gevangenisdorp.

Verboden dorp

Tot 1981 kon je als gewone burger het dorp Veenhuizen niet eens in, tenzij je er vastzat. Het gevangenispersoneel en hun gezinnen mochten er wonen, maar als je met pensioen ging, dan moest je verhuizen. Ontwerpers van de Design Academy Eindhoven zetten zich nu in om mee te denken over de herbestemming van het dorp en om samen met gevangenen te bekijken hoe ontwerp kan bijdragen aan hun leven in, en later buiten, de gevangenis.

Lasdiploma halen

Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is de LAS-TIG fiets, ontworpen door Anne Pabon. Om de frames van deze fietsen te maken, moet de gedetineerde in kwestie bepaalde lastechnieken onder de knie hebben. Kan hij het frame goed in elkaar zetten, dan behaalt hij zijn lasdiploma. Voor elk niveau lasdiploma is er een frame met een bepaalde moeilijkheidsgraad. Is de lasser klaar, dan wordt via een ventiel onder hoge druk water in het frame gespoten. Hierdoor gaan de buizen van het frame bol staan én wordt gekeken of de naden nergens water lekken. Is dat niet het geval, dan is de lasser geslaagd. Zijn fiets, compleet met zijn gevangenisnummer, wordt verkocht.

LAS-TIG fiets collectie Veenhuizen

Gevoel van eigenwaarde

Het werk is uitdagend, moeilijk en daardoor geeft het de gevangene een goed gevoel over zichzelf als het lukt. Intussen leert hij een vak, zodat hij eenmaal uit de gevangenis nog steeds iets met deze vaardigheden kan doen. En wie het een leuk model vindt, houdt er ook nog eens een kekke fiets aan over. Het ventiel, waarmee de fiets is 'getest', blijft er gewoon op zitten.

"Ik heb gemerkt dat de gevangenen waar ik mee werk, net zo zijn als ik", zegt Paben. "Ze zijn van dezelfde leeftijd, we kunnen over dezelfde dingen praten. Alleen hebben zij een fout gemaakt waardoor ze daar zitten. Uit dit werk halen ze voldoening én ze werken aan hun toekomst. Zo ben ik op dezelfde dag afgestudeerd met dezelfde fiets als Ricardo. Ik op de Design Academy, terwijl hij zijn eerste lasdiploma haalde."

De fiets en andere ontwerpen uit de Collectie Veenhuizen zijn tijdens de Dutch Design Week te zien in het Klokgebouw.

bekijk op Vimeo