DutchDesignWeek: je weet al te veel
Nieuws

DutchDesignWeek: je weet al te veel

donderdag 25 oktober 2012 15:13

Learn To Unlearn laat zien hoe dagelijkse objecten er ook uit zouden kunnen zien als je van niks wist. 

Een krukje op twee poten, een lamp aan een stok die pas aangaat als je hem optilt, een bezem met twee stelen en een borstel met langere haren dan Barbie. Je herkent de objecten van Design Academy afstudeerder Lina-Marie Koppen direct als dagelijkse dingen uit je huis. Maar waarom heeft een bezem eigenlijk geen twee stelen? De beweging die hierbij nodig is om de vloer te vegen lijkt handiger dan hoe we dat nu met een soort scheppende zwaai doen. Zou je als je nog nooit een bezem had gezien wel zo de vloer vegen als je nu doet?

Learn to unlearn komt voort uit een master thesis in het opkomende thema Social Design. De korte samenvatting: voordat we waren wie we nu als volwassenene zijn, namen we dingen voor wat we er op dat moment in zagen in plaats van wat ze geacht werden voor te stellen. We kopieren gedrag en gebruik van hoe ouderen het ons laten zien. Net zoals kinderen na ons doen wat wij hun leren. Ieder object is bepaald door hoe we het zijn gaan gebruiken, automatisch gedrag.

Dan volgt een flink filosofische verhandeling over dat het ultieme doel van alle gebruiksvoorwerpen die we hebben vormgegeven is een mens sterker te maken. We willen Superman worden. Het resultaat is een grotere afstand tussen je eigenlijke ik en jezelf als supermannastrever.

Hoe kan design menselijk zijn terwijl we ontwerpen om beter dan een mens te kunnen worden? Volgens Lina-Marie Koppen vertonen we een schizofrene relatie met objecten en hun gebruik. Dat leidt haar tot de conclusie dat we teveel hebben geleerd. Om dichter bij onszelf te staan moeten we ontleren. Haar serie objecten functioneert niet zoals sociaal bepaald is. Wie ze gebruikt ontdekt zelfbedachte onverwachte resultaten. De uitvoering in blauw-houten objecten en het hoge afwerkingsniveau maken dat bezoekers van de DutchDesignWeek er inderdaad niet af kunnen blijven en op onderzoek gaan.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Kennelijk heeft ze ook vergeten wat ze allemaal geleerd heeft op school.

Een voorwerp heeft zijn vorm en semantiek door het gebruik of de technische beperkingen van fabricage.
Het toetsenbord is hier een goed voorbeeld van.

Kortweg form follows function. Ben benieuwd wat de ARBO van haar ontwerpen vindt.

Geef die meid een fiets met vierkante wieken en laat haar filosoferen over de vorm terwijl ze meefietst met staatvegers.

 

Wielen bedoel ik op die fiets.

 

Nieuwsbrief