Politieke afgang in beeld
Nieuws

Politieke afgang in beeld

donderdag 27 mei 2010 15:38

Zeg het met een infographic. De gênante val van het kabinet Balkenende is treffend verbeeld door twee studenten Nieuwe Media.

De zowel koude als verhitte nacht van zaterdag 19 of zondag 20 februari 2010 staat in de annalen bijgeschreven als de val van het kabinet Balkenende IV. Heet hangijzer: de kwestie Uruzgan. Wie uit zijn hoofd een reconstructie wil navertellen, krijgt het nog moeilijk, met alle gebeurtenissen die voorafgingen aan dit politieke drama.

Twee studenten Nieuwe Media van de Hogeschool Zuid in Maastricht, Gordon Hatusupy (26) en Martijn Kersten (21), vonden het tijd om De Val inzichtelijk in beeld te brengen. Zij houden zich binnen de opleiding bezig met animatie en infographics, een relatief nieuw media-instrument om complexe gebeurtenissen en data visueel naar een begrijpelijk verhaal te vertalen.

Dus promoveerden zij de val van het kabinet tot afstudeerproject. Behalve voor henzelf ook bedoeld voor, zoals Kersten zegt, 'de burger die geen tijd heeft om zich erin te verdiepen'. Twee weken research in de vorm van documentaires bekijken en krantenberichten en tijdschriftartikelen napluizen leidden tot deze met veel inlevingsgevoel en diverse knipogen gemaakte
animgraphic.

De onderzoeksanimatoren hopen over vier weken af te studeren. Ze hebben de link van hun filmpje al aan diverse politici en politiek commentatoren getwitterd en gemaild. In hun afstudeerscriptie kunnen zij alvast de bemoedigende tweet van Frits Wester prominent vermelden: 'Mooi, kort en bondig overzicht.'

Reacties

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog niet zo bondig en overzichtelijk gezien heb (de val).

 

Knap werk

 

Ze hebben wel heel goed gekeken naar deze animatie...
http://crisisofcredit.com/

 

Ze hebben wel heel goed gekeken naar deze animatie...
http://www.crisisofcredit.com/

 

grafisch is het aardig, maar met infographics heeft het weinig te maken... tenzij een portret van een politicus een 'infographic' is vandaag de dag...?

 

Nieuwsbrief