Cyberstalkende ex hangt 15 jaar boven het hoofd
Nieuws

Cyberstalkende ex hangt 15 jaar boven het hoofd

woensdag 30 mei 2012 17:04

Rancuneuze exen zijn in het internettijdperk nog veel erger, schrijft Forbes. Zij crowdsourcen hun wraak.

Jaren geleden schreef ik eens een stukje waarmee één van de geïnterviewden niet zo blij was. Hij belde boos op en vroeg me hoe ik het zou vinden als hij namens mij enkele contactadvertenties op homosites zou plaatsen. Nadat ik had uitgelegd dat ik niets voor ‘m kon betekenen, besloot de boze geïnterviewde zijn dreigement niet uit te voeren.

Een andere grapjas – geen idee wie, het zal wel weer naar aanleiding van een verkeerd artikel zijn geweest – dreigde niet eens, maar besloot gewoon onder mijn naam helemaal los te gaan in het forum van een semi-bekende crimineel. Daar kwam ik overigens pas maanden later achter via een Google Alert op mijn naam. De crimineel in kwestie had er blijkbaar niet al te zwaar aan getild dat een zekere ‘Maarten Reijnders’ hem voor alles en nog wat had uitgescholden.

Je voordoen als iemand anders in de hoop die ander daarmee een hoop narigheid te bezorgen, is kortom niet ongebruikelijk op internet. Kashmir Hill, redacteur bij Forbes, kan erover meepraten. Iemand die boos was over een artikel dat zij had geschreven, besloot namens haar een advertentie te plaatsen in de casual encounters-sectie (voor sekscontacten) op Craigslist. Zij werd vervolgens bedolven onder de telefoontjes.

Maar het kan nog veel erger. Shawn Sayer uit de Amerikaanse staat Maine maakte het jarenlang wel erg bont, zo blijkt uit een recent artikel van Hill op de Forbes-site. Nadat hij en zijn vriendin in 2006 uit elkaar gingen, bleef hij haar online lastigvallen. Zelfs nadat zijn ex naar een andere staat (Louisiana) verhuisde bleef hij daarmee doorgaan.

Sayer plaatste contactadvertenties onder haar naam en maakte social-media-profielen namens haar aan. De advertenties bevatten het adres van zijn ex en het verzoek om langs te komen voor seks. Datzelfde verzoek plaatste de rancuneuze Sayer in seksvideo’s die hij van zijn ex had gemaakt. In e-mails en chats deed hij zich bovendien voor als zijn voormalige vriendin. Als gevolg van Sayers acties meldden verscheidene mannen zich bij het huis van zijn ex in Louisiana.

Om te voorkomen dat de politie hem kon achterhalen, maakte hij gebruik van onbeveiligde wifi-verbindingen op verschillende plaatsen. Sayer kon uiteindelijk toch worden gepakt omdat hij te zien was op videobeelden op de plaatsen waar hij verbinding legde. Sayer wordt nu vervolgd voor cyberstalking en identiteitsdiefstal. Als hij daarvoor wordt veroordeeld, kan hij tot 15 jaar celstraf krijgen.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Niet echt verstandig om je eigen historie te gebruiken.

 

Waarom niet? Zo laat je zien aan mensen dat het ook op die manier juist gebeurd en wordt het denk ik ook iets serieuzer mee omgegaan.

 

Nieuwsbrief