Deze site leest alle gebruiksvoorwaarden (voor jou)
Nieuws

Deze site leest alle gebruiksvoorwaarden (voor jou)

woensdag 15 augustus 2012 08:34

Te lui om de algemene voorwaarden van een webdienst te lezen? Terms of Service; Didn't Read doet het leeswerk voor je.

Vraag je je af hoe het zit met je rechten bij allerlei populaire webdiensten maar te lui om de kleine lettertjes te lezen? De site TOS;DR pluist die vervelende ellenlange algemene voorwaarden voor je uit. Het (vaak voorlopige) resultaat staat samengevat in handige punten. De kleurtjes en icoontjes geven aan wat positief, verdacht of zelfs negatief is in die schermen vol juridisch koeterwaals die je als nieuwe gebruiker vaak minder dan een seconde ziet.

Vrijwilligers kunenn zelf webdiensten toevoegen en beoordelen. Is alles samengevat dat leidt dat tot een classificatie. Tot nu toe is alleen TwitPic ingedeeld in klasse E, wat staat voor 'vermijden'. Dat komt doordat Twitpic eigendom eist van al je foto's, wat vorig jaar voor ophef zorgde. Bookmarksite Delicious scoort een D, ook niet best, terwijl SoundCloud het erg goed doet (B). Het ratingsysteem is gebaseerd op het Duitse energiekeurmerk voor huishoudelijke apparaten.

Opvallend is dat je bij veel webdiensten geen recht hebt om je helemaal uit te schrijven. Dat geldt bijvoorbeeld bij Whatsapp, Evernote, Wordfeud, Wordpress en Skype. De naam van TOS;DR (Terms of Service, Don't Read) komt van het internetjargon TL;DR (too long; didn't read), veelgebruikt als commentaar op te lange teksten.

De site doet denken aan Brights Accept & Decline project vorig jaar, maar dan voor veel meer webdiensten. Volgens Techcrunch vormt TOS;DR het begin van het einde van de grootste leugen op het web: "Ja, ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord."

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief