Download, print in 3d, schiet
Nieuws

Download, print in 3d, schiet

maandag 27 augustus 2012 12:55

WikiWeps is een wiki die alle informatie verzamelt waarmee je zelf een werkend vuurwapen kunt printen in 3d.

Alles wat je kan tekenen, kan je printen in 3d. Ook wapens. Dat voorzag 3d-printontwerper Janne Kyttanen van Freedom of Creation al jaren geleden. Hij zag dat als een van de mogelijke gevaren die de vrijheid van het 3d printen met zich meebrengt. "Stel je voor dat ik een vuurwapen ont­werp en het bestand naar een vriend in een ander land mail? Hij zou dat vuurwapen 3d kunnen printen en zijn buurman neerschieten. Hoe hou je dat tegen?" Het simpel grenzeloos uitwisselen van CAD-bestanden die je kan uitprinten is voor overheden niet tegen te houden. Dit gevaar is nu werkelijkheid aan het worden.

Vorige maand heeft een Amerikaanse wapensmid de behuizing voor het trekkermechanisme en wapenmagazijn van een schietwapen met een 3d-printer in kunststof geprint. De rest van het wapen, zoals de loop, bestond wel uit metalen onderdelen. Volgens de wapensmid kon hij met de kunststof systeemkast 200 schoten afvuren zonder dat het zelf geprinte onderdeel het begaf. De wapensmid plaatste zijn CAD-bestanden vervolgens op Thingiverse waar duizenden mensen hun ontwerpen met anderen delen.

Een groep Amerikaanse studenten heeft nu onder de noemer Defense Distributed het project Wikiweps (Wiki Weapons) opgezet met als doel via Open Source alle kennis te delen over het 3d printen van een vuurwapen met als uiteindelijk doel dat het wapen volledig en alleen op een 3d-printer kan worden geprint. Ze verzamelen geld om een 3d kunststof poederprinter te kopen zodat ze een eerste prototype kunnen printen. Alle kennis wordt via de Wiki in het openbaar gedeeld.

Defense Distributed verwacht dat hun project de manier hoe we over vuurwapens denken en hoe we ze onder controle houden totaal op zijn kop gaat zetten, precies waar Kytannen jaren geleden al voor waarschuwde. “Hoe zullen overheden zich gedragen als ze op een dag moeten opereren in de veronderstelling dat iedere burger nagenoeg instant toegang heeft tot een vuurwapen via internet. We zullen het ontdekken”, aldus Defense Distributed.

De oprichters van Defense Distributed denken dat wapens het antwoord op wapens zijn. Een van de oprichters Sean Kubin zegt op zijn blog dat de schietpartij van vorige maand in een bioscoop in Colorado voorkomen had kunnen worden als iedereen een wapen bij zich draagt. Volgens Sean hadden de krantenkoppen er dan heel anders uitgezien: “Man schiet in de lucht - gewapende burgers reageren”.

Defense Distributed probeert het geld voor hun project via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Dat gaat echter niet zonder tegenslag. Crowdfunder Indiegogo stopte de inzamelingsactie van Defense Distributed omdat ze het project ongepast vinden. De oprichters proberen nu de reeds verzamelde 2000 dollar van de beoogde 20.000 dollar vrij te krijgen.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Terug naar het Wilde Westen lijkt me inderdaad de oplossing.

 

mooi man, dan kan straks elke puber zijn eigen gang starten.

 

Daar ga je met je beveiliging... al de luchthavens

 

Nieuwsbrief