Downloaden kost muziekbranche Nederland 100 miljoen
Nieuws

Downloaden kost muziekbranche Nederland 100 miljoen

maandag 06 juni 2011 17:15

Bijna 5 miljoen Nederlanders downloaden uit illegale bron, waardoor de muziekindustrie in Nederland 100 miljoen euro per jaar misloopt.

Ter vergelijking: in 2010 haalde de muziekindustrie in Nederland een omzet van 218 miljoen euro. De 4,7 miljoen Nederlandse consumenten die regelmatig downloaden zouden daarmee zeker 200 miljoen euro per jaar 'winst maken', waarvan de helft ten koste van de entertainmentindustrie gaat. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek (PDF) door het adviesbureau Considerati. Hoeveel muziek Nederlanders kopen doordat ze het eerst via gratis downloads leerden kennen, is niet becijferd.

Considerati heeft zo veel mogelijk internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en vergeleken met de Nederlandse situatie. Het rapport dient als materiaal voor de discussie over de invloed van downloaden op de entertainmentindustrie in Nederland. 
Maar het rapport is gemaakt op verzoek van branche-organisatie NVPI, die voorstander is van het omstreden wettelijke downloadverbod

Een speciale begeleidingscommissie met critici als internetjurist Arnoud Engelfriet en SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft samen met voorstanders als Buma/Stemra en Universal gecontroleerd of het onderzoek neutraal bleef. Met het rapport kan de Tweede Kamer binnenkort weer de discussie aan over of er wel of geen wettelijk downloadverbod moet komen. Zie daarover ook onze recente uitlegparty.

Van de Nederlandse muziekdownloaders is volgens de onderzoekers zo'n 28 procent van 15 tot 24 jaar oud. Onder filmdownloaders is dat 30 procent en onder gamedownloaders 40 procent. Het aanpakken van downloaden uit illegale bron blijft een heikel punt. In Frankrijk kunnen internetters sinds een tijdje bij wet worden afgesloten van internet als ze drie keer op downloaden van auteursrechtelijk materiaal worden betrapt. Ook de Vodafone-directie vindt dat een goede aanpak. Maar afsluiten van internet vindt de Verenigde Naties in dat geval een schending van mensenrechten.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Je moet je afvragen of mensen die de albums illegaal hebben gedownload, in een andere situatie het album gewoon gekocht zouden hebben. In mijn geval vaak niet.

 

Ik zou ook lang niet zo veel kopen als wat ik nu download. Ik luister nu ook eigenlijk niet naar de radio, die zou dan vast wel vaker aan gaan.

 

een voor jezelf is goed, meerderen mag gestraft worden vindt ik.

 

Altijd hetzelfde. Alles wat wordt gedownload had anders worden verkocht. Dacht het toch niet. En zolang het zo is dat je voor ieder medium je muziekje opnieuw moet kopen en (zoals buma nu ook begint) je baas nog eens moet gaan betalen als je je eigen muziek op je ipod of walkman afluistert tijdens werktijd is het al helemaal een kansloze discussie.

Als de consument op een verliesomzet van 100 miljoen maar liefst 200 miljoen "winst" maakt wil ik het rekensommetje wel eens zijn. Wordt er 50% winst gemaakt op een CD-tje?

 

Ik ben benieuwd of er onderzoeken zijn meegenomen die becijferen hoeveel downloaden de industrie oplevert in concertbezoeken etc. Zonder downloaden zou ik de honderden euro's aan concertkaartjes waarschijnlijk niet uitgegeven hebben simpelweg omdat ik de bands niet zou kennen.

 

Dat nemen ze vast niet mee, want dat zijn geen misgelopen inkomsten. Daarnaast gaan de inkomsten uit concerten in veel hogere mate naar de artiesten in plaats van de industrie. Die hebben daar dus veel minder belang bij (liever meer CD's verkopen en minder bezoekers bij de concerten!)

 

Artiesten moeten gewoon geld verdienen met optreden. Die paar grijpstuivers die ze met platen/downloads nog binnenhalen is niet meer dan een bonus. De artiesten die dat snappen, die bezoek ik, en moeten toch al niks van de brancheorganisaties hebben, terwijl de luie knakkers die ooit een tophit hebben gemaakt en nu na twintig jaar nog steeds willen cashen op hun succes deze organisaties nog in leven houden. Net als vakbonden, daar wordt ook geen 30minner meer lid van.

Overigens snap ik die 100 miljoen wel. Als ik tegenwoordig een CD of DVD wil, ga ik naar amazon.co.uk, en dan ligt ie voor 3-4 euro in de bus. Honderden affiliateshops beconcureren elkaar dood en bieden alles voor ongeveer de verzendkosten aan. De planning was dat die platen voor een veelvoud over de toonbank zouden gaan.

 

Geen mens zou voor hetzelfde bedrag kopen als hij zou downloaden. Komt de industrie altijd goed uit om uit te gaan van een maximaal scenario. Hulde voor initiatieven als spotify die bewijzen dat mensen best willen betalen zolang het maar redelijk is.

 

Ik heb geen cd's gekocht dit jaar. Wel het newspaper album van Radiohead voor maar liefst 40 euro, geen seconde twijfel gehad en voor mij gelijk het hoogtepunt dit jaar wat betreft recreatieve aankopen.

Oftewel, muziek is iets menselijks, daar zet je niet zo even een prijskaartje op.

 

Als ze nu eens een goed alternatief bieden waar ik cd kwaliteit (wav/flac) kan downloaden tegen de zelfde prijs als ik het in de winkel zou kunnen kopen dan zou ik dat doen. Tot zie tijd moeten ze niet zeuren en ophouden met het financieren van deze kansloze onderzoeken.

 

Ik denk dat artiesten meer in eigen beheer muziek op internet moeten aanbieden om legaal, tegen betaling, te kunnen downloaden. Nu krijgen ze heel weinig van elke verkochte cd of dvd, het grootste deel gaat naar de platenmaatschappij, die boeven. Kan de prijs naar beneden, maar vangen ze toch meer voor hun werk. Iedereen blij behalve de platenmij haha.

 

Pffff, downloaden. Wat ouderwets. Ik betaal gewoon € 10 per maand aan Spotify en heb een wereldcatalogus tot mijn beschikking. Meer muziek dan ik ooit zal (kunnen) beluisteren. Van oud tot het allernieuwste.

p.s. Via een sonosbox en iPad (of iPhone)op de stereo aangesloten. Superrrrrr....
Weg met dat downloaden, dat is echt verleden tijd.

 

Wat Robbie zegt.

 

"Goed, we schatten hoeveel er wordt gedownload en nemen aan dat we anders evenveel CDs/DVDs tegen de volle mep hadden verkocht." Nou, mooi niet dus.

Wat storend is, is dat schattingen gecombineerd met woeste aannames als feiten gepresenteerd worden.

 

Nou als ze hadden gerekend zoals door de reageerders dan zou het bedrag wel hoger zijn geweest. Hier gaan ze dus uit van 2 albums pppj. En als je de retail niet meerekent 4 albums. Maar goed, zoals velen koop ik ook de muziek niet meer in NL, maar via iTunes of Beatport. Dat tellen ze zeker ook niet mee.

 

Ik zou meer kopen als het geld ook grotendeels naar de artiest gaat. Nu lijkt de muziekbranche meter op de sexindustrie/mafia. Degene die het minste doet krijgt in verhouding het meest. Verder vindt ik het persoonlijk niet nodig om exorbitante marges te berekenen. Het lijkt wel op sommige voetbalsalarissen. Miljoenen om tegen een stukje lucht in leer te trappen...

 

Dus even rekenen. Volgens CBS hebben we nu 16.680.899 inwoners. €100.000.000/16.680.899= €5,99 per jaar, per inwoner. Dus als ik €5,99 per jaar betaal mag ik alles onbeperkt legaal downloaden Goeie deal, waar kan ik me inschrijven?

 

Niet goed gelezen, 5 miljoen downloaders. Sorry

 

Nou ja, delen door 5.000.000 is nog alt

 

Nou ja, delen door 5.000.000 is nog alt

 

Altijd 20,- per jaar. Ik zeg doen

 

Als er leuke dingen bij het album komen (backstage verhalen, ontwikkeling album, mooie foto's, wat er met nummers bedoeld word) wil ik nog wel eens het album kopen.
Als ze voor albums een soort van special edition's maken met extra's. Dingen die je niet kunt downloaden. Zie ik nog leven in deze markt hoor

 

Leg rapport Up and Downs van TNO en SEO er eens naast. Geeft een aanzienlijk genuanceerder beeld. Zou goed zijn als Tweede kamer beide rapporten serieus meeneemt en niet alleen op NVPI af gaat.

 

dan komen die vanzelf wel op internet te staan.

 

Sinds ik mijn Spotify Abo heb is mijn downloaden naar bijna 0% gezakt, wel kocht en koop ik nog steeds de favoriete downloads op vinyl. De branche is trouwens ook allang niet meer zo creatief meer als vroeger.

 

Ik betaal ook voor Spotify. Ik download dus geen muziek. Toch vind ik sommige redeneringen hier ook niet kloppen van reageerders. Over het gegeven dat ze niet het volledige bedrag mogen noteren voor alle gedownloade muziek, omdat men dan nooit zoveel muziek zou kopen als ze voor alles zouden moeten betalen. Dat is toch raar? Je luisterd die muziek toch? Dan zou de artiest daar toch voor betaald moeten worden? Is toch hetzelfde als inbreken bij de Albert Heyn. Alle koekjes opeten en vervolgens zeggen als je gepakt wordt en ervoor moet betalen: ja, als ik wist dat ik ervoor moest betalen
had ik het nooit gedaan...

 

Wat een compleet debiele vergelijking.

 

Inderdaad! Voordat ik 10 euro per maand aan spotify betaalde luisterde ik mijn muziek altijd via youtube, mocht ik een nummertje onderweg willen luisteren (no internet) dan kopieerde ik het filmpje met listentoyoutube.com. Daarvoor downloade ik mijn muziek altijd, ik kon toen ongelimiteerd dowloaden dus alles ontdekken. Iets wat ik niet in een winkel kan doen, kost je klauwen vol geld.

 

ik hoor veel mensen zeggen dat als het overgrote deel van het bedrag dat betaald wordt naar de artiesten zouden gaan, dat zij dan zouden gaan betalen. hierbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat artiesten ZELF ervoor kiezen om aan te sluiten bij een platenmaatschappij. als je ervoor kiest dat een ander over je eigen rug miljoenen gaat verdienen, moet jezelf niet piepen. aan die andere kant, radiostations en muziekzenders zouden moeten hervormen en wat meer aandacht moeten geven aan onafhankelijke artiesten.

 

De platenbazen zijn al erg lang geld mis gelopen. Dit omdat die bejaarden niet mee willen met de moderne wereld. Als ze hadden geinvesteerd in stabiele betrouwbare muziekdiensten was deze hele discussie er nooit geweest.

Gemak dient de mens. En het is nog altijd een kwestie van vraag en aanbod. Die plastic schijfjes horen in de zelfde categorie als de plaat. Alleen nog voor verzamelaars.

Als ik mijn muziek overal kan beluisteren zonder moeilijke ingrepen, dan is het gedaan met de aankoop van CD's en MP3's.

Dus platenindustrie reken er maar op dat jullie nog meer verlies gaan draaien. En niet alleen door illegaal downloaden, maar vooral door al jullie eigen traagheid.

 

Gaat niet over alleen muziek, ook films, programma's etc. Maar de Apple TV wordt nog steeds niet verkocht (officieel) in Nederland omdat hier geen mogelijkheden zijn tot aanschaf van films en programma's, niet gek dus dat mensen dat gaan downloaden. De mogelijkheden daartoe zijn er simpelweg niet dus moet je wel.
Laat ze dat geld van procederen eens steken in technische en softwarematige mogelijkheden ons gebruikers tevreden te stellen zodat we de moeite en behoefte niet hebben om te downloaden (illegaal).

 

De muziekindustrie zou beter eens laten berekenen hoeveel geld ze verliezen door hun eigen bekrompenheid, dat moet gigantisch zijn. Ondertussen wordt er geld verdiend door bedrijven die wel mee zijn met hun tijd.

 

Nieuwsbrief