Downloadmoeder geeft strijd tegen downloadboete niet op
Nieuws

Downloadmoeder geeft strijd tegen downloadboete niet op

vrijdag 14 september 2012 08:20

Een Amerikaanse stapt naar het hoogste rechtsorgaan in een laatste poging om 222.222 dollar schadevergoeding voor downloaden van 24 liedjes te ontkomen.

De Amerikaanse Jammie Thomas staat bekend als de 'downloadmoeder'. Ze werd in 2006 door de Amerikaanse brancheorganisatie van platenlabels aangeklaagd wegens downloaden van 24 liedjes en werd veroordeeld tot 222 duizend dollar schadevergoeding. Ze ging in hoger beroep en na vijf jaar procederen bleek ze deze week terug bij af. De 222 duizend dollar staat na een uitspraak deze week nog steeds.

Na de nieuwe nederlaag grijpen Thomas en haar advocaten nu naar het laatste redmiddel: het federale hooggerechtshof. Thomas, moeder van vier kinderen, gebruikte wijlen p2p-netwerk Kazaa voor het downloaden van de liedjes. De Amerikaanse huisvrouw is symbool geworden van de strijd tegen downloaders door de Amerikaanse muziekindustrie. Lef kan haar niet ontzegd worden, want ze sloeg eerder een schikkingsvoorstel van 25 duizend dollar af.

Bij haar laatste beroep stelde een jury dat Thomas precies wist wat ze deed en dat 9250 dollar schadevergoeding per liedje nog meeviel. The Supreme Court, het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan, moet nu bepalen of dit echt redelijke bedragen zijn. Althans, als de Supreme Court er trek in heeft. Want in de downloadzaak van Sony BMG tegen Joel Tenenbaum, die werd veroordeeld tot 675 duizend dollar schadevergoeding, weigerde het hooggerechtshof de zaak in behandeling te nemen.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Mooi gevalletje voor crowdfunding, mocht ze toch aan het kortste eind trekken. Denk dat iedereen daar ook graag aan bijdraagt.

 

Niet te hopen dat ze vroeger ook ladingen cassettebandjes samenstelde.... oja dat deed iedereen ook massaal, ging je zakgeld niet op aan een elpee.

 

Nieuwsbrief