DRM maakt ebooks onleesbaar
Nieuws

DRM maakt ebooks onleesbaar

maandag 21 december 2009 15:54

Ebooks beschermd met drm kun je niet uitwisselen tussen verschillende readers. Maar is drm eigenlijk wel nodig?

Vooral in Amerika zijn readers sterk in opkomst. Nu Barnes & Noble met de Nook de strijd is aangegaan met Amazons Kindle begint het geneuzel weer over bestanden beschermd met een kopieerbeveiliging (drm). Net zoals in de muziekindustrie lijkt het drm-debacle zich te herhalen. Had je eerst een iPod vol muziek gekocht in de iTunes Music Store en wilde je toch liever een Zune, dan zat je met de gebakken peren. Je eerder aangeschafte muziek kon je dan niet op de Zune afspelen. Tegenwoordig kan je echter drm-vrije muziek kopen en de muziekindustrie is er niet kapot aan gegaan.

Uitgevers moeten kennelijk het wiel opnieuw uitvinden. Hetzelfde is nu namelijk aan de hand met boeken die je via Amazon koopt. Die kan je niet op de nieuwe Nook reader van Barnes & Noble lezen en andersom ook niet.

David Poque van de The New York Times schreef er vorige week een blog over. Hij had dit probleem een jaar eerder namelijk ook al aangekaart. Als auteur was hij ook bang voor piraterij van zijn computerboeken. Volgens een lezer zouden illegale kopiën alleen maar dienen als reclame voor Poque's boeken. 'Mensen zullen ze downloaden, uitproberen en vervolgens het boek in de winkel kopen.' De lezer daagde Poque uit om het als gecontroleerd experiment uit te proberen.

Dat is precies wat Poque deed. Een van zijn Windows boeken verkocht hij zonder drm om te ontdekken wat de mogelijke gevolgen voor de verkoop zouden zijn. Volgens Poque werd het boek massaal illegaal verspreid en 'idioot gemakkelijk te downloaden zonder er voor te betalen'. Een jaar later verteld Poque dat de verkoop van het boek niet is gekelderd maar zelfs licht is toegenomen. Hoewel hij duidelijk aangeeft dat een dergelijke experiment geen keihard bewijs is dat illegale kopiën van boeken de verkoop stimuleren, was hij verrast dat het niet de verkoop-ramp werd die hij vreesde.

Poque is als auteur echter nog niet helemaal overtuigd dat drm op ebooks helemaal moet verdwijnen. Hij stelt dan ook voor dat uitgevers zijn experiment mondjesmaat uitproberen om te zien wat het effect van drm-vrije boeken is op boekverkoop.

In Nederland startte Ivo Victoria een soortgelijk experiment.

 

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Oei, daar gaan ze weer. Als de industrie mij niet onder mijn voorwaarden wil verkopen dan haal ik hel wel illegaal. Easy as that. Niemand die me tegenhoud.

 

Ik heb de beschikking over een ebookreader van Sony. Die gebruikt als formaat epub. Het openstandaardformaat. Deze zijn te beveiligen met DRM van Adobe.

Zolang ik mijn boeken ook op een andere reader kan lezen, wat door epub kan, is er nog niets aan de hand.

Vervelender wordt het dat de DRM beveiling er mede voor zorgt dat ik het boek maar een X-aantal maal over kan zetten. Daarna is het weg boek.

Een nieuwe computer (computer moet geautoriseerd worden); een andere ereader. Allemaal gevolgen voor je maximale kopieermogelijkheid.

Echter, DRM voor ebooks is allang gekraakt. Er verschijnen regelmatig eboeken die van hun DRM beveiliging zijn ontdaan (boeken die b.v. via Bol.com te koop zijn) Kennelijk zijn er toch mensen die over de software beschikken die dat mogelijk maakt.

In dat opzicht is DRM dus al achterhaald.

 

Volgens mij heet die man Pogue, met een G. Belangrijker nog: volgens hemzelf heet hij Pogue.

Verder wel prettig, zij het weinig verrassend, dat wederom blijkt dat DRM niet "the way to go" is.

 

DRM is er alleen om een brave consument te pesten. Alle anderen verwijderen de DRM of downloaden boeken waar het al verwijderd is.
Net als bij de muziek wordt het de brave consument zo lastig gemaakt om braaf te blijven, dat de overstap naar minder braaf snel gemaakt is.

 

Een jaar later verteld ( = vertelt) Poque

Kom op nou zo moeilijk is het toch niet!

 

Nieuwsbrief