Duurtest: BMW 730 xd met ongewone opties (met video)

Duurtest: BMW 730 xd met ongewone opties (met video)

23-09-2016 16:16 Laatste update: 27-04-2018 03:30

We rijden een week in BMW's enorme 730 xd. Met genoeg redenen om achter het stuur te gaan zitten, maar ook achterin heb je allerlei snufjes.

De overgang van de Jaguar F-Pace naar de Mazda CX-3 uit onze duurtest was redelijk soepel. De overstap van onze sympathieke Japanner naar Bayerisch' beste is een regelrechte cultuurshock. Allereerst het formaat: alle kinderfietsen en stoepkrijtdoosjes moeten van de oprit af voor dit monster. Hij is groot en breed en glimmend. De 7 serie is visueel nooit mijn favoriete 'Bimmer' geweest moet ik zeggen. Het lukt de Duitsers wat mij betreft in de 3 en de 5 serie over het algemeen beter om de lijnvoering logisch te laten voelen. In deze 730 loopt er bijvoorbeeld een chromen strip over de zijkant die niet helemaal lijkt te weten waarvoor hij er precies is. Achterin de bumper zijn twee chromen accenten rond de uitlaten geplaatst. Iets dat je volgens mij bij een Fiesta ST doet, maar niet bij een beschaafde auto voor een captain of industry. 

Vergeleken met Volvo's S90 is deze auto minder subtiel gedetailleerd. Het interieur daarentegen is een verfijnd stukje vakmanschap. Vooral in de blonde versie die wij rijden. Dat contrasteert fraai met de donkerblauwe buitenkant. Ook de riemen en de houders voor de riemen zijn in de kleur van het interieur. Suave. Alle vakjes en kastjes gaan soepel open en dicht. Alle knoppen voelen solide aan. De schermen achter het stuur en midden op het dashboard hebben een hoge resolutie en fraaie graphics. Alles wijst erop dat je in een auto van stand zit. Om dat gevoel ook 's nachts te behouden zul je wel even de instellingen van de binnenverlichting te lijf moeten. Met behulp van led-verlichting worden oppervlaktes subtiel verlicht, maar niet altijd in even subtiele kleuren. Daar moet je dus met beleid de instellingen te lijf gaan.

30.000 euro aan opties

Onze 730 xd (de x staat voor vierwielaandrijving) kost een ton kaal en heeft 30.000 euro aan opties. Eén derde daarvan zit in het High Executive pakket. Dat is geen marijuana-dispenser in de middenconsole, maar bestaat onder andere uit een Harman Kardon surroundset, full-LED-koplampen, gemotoriseerde zonneschermpjes rondom, een WLAN-hotspot, live verkeersdata en dat onontbeerlijke "ik-heb-een-chique-auto" softclose portieren. Hoe lafjes je de deur ook dichtgooit, de BMW trekt ze zelf even aan. De eerder genoemde Ambiance Verlichting zit ook in dit pakket. 

De dikste speeltjes zitten in het Innovation Pack: een Samsung-tablet in de middenarmsteun achterin met mogelijkheden om achterstoelen en de voorpassagiersstoel in te stellen, de airco en stoelverwarming te bedienen en de interieurverlichting met ambianceverlichting, de rolschermen van het glazen dak en de zonnerolschermen te regelen. Ook een deuntje afspelen kan met de tablet. Het fraaiste is echter hoe hij in de armsteun verwerkt zet. Als je hem plaatst pakken twee schuifjes hem vast en wordt hij opgeladen.

Wie moet kiezen tussen de Mercedes S-klasse die we eerder dit jaar reden en de 7 serie zal dat vaak doen op basis van merkloyaliteit en dealerervaring. Wat mij betreft is de S-klasse van buiten een fraaiere en imposantere auto, maar van binnen kan hij niet op tegen de verfijning van de BMW. Met name het infotainment systeem in de 730 is een stuk moderner in look and feel. Per saldo komt het er dus op neer wat je belangrijker vindt: de binnen- of de buitenkant. 

Lees meer artikelen uit de rubriek Duurtest