Duurtest: Citroën DS5 Hybrid4 (week 1)
Nieuws

Duurtest: Citroën DS5 Hybrid4 (week 1)

dinsdag 24 juli 2012 13:09

De Citroën DS5 is de eerste hybride die gecombineerd wordt met een dieselmotor. Bovendien heeft hij een hele mooie jas aan.

De Opel Ampera, Ford Focus en Hyundai i40 die we eerder reden waren alleszins aardige auto's om te zien. Zet ze naast de Citroën DS5, bestudeer het lijnenwerk wat langer en je ziet dat de Citroën minder fuzzy is. Met name de lijn over de zijkant van de auto, waarbij een bolling een holling wordt en eindigt met een zwiep omhoog. Je kunt er naar blijven kijken. Dat is ook de bedoeling natuurlijk, want Citroën haalde niet voor niets de naam DS weer van stal.

Genoemd naar de legendarische snoek, moet de nieuwe serie auto's (DS3, DS4 en DS5) de verkoopsuccessen van toen herhalen. Dat werd hoog tijd, want allemachtig, wat heeft Citroën de afgelopen jaren een boel extreem oninteressante auto's gemaakt. Toen de verkoopcijfers achterbleven verlieten de Fransen hun strategie en gingen de andere Europeaanse merken nadoen in plaats van een nieuwe vertaling voor hun eigen typisch Franse concept te verzinnen. De Xantia en Xsara als dieptepunten.

De DS-serie komt dus als geroepen en de DS5 is voorlopig vlaggenschip. Voorlopig, want er zou een DS9 aan kunnen komen, geïnspireerd op de Numero 9 concept car.

Wij rijden een maand met de DS5, waarbij de auto danig op de proef gesteld zal worden tijdens de vakantierit. Die moet trouwens historisch goedkoop worden, want de DS5 belooft 1 op 25 op de diesel-elektrische combinatie te kunnen rijden. Voor een auto van een formaat ergens tussen een Golf en een Passat is dat indrukwekkend. 

Onze DS5 is de Hybrid4 SportChic. De duurste motorvariant met de meeste opties. Ik heb geloof ik drie opties gevonden die niet op onze auto zitten. Maar Citroën is sowieso ongermaans gul met de standaarduitrusting. De meest kale versie (Chic) heeft bijvoorbeeld 17" lichtmetaal, climate control met twee zones, cruise control, usb-aansluiting, stuurwielbediening voor audio, zelfdimmende binnenspiegel en regensensor. Geen wieldoppen en gaten waar de speakers horen te zitten hier.

Wie de meest kale versie koopt, mist echter een hele fijne feature: de cockpitroof met 3 panoramadaken. Die maken het interieur van de DS5 namelijk vele malen spectaculairder. Je moet €2700 bijleggen om dat panoramadak te krijgen, maar dan heb je ook meteen keyless entry, bluetooth handsfree, 18" velgen en parkeersensoren.

Zoals gezegd heeft onze Hybrid4 SportChic alle eerdergenoemde opties en nog een beetje. Een van de highlights is het Head-up display, dat snelheid, cruise control-data en navigatieaanwijzingen op een glasplaat in je gezichtsveld projecteert. Andere lichtpunten: het navigatiesysteem, de achteruitrijcamera en de elektrisch verstelbare voorstoelen met massagestand.

Overigens had er één optie minder op de auto mogen zitten. De auto waarschuwt als je zonder richting aan te geven over de middenstreep gaat. Dat voelt alsof er twee marmotten door je stoelbekleding heen proberen te knagen en in je kont te bijten. Een trilling in het stuur zou subtieler zijn. Maar gelukkig kan het systeem ook uit.

Het interieur is spectaculair. De middenconsole, die doorgezet is op het plafond tussen de twee voorste panoramaruiten geeft je het gevoel in een jet te zitten. Met de knoppen boven je hoofd stel je bijvoorbeeld de stand en helderheid van de head-up display in. De stoelen zitten goed en het stuur is alle kanten op te verstellen. Achterin is ook voldoende ruimte voor een volwassene, alhoewel de hoofdruimte niet overhoud. Enige echte teleurstelling is de bagageruimte. Het feit dat je een hybride gekozen hebt, moet je bekopen met 330 in plaats van 465 liter bagageruimte. 

Volgende week hebben we de eerste 500 kilometer gedaan, dan geven we de eerste rij-indruk. 

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Beetje rare vergelijking om een Opel Ampera, Ford Focus, Hyundai i40 en Citroën DS5 op een hoop te gooien. Mooie auto die DS5 maar in zijn eigen klasse zal het blijken of Citroen genoeg zijn best gedaan heeft. 1 op 25 fabriekopgave voor een elektro-diesel vind ik mager. Ben benieuwd wat je er in de praktijk van gaat maken.

 

Het maakt niet uit. Ik heb een intense hekel aan Citroëns. Gedrochten op de weg en kwaliteit van lik-me-vestje.

 

Franse autos zijn in het algemmen slecht , ze gaan niet zo lang mee , alles gaat kapot na paar jaren

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Tot voor kort was dat zeker waar. Tegenwoordig zie je dat het per model zelfs sterk uiteenloopt. Italiaanse auto's stonden ook als slecht bekend, maar de nieuwe Panda is een prima autootje als het om betrouwbaarheid gaat. Toegegeven: de Panda wordt in Polen geassembleerd. De huidige Renaults schijnen dankzij het partnerschap met Nissan ook sterk verbeterd te zijn. 
Hoe het met Citroën gesteld is op dit moment durf ik niet te zeggen. Als je een C5 vergelijkt met een Passat doet ie het ietsje slechter (zie TüV rapporten op www.anusedcar.com), vergeleken met een Mazda 6 een stuk slechter. Alles is relatief.  

 

De huidige Panda wordt in het Italiaanse Pomigliano geproduceerd. Het vorige model, waar ik me in vervoer, kwam uit Tychy, Polen. Volgens de ADAC is het de op drie na betrouwbaarste auto in de compacte klasse.

 

Rutger,
"De Citroën DS5 is de eerste hybride die gecombineerd wordt met een dieselmotor."

Volgens mij ga je nu voorbij aan de Peugeot 3008 Hybrid4 die volgde op de conceptcars van Peugeot met de hybride-Diesel aandrijving.

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Ik had iets specifieker moeten zijn. De Hybrid4 is de eerste diesel hybride combinatie. Maar inderdaad niet als eerste beschikbaar in de DS5. 

 

Nieuwsbrief