Een .amsterdam-adres voor elke inwoner
Nieuws

Een .amsterdam-adres voor elke inwoner

dinsdag 13 maart 2012 13:12

De PvdA wil dat de gemeente Amsterdam alle inwoners een eigen mailadres geeft met een nieuw .amsterdam-domein.

De Amsterdamse PvdA-fractie, de grootste partij in de gemeenteraad, komt met het plan om alle inwoners en bedrijven van de hoofdstad te voorzien van een eigen domeinnaam dat eindigt op .amsterdam. Het nieuwe toplevel-domein zou worden gekoppeld aan een eigen gratis mailadres. Het adres zou volgens PvdA'er Geke van Velzen ook zijn te gebruiken voor 'goedbeveiligde digitale communicatie met de burgers', meldt Het Parool.

Tot nu toe was de ondersteuning van dit soort nieuwe topleveldomeinen marginaal. De meeste providers zouden .amsterdam niet automatisch doorgeven. De ICANN, de organsatie die internationaal gaat over de uitgifte van domeinnaamextensies, wil echter uiteindelijk elke extensie mogelijk maken. Maar dat kan nog wel even duren. Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders buigt zich echter dinsdagavond al over het domeinplan.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ah, en ik als inwoner van een andere stad financieer dat natuurlijk met mijn belastingcenten..

 

Jij als niet-Amsterdammer betaalt wel belasting in Amsterdam? Dan doe je iets verkeerd..

 

Ik vraag mij af of er uberhaupt met burgers gepraat is voordat dit aparte plan in de lucht kwam... Gratis is leuk hoor, maar je provider levert dit ook al. Daarbij denk ik dat alleen de commercie wellicht gebaat is met een .amsterdam extensie.

Ik zie zoveel betere IT georienteerde opties; Ubuntu icm een goedkoop basissysteem voor burgers regelen, bejaarden een korting geven voor ipads om met de digitalisatie mee te gaan, stimuleren van (grafisch) programmeren voor basisscholen etc.

 

En wat als je gaat verhuizen?
En wat doe je als er meer mensen Jan Jansen heten?

Dan kun je beter een email adres gebruiken die gekoppeld is aan het woonhuis. Bijvoorbeeld:

8011SX35@sassenpoort.zwolle

 

Laat maar, nu ik er wat langer als 2 seconden over nagedacht heb lijkt het me geen goed idee ivm spam.

 

Ik vind het geen slecht idee.
op mn gmail krijg ik bijna geen spam binnen,
dus het is mogelijk..

 

Het probleem is dat als de straatnamen gaan gebruiken of namen uit telefoonboeken dat het makkelijk is voor spammers om een email bom te sturen. Niet iedereen kent je gmail adres.

 

Wat een F*** bullshit, die moet dr naam maar veranderen naar "Gekkie van Velzen". Zonde van de tijd en geld. Wie gaat het allemaal bijhouden, mensen willen nogal eens verhuizen...

@sturkenbaum, korting op iPads vind ik dan weer te ver gaan, ik als "jongere" wil ook wel korting en de kosten van een iPad zijn imho te hoog, een kindle fire achtig apparaat zou een beter idee zijn

 

Mijn redenatie is dat jij als jongere al prima kan meekomen en goede kortingen krijgt als student zijnde (bv Surfspot), daarbij moeten we niet altijd maar kijken of je als individu er ergens beter van wordt.

Het mooie van een ipad is dat ouderen gemakkelijk en relatief veilig op het internet kunnen surfen, wat weer een hoop geld kan opleveren op het gebied van zorg, commercie en efficientie. Aandacht aan de snel verouderende maatschappij kan daarom niet vroeg genoeg komen.

Als straks technologie niet kan versnellen omdat de meerderheid niet kan meekomen (de babyboomers in dit geval), dan krijg je pas echt problemen.

Ik moet wel zeggen dat ik niet op de hoogte ben van de Kindle fire's capaciteiten.

 

Een hele tijd geleden nog iets gelezen over korting voor senioren en de ontbrekende korting voor studenten. Vervolgens ook weer van alles gehoord over dat de senioren in Nederland er eigenlijk gigantisch goed voor staan. Voor de studenten kun je dit niet zeggen en met de veranderen in het onderwijs moet je je zeker gaan afvragen of korting geven voor studenten echt niet veel belangrijker is.

Nu snap ik wel dat heel interessant is om de babyboomers toch mee te nemen in de technologische ontwikkelingen. De groep mensen die je min of meer buitensluit, of in ieder geval niet bereikt door het gebruik van 'nieuwe' technologien wordt steeds groter. Hoewel ik totaal geen fan ben van Apple (En zeker niet van de meeste gebruikers) is het wel interessant qua gebruiksgemakt. Toch lijkt het me dat ouderen net zo makkelijk werken met een Kindle Fire.

Maar goed, even ontopic. Een .amsterdam domain? Het klinkt als een leuke marketting truc om amsterdam lekker wat publiciteit te geven. Je zit alleen met de registratie van de gebruikers zelf (Opvragen bij het gemeentehuis bijvoorbeeld met een zelf gewenste naam. Wie het eerst komt wie het eerst maalt.). Het hangt van de kosten af, maar zo een slecht idee lijkt het me helemaal niet.

 

Nog 1 keer off topic:

als je het even googled dan kom je met de eerste pagina al op de korting voor studenten. Desalniettemin heeft het ontbreken van een korting studenten nooit weerhouden om toch een Apple te kopen. Voor ouderen is dat anders, die zien op het eerste gezicht het nut er niet van in.

 

Met de ICT van gemeente Amsterdam is het bedroevend slecht gesteld. Er is 9 miljoen tekort, het personeel is niet geschikt, de apparatuur is verouderd.
De ICANN rekent $185000 voor alleen de aanvraag van een TLD en jaarlijks $25000. De ambities te hoog.
Hoe wil je dat doen in deze situatie?
Volstrekt onhaalbaar, eerst de boel op orde brengen!!!

. amsterdam zou trouwens niet de enige zijn. .berlin komt er al aan ;-)

 

Wat een veel beter plan is, is een gratis wifi-netwerk dat zich boven Groot Amsterdam uitstrekt. Met hoge snelheden uiteraard.

 

Nieuwsbrief