Een QR-code maar dan met geluid
Nieuws

Een QR-code maar dan met geluid

zaterdag 11 augustus 2012 15:31

De iPhone-app Chirp stuurt hyperlinks via getjilp van de ene naar de andere telefoon.

Een foto versturen kan op ontelbare manieren. Nee, ik ga ze niet allemaal noemen. Maar met Chirp (video) komt er weer eentje bij. Via de gratis iPhone-app zet het een linkje (naar een afbeelding, site of notitie) om naar geluidsgolven. Door op verzenden te klikken, komt er een geluid uit je telefoon dat doet denken aan het getjilp van vogels. Dit getjilp kan als een QR-code 'gelezen' worden door een andere telefoon die de app aan heeft staan. Het linkje opent meteen. Op Fastcodesign.com noemt CEO Patrick Bergel de methode Animal System.

Met e-mail en bluetooth bij de hand vraag je je af: wat is het nut? "Chirp is bedoeld om snel en makkelijk te delen tussen personen op dezelfde plek. Veel telefoons hebben geen bluetooth waarmee bestanden kunnen worden verzonden. Het is makkelijker dan e-mail en instant messengers, want je hoeft geen geadresseerde in te voeren. Je hoeft niet eens vrienden op Facebook of volger op Twitter te zijn om iets met elkaar te delen”, vertelt de FAQ.

Chrip wil snel uitbreiden naar andere smartphones, maar daar stopt het niet mee. "Er zijn miljarden geluidsspeakers op aarde. En overal waar een speaker is, kun je links verwerken." Dat klinkt goed: geluidsgolven als een soort van onzichtbare USB-stick.

Bram is begonnen bij Bright maar inmiddels werkzaam voor RTL Nieuws. Gelukkig blogt hij nog regelmatig voor ons.

Reacties

Wat ook leuk is, is dat je naar meerdere ontvangers tegelijk kunt verzenden. Alleen moeten die wel allemaal zelf eerst de app starten om te 'luisteren'. Dat is wel een groot verschil met bijvoorbeeld bluetooth. Toch vond ik Chirp in het gebruik wel veel makkelijker.

 

TOP!
Werkt perfect

 

De jaren 80 zijn weer terug. Toen zond de NOS met Hobbyscoop Basicode op deze manier uit op de radio.
In deze tijd is het natuurlijk onbruikbaar maar leuk voor hipsters.

 

[OT]
Klein spelfoutje in de eerste alinea; "Chrip" i.p.v. "Chirp".
[/OT]

 

Check!

 
afbeelding van Joris Theunissen

Wel interessant, zorgt dit voor nieuwe 'verborgen' boodschappen in muziek en radio?

 

Nieuwsbrief