Eerste indruk: LG G2

Eerste indruk: LG G2

13-08-2013 13:52 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Voor zo'n groot scherm en grote accu is LG's G2 nog prettig compact. Maar de knoppen hadden niet per se naar de achterkant gehoeven.

Vergeleken met het marktaandeel van Samsung in ons land speelt het eveneens Zuid-Koreaanse LG hier een kleine rol op smartphonegebied. Maar internationaal gezien doet het bedrijf het niet slecht. Afgelopen kwartaal verkocht LG de meeste telefoons in zijn geschiedenis. Het 5,5 inch toestel Optimus G Pro, sinds kort ook in Nederland te koop, is bijvoorbeeld al de bestverkochte LG-smartphone ooit. Maar de verkoopcijfers vallen in het niet bij die van de Galaxy S4-serie van Samsung.

LG gaat deze herfst de strijd aan met Samsungs S4. Afgelopen week presenteerde het in New York zijn belangrijkste smartphone voor dit najaar, de G2. Om met de deur in huis te vallen: de G2 voelt vergelijkbaar aan als de S4. Groot, licht, gemaakt van kunststof dat erg gevoelig is voor vingerafdrukken. De bouwkwaliteit is net zo degelijk als bij Samsung, maar het design straalt ook niet de luxe uit van de HTC One, Sony Xperia Z of de iPhone 5. Je krijgt een prima 5,2 inch ips-scherm (full-hd) in een erg compacte behuizing, die maar iets breder en hoger is dan de S4. Dat kan doordat LG de schermranden heeft verkleind tot 2,65 mm.

De knoppen zitten allemaal achterop.

Knoppen achterop

De schermranden zijn volgens LG mede zo nauw doordat er geen knoppen aan de zijkanten zitten. Dat maakt de G2 een uniek toestel: alle knoppen zitten op de achterkant, direct onder de lens van de camera. In het midden vind je daar een aan/uit-knop en daar direct boven en onder de twee volumeknoppen. De knoppen zijn niet bijzonder fraai vormgegeven, maar je voelt wel goed het verschil zonder te kijken.

De grote vraag is echter of het verplaatsen van de knoppen naar de achterkant een vooruitgang is. LG beweert dat mensen hun telefoon vaak laten vallen doordat de knoppen op onlogische posities aan de zijkant van het toestel zitten. Maar die claim is lastig te bewijzen en gaat ook zeker niet voor elke smartphone. Belangrijkere oorzaken dat mensen hun toestel laten vallen, lijken mij het gladde materiaal waar ze van gemaakt zijn en eigen onoplettendheid bij het uit de zak halen. Probeert LG een probleem op te lossen dat eigenlijk geen probleem is?

Helemaal onlogisch is de positionering ook weer niet. Bij grote toestellen van rond 5 inch kan je met je wijsvinger redelijk gemakkelijk naar de plek achterop waar de knopjes zich bevinden. Zeker als je het toestel aan je oor hebt zijn de knoppen redelijk makkelijk te bedienen. Je moet wel vrij hard drukken, ze zouden iets gevoeliger kunnen zijn. Heb je de telefoon op een andere manier in je hand, dan is het wel erg wennen, bleek tijdens ons uurtje met de G2 in New York. Zeker als je een compactere smartphone als de iPhone gewend bent, waarbij je door de smallere behuizing je wijsvinger eerder op de bovenste rand (bij de aan/uit-knop) houdt.

Gelukkig biedt LG een alternatief voor het unlocken van het scherm via een dubbele tik op het scherm. Zo kan je 'm als het toestel op tafel ligt gemakkelijk aan krijgen. Het werkt zelfs door twee keer met je duim op het scherm te tikken als je hem gewoon in je hand hebt, hoewel je dat niet te zacht moet doen. Als je een gesprek binnenkrijgt hoef je ook niet te klungelen met het vinden van de knop op de achterkant, je kan het toestel gewoon naar je hoofd brengen en hij neemt hem op. Door die toevoegingen is de positionering van de knoppen achterop in elk geval nauwelijks een nadeel. Maar een groot voordeel is het ook weer niet.

Het 5,2 inch full-hd ips-scherm.

Grote accu, snelle chip

LG is een belangrijke hardwaremaker en dat zie je terug in de G2. Dit toestel mag je momenteel echt high-end noemen. Zo is het 5,2 inch scherm met een full-hd-resolutie (423 ppi) dik in orde. De S4 en HTC One hebben iets meer pixels per inch, maar dat verschil is nauwelijks te zien. De gebruikte 2,3 quad-core Snapdragon 800 is een van de snelste mobiele chips op dit moment.

De 13 megapixel-camera beschikt zelfs over optische beeldstabilisatie: het lensje zit in een trapezium in een los frame, en corrigeert de bewegingen. Daarmee volgt LG de optische beeldstabilisatie die Nokia gebruikt in enkele van zijn Lumia-toestellen. De cameralens zit achter extra stevig en krasvrij saffierglas. Wel jammer is dat een ingang voor microsd-kaartjes ontbreekt. Je moet het doen met de ingebouwde 16 of 32 gb. De G2 ondersteunt ook 4G en hij beschikt voorop over een notificatielampje.

Bijzonder is de relatief grote accucapaciteit: 3000 mAh. Dat is volgens LG mogelijk door een nieuw batterij-ontwerp waarbij ook de ruimte in de randen beter zijn gebruikt. Ter vergelijk: de S4 biedt 2600 mAh, de HTC One 2300, de Nokia Lumia 1020 heeft 2000 mAh en de iPhone 5 1440.. LG gaat dus op dit punt aan kop. Of het ook leidt tot een duidelijk langere accuduur hebben we nog niet kunnen testen. De accu van de G2 is overigens niet verwijderbaar.

Met de functie Audio Zoom zou je mensen op een afstandje beter kunnen afluisteren.

Software

Softwaredesign is niet LG's sterkste punt. De schil over Android blinkt niet uit wat betreft vormgeving. LG voegt allerlei functies toe die niet voor iedereen interessant zullen zijn. Neem bijvoorbeeld Q Slide. Daarmee kan je via een balk in het notificatiescherm een aantal standaard-apps openen als venstertjes over het thuisscherm. Die vensters kun je zelf groter en kleiner maken, verslepen en zelfs semi-transparant maken. Het aantal apps voor Q Slide is nu uitgebreid. Je kan zo een site in de browser en je agenda tegelijk in kleine vensters zien, zelfs over elkaar heen. Ze zijn ook te minimaliseren door ze naar de zijkant te slepen. Maar je scherm met Q Slide wel erg rommelig. De functie lijkt vooral nuttig voor de zeer zware multitaskers. De meeste mensen zullen apps op hun telefoon gewoon volledig openen en niet naast of over elkaar.

Van de nieuwe functies op de G2 is Plug & Pop nog best praktisch: sluit je een koptelefoon of oplader aan, dan verschijnt een balk met gerelateerde apps, voor bijvoorbeeld muziek of synchroniseren. Dat scheelt weer tijd. Andere functies klinken handiger dan ze zijn. Slide Aside laat met een veegbeweging met drie vingers schakelen tussen apps die je naar de zijkant kan schuiven, maar het werkt niet prettiger dan de normale multitasking in Android. Een gesture met drie vingers is misschien wat te veel van het goede op een smartphone.

Met Videotracking kan je een zoom-uitsnede tijdens het filmen maken, zodat je bijvoorbeeld een bepaald persoon uitvergroot ziet terwijl het filmpje doorloopt. Leuke gimmick maar meer niet. Dat geldt ook voor Audiozoom waarmee je geluid uit een bepaalde hoek iets beter zou kunnen horen. Dat is eigenlijk allemaal maar handig als je iemand wilt afluisteren. Of het goed werkt, viel in het geroezemoes in New York niet goed te testen. Dual-recording laat je beide camera's (voor en achter) gebruiken tijdens het filmen, nu ook in splitscreen. Dat is leuk als je een filmpje maakt waarin je iets presenteert of uitlegt.

Samsung-achtige functies als automatisch scrollen of pauzeren van filmpjes als je niet meer naar het scherm kijkt, biedt LG niet. Maar die mis je waarschijnlijk ook niet. Een aardige toevoeging op de G2 is een zogeheten gastmodus, waarbij je zelf kan instellen welke apps de gast kan gebruiken. Prettig voor als je je toestel regelmatig aan je kinderen geeft. Zij kunnen het toestel ontgrendelen met een eigen touchpatroontje.

Dual-recording gebruikt zowel de camera achterop als de frontcamera, ook in een splitscreen.

Conclusie

Met de G2 heeft LG een prima high-end smartphone afgeleverd. Hij heeft een relatief groot scherm, maar past nog wel in je hand. Knap gedaan van LG. Het ontwerp met de kunststof achterkant die gevoelig is voor vingerafdrukken is helaas niet erg stijlvol, maar met zijn snelle chip en grote accu scoort de G2 wel weer punten.

De positionering van de knopjes op de achterkant maakt de G2 uniek. Maar of het echt een verbetering is, valt te betwijfelen. Erg onhandig of onnatuurlijk voelt het ook weer niet aan. Het lijkt geen reden om niet voor de G2 te kiezen. Dat geldt ook voor de overdaad aan softwaretrucjes: ze zitten niet in de weg, maar waren ook lang niet allemaal nodig geweest. Een paar handige trucjes zijn er wel, zoals de mogelijkheid het scherm te activeren met een dubbele tik en automatisch een gesprek op te nemen als je het toestel naar je oor brengt. Hopelijk gaat LG ook sneller dan voorheen Android-updates leveren naar dit toestel.

De G2 is begin oktober in Nederland te koop en behoort dan tot de toptoestellen. Met een groter scherm, grotere accu en snellere chip dan de Galaxy S4 is hij zeker het overwegen waard. Maar we zouden willen dat LG wat minder tijd had gestoken in het verplaatsen van knoppen en meer in een luxere behuizing en een mooiere user-interface. De prijs is officieel nog niet bekend, al werd in Duitsland al 599 euro gemeld voor het 16 gb model.