Eerste indruk: Nexus One

Eerste indruk: Nexus One

21-01-2010 09:53 Laatste update: 29-04-2018 07:04

De Nexus One is de beste Android-telefoon tot nu toe met veel plussen en een paar minnen.

Een 'superphone' noemt Google zijn Nexus One. Die term is vooral een teken van het vertrouwen van Google in zijn mobiele systeem Android. Want een superphone is de Nexus One niet, wel een van de beste smartphones van dit moment. Om twee redenen: Android is steeds beter en dit toestel is lekker dun en snel.

Hij ziet er goed uit: mooi 3,7 inch amoled-touchscreen, met eronder aanraakknoppen, een scrollballetje en een teflonlaagje op de achterkant. Het scrollballetje blijkt erg handig, bijvoorbeeld voor het selecteren van links op een webpagina.

Lekker snel, weinig opslag
In gebruik voel je zijn snelle 1 Ghz-chip. Wat je ook doet, de Nexus One reageert vliegensvlug. Ook als je zes applicaties tegelijk open hebt staan. De camera is ook in orde: 5 megapixel, flits, video-opname. De kleurverzadiging is nogal hoog, daar moet je van houden. Afdrukken moet op het touchscreen, de Nexus One heeft jammer genoeg geen speciale fotoknoppen. Maar dat geldt voor meer mobieltjes tegenwoordig.

Voor een 'superphone' heeft hij weinig intern geheugen. Je hebt vrij beperkte ruimte voor de opslag van apps en bijbehorende data. Google belooft binnenkort een mogelijkheid apps op te slaan op microSD-kaartjes. Daarvan levert Google een 4 gb exemplaar mee. Ook wat karig.

Plus: widgets en multitasken
Android 2.1 werkt op de Nexus One als een trein. Goed zijn de diverse thuisschermen die helemaal zelf zijn in te richten, met animated wallpapers, links naar apps, contactpersonen en widgets. De widgets, zoals nieuws, weer of Facebook, besparen je het telkens aanklikken van losse apps. Ze laten nieuwe informatie zien direct op het thuisscherm. Dat scheelt tijd. Daar kan de iPhone een voorbeeld aan nemen.

Dat geldt ook voor multitasken. Onder Android schakel je snel tussen alle openstaande apps. Maximaal zes programma's blijven draaien op de achtergrond. Toegegeven: veel andere smartphones, van Samsung tot Nokia, kunnen dit ook al. De iPhone echter niet.

Soms is het wennen dat onder Android sommige functies in apps verstopt zitten in extra menu's. En het instellingenscherm zou nog makkelijker mogen. Gebruik je al veel Google-diensten, zoals ik, dan is de Nexus One extra aantrekkelijk. De Gmail-app is bijvoorbeeld stukken beter dan in andere telefoons.

Min: mediasoftware, aanraakknoppen
Minpuntjes heeft de Nexus One ook. Wil je veel filmpjes of muziek overzetten, dan is er geen mediasoftware à la iTunes standaard beschikbaar. Je kunt trouwens wel het externe programma DoubleTwist gebruiken. Niet voor iedereen is dit een groot bezwaar. Er zijn immers ook genoeg iTunes-haters. En in de toekomst stream je muziek gewoon via apps van bijvoorbeeld Spotify naar je mobiel en hoef je geen tijd te steken in synchroniseren.

Een groter probleem vond ik de aanraaktoetsen onder het touchscreen. Ze lijken net niet gevoelig genoeg, want ik moest regelmatig nog een keer extra drukken. Een van de weinige manco's, maar het kan op lange termijn flink gaan irriteren. Dit moeten HTC en Google nog kunnen repareren in het Europese toestel.

Hier geen Voice en Navigation
In Amerika werkt trouwens multitouch-bediening op de Nexus One trouwens niet, maar in Europa wel, zo is ons beloofd. Gelukkig maar, want inzoomen op webpagina's door een plusje of minnetje aan te klikken, werkt niet fijn.

Een paar functies in dit Amerikaanse simlockvrije toestel werken in Nederland niet: Google Voice, spraakinvoer in het Nederlands en Google Navigation met spraakinstructies. Bij het instellen van Google Voice krijgen we uiteindelijk de boodschap dat T-Mobile Nederland dit niet ondersteunt. Jammer, dat betekent voor ons geen door de computer uitgeschreven voicemails. Ook de gratis navigatie met stembegeleiding moeten we hier missen. Google Navigation ondersteunt geen Nederlands, zoals je kon zien in ons telefoonjournaal over de Nexus One.

Krijgt de Nexus One hier wel Google Voice en Navigation, dan is hij pas echt stevige concurrentie voor bijvoorbeeld iPhone, Blackberry en Nokia-toestellen. Nu is het vooral de beste Android-telefoon. Geen superphone. Het kan altijd beter. Maar Android wordt met elke versie beter en die versies volgen elkaar rap op. Laat maar komen die Nexus 2, 3 en 4.

Wanneer komt ie?
Tot slot vroegen we Vodafone Nederland wanneer de Nexus One hier te koop is. Vodafone is immers de provider die de Nexus One in Europa in combinatie met abonnementen gaat verkopen. Het antwoord: over zijn komst is 'momenteel nog niks bekend'. Binnenkort wel een Bright-app voor Android.