Eerste indruk: Nokia N8

Eerste indruk: Nokia N8

12-08-2010 15:45 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Nokia's N8 schiet prachtige foto's en filmpjes, maar was Symbian 3 ook maar zo mooi.



De N8, Nokia's vlaggenschip voor dit najaar, is gericht op techies en stylists - de woorden van Nokia's portfoliomanager Marc Driessen tijdens een presentatie in Maarssen. De N8 heeft daarmee grotendeels dezelfde doelgroep als een iPhone 4 of Android-topmodellen als Samsungs Galaxy S of HTC's Desire. Maar daarnaast wil Nokia een tweede groep bedienen: mensen die graag goede foto's en filmpjes met hun telefoon willen maken. Want de uitstekende camera is zijn grootste pluspunt.

De N8 schiet foto's in 12 megapixel en maakt filmpjes in 720p-formaat. Hij heeft de grootste sensor (28mm) in een mobiele telefoon op dit moment. Het is te merken: de N8 maakt prima foto's en filmpjes. De video's waren lekker scherp en zelfs bij filmen in de hoge resolutie van 720p ging het inzoomen - zowel via knoppen als een slider op het touchscreen - nog redelijk soepel. Bij de foto's waren de kleuren in de standaardinstellingen misschien niet altijd top, maar Nokia biedt wel veel foto-opties zodat met wat tweaken een beter resultaat is te halen. De gezichtsherkenning in de camera reageert snel. De camera heeft een felle xenon-flits, handig voor binnen fotograferen.

Nokia levert ook apps mee om foto's en video's te bewerken. Video's monteren kan door filmpjes op lengte te knippen en foto's, tekstjes of achtergrondmuziek toe te voegen. Het is misschien niet iets wat je vaak op het toestel zelf zal doen, maar het kan wel. Bij veel andere smartphones heb je hiervoor losse, betaalde apps nodig. Nokia levert het gewoon mee. Binnenkort komen er ook 3D-effecten bij via een download in Nokia's Ovi Store. Na het bewerken duurt het converteren van filmpjes wel even vanwege de hoge 720p-resolutie. Er is ook nog een frontcamera voor videobellen. Skype's Symbian-app ondersteunt dat overigens nog niet.


De N8 werkt met het nieuwe Symbian 3-systeem


Het uiterlijk van het toestel valt op vanwege de extra ruimte van de behuizing rond het touchscreen, anders dan bij veel andere smartphones. Maar de randen zijn goed afgerond en hij houdt lekker vast. Aan de achterkant steekt het lensgedeelte iets uit, wat er weinig stijlvol uitziet. De groothoeklens zit wel goed beschermd achter zowel glas als een sluiter. Onder het scherm zit links een homeknop, die bij onze testtoestel wisselend reageerde. Het is dus afwachten hoe lekker die knop het straks doet. De N8 is net iets dikker dan veel concurrerende smartphones, maar is niet veel zwaarder. Smaken verschillen natuurlijk, maar super oogstrelend is de N8 niet. Er zijn wel veel opvallende kleuren beschikbaar met onder meer lime, oranje en blauw.

De N8 werkt met het nieuwe Symbian 3. Het systeem is volgens Nokia simpeler en makkelijker geworden, maar het voelt nog erg als wat we al jaren van Nokia kennen. Thuisschermen zitten ook nogal volgepropt, met veel icoontjes en titels van nieuwe mails en berichten van sociale netwerken in een nogal beperkt ruimte. De kleine schermresolutie (640x360) is daarbij ook niet zo handig. Het hele ontwerp had wel iets rustiger, moderner en overzichtelijker gemogen.

Multitasken gaat wel goed. Door de homeknop iets langer in te drukken zie je de maximaal zeven nog openstaande apps waarna je daar tussen kan switchen, wat vergelijkbaar werkt als in Android. Al met al voelt Symbian 3 nog niet zo intuïtief als iOS en Android. Android en iOS zijn wat stappen verder wat betreft makkelijke navigatie en makkelijke indelingen. Wel goed in Symbian 3 is dat notificaties over bijvoorbeeld het verbinden met een wifi-netwerk nu in het klein op het scherm verschijnen en op tijd weer verdwenen zijn. Er zijn dus lichtpuntjes en het systeem reageert wel snel genoeg.

Maar het is wat vreemd te weten dat Nokia alweer druk werkt aan Symbian 4, dat er op het eerste gezicht wel een stuk moderner en handiger uitziet. Toestellen met Symbian 4 verschijnen vanaf begin 2011. Bovendien zijn er dan ook smartphones met MeeGo, een ander systeem waar Nokia samen met Intel aan werkt. Over MeeGo vertellen de Finnen volgende maand meer.

Nokia heeft nog zijn eigen reeks apps, zoals de gratis navigatie-app Ovi Maps en online tv-streams in Web-Tv, met programma's van CNN, National Geographic en filmstudio Paramount. De Ovi Store begint langzaamaan gevuld te raken met Symbian-apps, maar lang niet alle programma's zullen meteen goed werken op Symbian 3. De sociale media-app laat je berichten van Facebook en Twitter lezen en hetzelfde bericht direct naar beide netwerken sturen. Het touchscreen reageert goed. Het virtuele toetsenbord is echter niet een van de beste met de letters recht onder elkaar. Nokia werkt volgens Driessen trouwens ook aan het toevoegen van Swype voor tekstinvoer.


Je ziet het goed: je kunt usb-sticks aansluiten op de N8, net als andere usb-apparatuur zoals muizen.

Hardwarematig is de N8 compleet: Bluetooth 3.0, gps, bewegingsensor, fm-radio/zender, kompas en 16 GB geheugen. Bijzonder is ook de hdmi-uitgang voor koppeling aan tv's en een goede support voor surround-sound. Aansluiten op de tv gaat met een omvormer van mini-hdmi naar hdmi en zowel beeld als het 5.1-geluid waren uitstekend bij de demonstratie.

Nokia kwam nog met een verrassing: de N8 kan ook dienst doen als usb-host. Zo zijn er allerlei gewone usb-apparaten op aan te sluiten, zoals usb-sticks, camera's en externe harde schijven. Dat kan handig zijn om die grote opgenomen video's weg te schrijven. Driessen van Nokia sloot er zelfs via een usb-dongel een draadloze muis op aan, waarna hij het toestel met de muis op de tv bediende. Merkwaardig, maar vooruit, het kan wel...

Op 25 augustus start de voorinschrijving, enkele weken later start de verkoop in de Nokia-webwinkel en begin oktober ligt de N8 echt in de winkel. Daar zijn de zwarte, zilveren en groene versie te koop. De webwinkel heeft daarnaast ook een blauwe en oranje. De losse prijs: 489 euro.

Die prijs is alleszins redelijk voor alle hardware en de goede camera, maar je zou willen dat Symbian 3 net zo goed was. Nokia gaat vooruit met zijn software, maar langzaam. Het doet je alweer uitkijken naar Symbian 4. Wie een telefoon uitkiest vanwege zijn camera en mogelijkheid tot koppeling aan de tv heeft aan de N8 een klassetoestel. Een grotere groep gaat voor gebruiksgemak van de software en de beschikbaarheid van apps. Op die punten moet de N8 een paar concurrenten voor laten gaan.