Eerste indruk: Philips Hue
Eerste Indruk

Eerste indruk: Philips Hue

dinsdag 30 oktober 2012 13:42

Met de Hue-ledlampen van Philips kun je de verlichting in huis via een app naar wens dimmen of van kleur veranderen. David testte ze in Londen.

Philips zegt dat zijn Hue-ledlampen een nieuw tijdperk inluiden voor thuisverlichting. Dat zou zo maar eens kunnen. Met Hue kan je alle lampen in huis via een app op je tablet, smartphone of via een webbrowser dimmen of van kleur veranderen. Je kan met de app bovendien verlichtings- profielen aanmaken, zodat je met één klik op de knop je woonkamer een romantisch of zakelijk tintje kan geven. Bedienen op afstand kan ook. Zo kun je bijvoorbeeld lampen die je bent vergeten uit te doen alsnog uitschakelen.

Op zich is dit niets nieuws. Domotica, oftewel thuis-automatisering, bestaat al jaren en er zijn allerlei oplossingen om op afstand thuis of via internet je verlichting te bedienen. Deze oplossingen zijn echter altijd omslachtig. Voor elke lamp moet je een extra domotica-adapter in het stopcontact steken. En dat is het grote verschil met het nieuwe systeem van Philips. Al die extra domotica-adapters zijn verleden tijd want de intelligentie zit geheel verwerkt in de standaard fitting van de ledlamp.

Het Hue-systeem bestaat uit drie onderdelen: de ledlamp, een smartphone-app en de bridge. De bridge is kastje dat je in je internetrouter plugt en de draadloze verbinding met maximaal vijftig Hue-lampen regelt.

Hoewel ik tijdens de perspresentatie de installatie van het systeem zelf niet kon uitproberen, lijkt het erop dat Philips er alles aan gedaan heeft om de installatie van het hue-systeem zo simpel mogelijk te houden. Daar valt of staat een dergelijk systeem bij. Al ruim honderd jaar schroeven we een gloeilamp in een fitting, halen de schakelaar over en dan is er licht. Met deze slimme lampen mag dat nauwelijks moeilijker zijn.

De installatie bestaat de eerste keer uit drie stappen. Schroef de Hue-lamp in de fitting, zet de schakelaar aan en hij brandt als een normale lamp. Download de app voor iOS of Android 2.2 of hoger op je smartphone of tablet en plug vervolgens de bridge in je internetrouter. Op de bridge zit een grote knop die je één keer indrukt zodat je smartphone of tablet gekoppeld wordt met de bridge. Dat is een eenmalige handeling en de koppeling is beveiligd dus je buurman kan niet zomaar met je lampen gaan spelen. De app ziet nu alle Hue-ledlampen in je huis. Deze kan je stuk voor stuk een eigen naam geven. In de meest elementaire vorm kun je elke lamp vervolgens afzonderlijk via de app makkelijk aan- of uit schakelen, dimmen of van kleur laten veranderen.

De app kan echter veel meer waardoor deze vorm van bediening echt een meerwaarde krijgt. Philips heeft het nodige onderzoek gedaan naar de effecten van kleur op onze hersenen. De app heeft een viertal settings, de zogeheten Light Recipes, waarmee je met één klik de kleur van de verlichting verandert van bijvoorbeeld optimaal voor lezen naar een optimale verlichting voor ontspanning.

Handig, maar je kan ook zelf presets aanmaken. Je dimt bijvoorbeeld elke lamp in de huiskamer naar de gewenste stand, geeft ze allemaal een eigen kleurtje en bewaart dat als een 'scene'. Met één klik tover je de verlichting in je huiskamer bijvoorbeeld van een kille naar een romantische setting. Het heeft veel weg van playlists voor muziek waarin je muziek verzamelt die een bepaalde sfeer oproepen. Heel handig en erg intuïtief. Om die instelling nog makkelijker te maken kan je ook foto's gebruiken om kleuren te kiezen. Wil je de verlichting rondom je nieuwe bank aanpassen aan de kleur van die bank dan neem je gewoon een foto van de bank en sleep je met je vinger over die foto totdat je lamp de gewenste bijbehorende kleur aanneemt.

Hue-lampen kan je met de app ook instellen als de bekende Philips wake-up lights die je op een bepaald tijdstip wekken door over een periode van een paar minuten langzaam in intensiteit toe te nemen.

Philips heeft in eerste versie slechts enkele mogelijkheden ingebouwd maar zegt dat ze nog veel meer in petto hebben voor toekomstige uitbreidingen van de app. Zo werkt Philips aan geo-fencing. Als je je huis nadert, gaan de lampen bijvoorbeeld automatisch aan omdat de gps-functie in je smartphone je Hue-systeem vertelt dat je bijna thuis bent. Het systeem staat open voor ontwikkelaars die zelf allerlei toepassingen willen ontwikkelen. Eentje die erg voor de hand ligt is een disco-app die de kleur en intensiteit van de ledlampen automatisch op de muziek laat dansen.

Veel mensen denken nog steeds dat de kwaliteit van het licht van ledlampen niet kan tippen aan het klassieke warme licht van een peertje. Dat gaat al lang niet meer op voor kwaliteitsledlampen en al helemaal niet voor een Hue-lamp die alle kleuren kan aannemen die je maar wilt. Bovendien schijnt de Hue-lamp door een slimme optische constructie net zoals het klassieke peertje in alle richtingen. Ze verbruiken op hun hoogste intensiteit minder dan 9 watt terwijl de lichtopbrengst equivalent is aan een gloeilamp van 50 watt. De Hue-lampen geven een smak licht en zijn zeer efficiënt, althans met een kleine kanttekening. Ze gebruiken 'uit' in stand-by altijd een beetje stroom.

De bridge bijvoorbeeld gebruikt ongeveer 2 tot 2,5 watt en lampen die uit maar in standby staan zo rond de 0,3 tot 0,4 watt. Heb je tien hue-lampen in huis die niet aanstaan dan gebruiken deze ongeveer 75 Wh (0,075kWh) in een etmaal en daar komt nog zo’n 50 à 60 Wh (0,05kWh) bij voor de bridge. Ook andere fabrikanten werken aan het ontwikkelen van draadloze bediening van lampen maar sommige gebruiken daarvoor wifi, wat volgens Philips meer energie verbruikt dan het open Zigbee-protocol waarmee de bridge met de hue-lampen communiceert. Zigbee is een veel gebruikt protocol voor draadloze bediening in de domotica.

Ik vind 0,3 watt in standby nog best veel voor slechts een lamp. NXP heeft bijvoorbeeld een Green Energy wifi-chip ontwikkeld voor ledlampen die slechts 10 mW in stand-by zou gebruiken. Of dat in de praktijk verwerkt in een lamp ook zo is, zal nog moeten blijken.

Met Zigbee als protocol kan de bridge trouwens met allerlei standaard zigbee-domotica zoals sensors communiceren. Denk dan bijvoorbeeld aan een draadloze sensor die het licht automatisch aanzet als je de gang oploopt. Zigbee heeft nog een voordeel. Het werkt als een 'wifi-repeater'. Staat de bridge op de begane grond en heb je geen 'Hue-bereik' op zolder dan hoef je slechts een verdieping lager een Hue-lamp in te draaien. Deze lamp dient dan als repeater die het signaal weer doorseint naar zolder. Heel handig.

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan deze nieuwe technologie. Het introductiepakket dat uit een bridge en drie Hue-lampen bestaat kost maar liefst 199 euro en is voorlopig alleen via de Apple Store te koop. Een losse lamp kost 59 euro en dat is een smak geld voor een peertje. Toch moet je dat relativeren. Een kwaliteitsledlamp met een lichtopbrengst gelijk aan 50 watt kost ook al snel rond de veertig euro. Koop daar vervolgens een domotica-adapter bij van twintig euro en je zit ook op deze prijs maar dan met minder gemak.

Neemt niet weg dat 60 euro voor een lamp veel geld blijft. Het Hue-systeem is dan ook vooral weggelegd voor het beter bedeelde publiek dat bereid is te betalen om aan de frontlinie van de techniek te willen staan. Heb je niet zo'n haast wacht dan een paar jaar. De prijzen zullen kelderen en draadloze bediening van verlichting zal in de toekomst net zo gewoon zijn als het peertje van gisteren.

Zie ook de Uitpakparty!

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Fijne stukjes altijd, David! Lijkt me een erg mooi systeem. Ik ga denk er wel over na om het starterspakket te halen. Vooral de optie voor ontwikkelaars om hier mee aan de haal te gaan is mooi. Zo zou je zelf een soort Ambilight systeem kunnen opzetten die heel je kamer aanpast aan het beeld van je tv.

 

Goed zo David. Eindelijk weer eens een stuk op Bright dat niet zo'n hoog Retweet gehalte heeft. Even de alternatieven erbij rapen, stukje kritische kanttekening over standby verbruik... Zo hoort het. Zelfs als het een advertorial is, dan hebben jullie je niet laten ringeloren. Chapeau!

 

En Philips: stuur alsjeblieft je designers naar huis. Het is maar een lamp. Die moet ergens IN. Zie jullie eerste gloeilamp. Dat was gewoon een ding wat er uit zag alsof ie alleen dat kon. Nu heeft jullie lamp ambities om Felix van 36km hoogte te laten springen, om een SM party kleur te geven of om kruiden te malen....

 

Nog een vraagje: welke kleuren LED's zitten er in die lamp. Helemaal RGB lijkt me niet. Zit vast ook wat witte LED's tussen. Is daar iets over te zeggen?

 

Bert dit zit er in: "Tuneable White & RGB retrofit LED bulb"

 

Helaas nog niet verkrijgbaar in de Nederlanse Apple Store.
Weten jullie wat de afmetingen zijn van de lamp?

 

Gewoon A60 formaat (standaard klassieke lamp)

 

Een vergelijkbaar product:
http://icultu.re/V5blvo

Met grappig muziekmomentje in de film ;-)
Leuk product, van welke producent dan ook.

 

Vind die lamp op de site van LIFX wel heel erg mooi voor een "bolletje" maar het zal nog wel even duren voor deze op de markt verschijnen.
Ben zeer nieuwsgierig naar de ervaringen van David met deze Philips lamp, ik zie die lampen wel zitten...

#wachtopdeuitpakparty

 

Doet me denken aan een oude Cribs aflevering met Craig David, die had zo'n systeem met RGB leds door het huis. Werkte erg goed icm moderne architectuur, lees strak wit stucwerk.
Die prijs daalt vanzelf als het een beetje aanslaat of er concurrentie komt.

 

Mooi stukje! Alleen van het verbruik stukje klopt niet veel:

Verbruik wordt meestal uitgedrukt in Watt. 1 Watt betekent 1 Joule per seconde (1 J/s). Watt per uur of per etmaal slaat dus nergens op (Joule per seconde per uur??).

2 Watt een uur lang is dus 2 Joule x 3600 seconden per uur = 7200 Joule.

Normaal gesproken betaal je per kWh; 1 kWh is 1 kilo Watt 1 uur lang = 1000 Joule x 3600 seconden = 3.600.000 Joule.

De bridge 1 uur aan laten staan kost dus 7200/3600000 = 0.002 kWh. Dit is op jaarbasis
17.52 kWh (x24 x365).

1kWh kost ongeveer 23 cent (incl. belasting). De bridge een jaar aan laten staan kost je dus 17.52 x 23ct = 4 eurotjes.

Succes met aanpassen!! LD

 

Eagle, je maakt iets wat heel makkelijk is heel moeilijk. Het enige wat ik zeg is dat je om en nabij 125 Watt per etmaal gebruikt in dat voorbeeld (lampen + bridge).

Daar is niks mis mee want het is net zoiets als je auto verbruikt 12 liter per 100 km. Het is gewoon een indicatie. Dat ik het niet omgerekend heb naar kWh is een andere zaak.

Sowieso hoef je niet moeilijk te doen met Joule om de jaarprijs uit te rekenen hoewel dat natuurkundig correct is.

Als ik jouw voorbeeld neem van alleen de bridge die 2 W per uur verbruikt:

2W per uur = 0,002 kWh

0,002kWh x 24 uur x 365 dagen x 0,23euro/kWh = 4,0296 euro/jaar

Dat is toch een heel stuk makkelijker dan jouw berekening :-)

 

Jammer, nog een keer:

125 Watt per etmaal slaat nergens op, je kunt het vergelijken met "10 liter per uur per jaar" (klopt ook niet). "Watt" geeft al aan dat het per seconde is ("Joule" per seconde dus).

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Watt_(eenheid).

Dat je 2 Watt een uur lang om kan rekenen naar kWh door door 1000 te delen klopt idd wel (x3600 / 3600000 = /1000)!

 

Je lijkt m'n natuurkunde lerares van vroeger wel:-) Die had ook altijd gelijk.

Ik heb er Wh van gemaakt :-)

 

Ik heb gisteren met de Apple Store in Amsterdam gebeld, ze hebben een aantal gehad maar die zijn al uitverkocht.
Met mijn vraag of ik een set kon reserveren was het antwoord negatief.
Ook dat ik bijna 200 km van Amsterdam vandaan woon helpt niet. Op mijn vraag wanneer het in de online store komt was de boodschap dat dat (voorlopig) niet gebeurt.

Ik weet niet wat Philips en Apple hiermee willen bereiken maar dit lijkt me een gemiste kans.

 

Je kunt ze gewoon online bestellen. Ik heb ze gistermiddag besteld en nu net binnen. Ben erg benieuwd!

 

Zie het nu ook in de online store staan, levertijd 3-4 maanden???

 

Wel een mooi systeem, jammer dat het niet op android draait. Heb nu thuis 5 van die living colors lampen en dit is toch makkelijker. Al heb ik alle 5 de lampen hier ook op 1 afstandsbediening, ze moeten wel in het bereik zijn van die a/b.

 

Lifx had je en hier in NL www.applamp.nl
richting 200€ vindt ik toch wat prijzig voor Philips. Het blijft toch een gadget zolang het geen onderdeel is van een echt domotica systeem. Ik ga die applamp stuff eens testen. 69€ kan ik wel smoren aan een gadget :)

 

>>> Eentje die erg voor de hand ligt is een disco-app die de kleur en intensiteit van de ledlampen automatisch op de muziek laat dansen.

Die is er tegenwoordig, Hue Disco. Ik heb ze hier draaien op IOS en op Android. Is good fun!

 

Nieuwsbrief