Eerste indruk: Sony Music Unlimited
Eerste Indruk

Eerste indruk: Sony Music Unlimited

vrijdag 13 april 2012 16:19

Sony's Music Unlimited kan zich wat betreft muziekaanbod meten met Spotify, maar er zijn nog verbeterpuntjes.

Sony is deze week in Nederland gestart met zijn streaming muziekdienst Music Unlimited, dat toegang biedt tot meer dan 15 miljoen nummers. De catalogus is daarmee vergelijkbaar met de grote concurrent Spotify. Sony lanceerde de dienst sinds eind 2010 al in 15 andere landen, nu pas in Nederland aan de beurt. De site is een onderdeel van het Sony Entertainment Network, dat bijvoorbeeld ook op de Playstation werkt en later dit jaar ook de filmdienst Video Unlimited krijgt.

Bijzonder aan Music Unlimited is dat je naar dezelfde muziek kan luisteren op een veelvoud van apparaten. Bijvoorbeeld op elke computer via de browser, wat een verschil is met Spotify dat met speciale software werkt. Zit je op een werkplek waar je van de systeembeheerder geen software mag installeren, dan is Music Unlimited nu een alternatief voor Spotify.

Daarnaast zijn er Music Unlimited-apps voor Android-smartphones en -tablets en voor een hele reeks Sony-apparaten: Bravia-tv's, Bluray Disc-spelers, homecinema's, de Playstation 3, Playstation Vita, Playstation Portable en de Sony Walkman. Kortom: er is een aanzienlijke kans dat je al een apparaat bezit waarop Music Unlimited beschikbaar is. Maar Spotify is ook al op steeds meer apparaten beschikbaar. De iOS-app van Music Unlimited verschijnt overigens over een paar weken.

Betalen
De grote vraag is of Music Unlimited het waard is om voor te betalen. Want de dienst heeft geen gratis versie met reclame, zoals Spotify. Er is een basisabonnement van 4 euro per maand, waarmee je muziek kan streamen, maar bijvoorbeeld geen playlists kan aanmaken of liedjes offline kan cachen. Dat zijn twee belangrijke functies bij een streamingdienst. Dat is allemaal wel beschikbaar voor premium-leden, die 10 euro per maand moeten betalen. Spotify biedt reclame-vrij en offline luisteren voor 5 euro per maand op de computer en voor 10 euro per maand ook op mobiele apparaten. Music Unlimited heeft overigens wel een gratis proefperiode van 30 dagen. Betalen kan bij Sony nog alleen per creditcard. 

Wat opvalt is dat de Music Unlimited-apps voor de verschillende apparaten er wel enigszins verschillend uitzien. De gelikte versie voor de Playstation 3, met een grafische interface, oogt wat anders dan de nogal karig vormgegeven webversie. De site van Music Unlimited is niet bepaald een pareltje wat betreft ontwerp. Maar de streamingfunctie werkt redelijk goed. De geluidskwaliteit is in orde en het zoeken naar muziek gaat vlot. Aanmaken van playlists kan ook door liedjes te selecteren en ze naar de naam van je afspeellijst aan de linkerkant te slepen.Kanalen en aanbevelingen
Een mooi functie is Music Sync waarbij je muziek op je computer kan synchroniseren met Music Unlimited. Een klein programmaatje dat op de achtergrond werkt, matcht de liedjes op de harde schijf met het aanbod van Music Unlimited en voegt ze toe aan je muziekbibliotheek in de dienst. Ook de sync-functie is alleen voor de premiumleden beschikbaar. Met Spotify is het overigens ook mogelijk om alle mp3-bestanden op de harde schijf binnen de software te gebruiken, wat bij Music Unlimited niet kan. 

De dienst heeft een paar goede radio-achtige functies: automatische 'kanalen' op basis van ingevoerde band- of artiestennamen. De relevantie van de nummers die op deze kanalen verschenen was niet altijd even nauwkeurig, zeker bij invoeren van wat minder mainstreamnamen. Wat beter werkt zijn de kanalen op basis van een bepaalde stemming of thema, zoals relaxed, opgewekt of nacht, en een stuk of 20 genres. Dit zijn functies voor de luie luisteraar die niet steeds allerlei namen wil intypen voordat hij kan beginnen met luisteren. Nokia doet iets soortgelijks met zijn Nokia Muziek op Windows Phone.

Sony belooft deze kanalen uiteindelijk ook beter op de gebruiker te kunnen afstemmen, door rekening te houden met het luistergedrag. Wie vaker luistert, zal persoonlijkere zenders krijgen. Om je smaak beter aan te geven, kan je trouwens ook elk liedje liken of disliken via buttons naast de standaardknoppen voor afspelen. Music Unlimited heeft ook de mogelijkheid om aanbevolen liedjeS achter elkaar af te spelen via de functie 'U kunt hiervan houden', beschikbaar via de homepage. Het resultaat was in mijn geval nog niet erg indrukwekkend. Wat beter werkt zijn de automatische aanbevelingen. De lijstjes van gerelateerde albums zijn best accuraat.  

Offline
Met de apps voor Android is het ook mogelijk om liedjes offline beschikbaar te maken. Oftwel: je kan afspeellijsten downloaden. Dat werkt zelfs ook met de Walkman-mp3-spelers. Er is wel een limiet: duizend liedjes zijn offline te syncen. Dat is minder dan bij Spotify dat gebruikers toestaat om 3333 tracks te 'cachen'. Sony-klanten moeten minimaal één keer per maand inloggen om bij de offline liedjes te blijven kunnen.

De Android-app beschikt over bijna alle functies. Daardoor zijn de twee hoofdschermen (kanalen en bibliotheek) wel wat vol op de telefoon, wat op kleine schermen de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komt. Het offline beschikbaar maken van playlists gaat makkelijk.  

Muziekaanbod
Een belangrijke vraag is wie er meer muziek heeft: Sony of Spotify? Dat is lastig te zeggen. De meeste muziek is zowel op Spotify als op Music Unlimited beschikbaar, ook van tal van Nederlandse bands en artiesten, van Frans Bauer en Andre Hazes tot Minny Pops en Rats On Rafts. Maar er zijn ook albums die niet op Music Unlimited staan en wel op Spotify, en andersom. Maar dat zijn dan wel vaak wat minder bekende albums. Over het algemeen geldt dat er niet veel verschil is. Behalve op één punt: zeer recente albums. Op dat vlak lijkt Spotify het te nipt winnen. Meerdere albums die de afgelopen weken zijn verschenen blijken wel op Spotify beschikbaar en nog niet op Music Unlimited, zoals die van Black Dice en Perfume Genius.

De catalogus van de iTunes Music Store is nog altijd groter - rond de 20 miljoen nummers - maar zowel Sony als Spotify komen daar langzaamaan in de buurt. Natuurlijk zijn er nog altijd acts die helemaal weigeren toestemming te geven aan streamingdiensten, zoals The Beatles, AC/DC en Jandek.Spotify 
Wat betreft alle extra opties ligt Spotify voorop. Gapless playback (geen stiltes tussen nummers) en crossfaden zijn bij Music Unlimited bijvoorbeeld niet beschikbaar. Spotify heeft dat sinds kort wel. De Zweedse dienst heeft ook de beste sociale functies, zoals het publiceren van playlists, het automatisch delen via Facebook en bijhouden van beluisterde liedjes via Last.fm.

Bovendien heeft Spotify tegenwoordig meer dan 20 apps die binnen het programma werken en toepassingen als lyrics, concertagenda en het delen van playlists toevoegen. Gewone gebruikers zitten misschien niet op al die extra's te wachten, maar het maakt Spotify wel onovertroffen voor fanatieke muziekliefhebbers.

Zware concurrentie
Samenvattend is Sony Music Unlimited een positieve toevoeging aan het legale muziekaanbod in Nederland. De muziekcatalogus is erg groot en de functies om automatisch kanalen te beluisteren op basis van genres, stemmingen en opgegeven artiesten zijn prettig voor de passieve luisteraar. Maar het gebrek aan een gratis versie maakt het concurreren met Spotify lastig. Ook Youtube heeft tegenwoordig zoveel liedjes waarvan playlists zijn te maken en is zo ook een gratis alternatief voor betalen voor digitale muziek.

Music Unlimited (4 of 10 euro per maand) is vooral interessant voor wie al bepaalde Sony-apparaten bezit, zoals een tv, Playstation 3, Vita of Walkman. Je kan op die apparaten verder luisteren en liedjes syncen. Want anders heeft de even dure premium-versie van Spotify ook veel goede apps, terwijl Music Unlimited bijvoorbeeld nu nog geen iOS-app heeft. Vooral de webversie van Music Unlimited kan wat betreft gebruiksgemak en vormgeving nog stukken beter. Er is dus nog wel wat aan te merken op Music Unlimited, maar de dienst werkt in elk geval op heel veel verschillende apparaten en het muziekaanbod is goed.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Een kleine tip: Er bestaat geen "illegaal" muziekaanbod in Nederland. Dankzij de zo geliefde thuiskopieheffing bezitten wij als Nederlanders het recht om muziek te downloaden voor eigen gebruik!
Daarom kunnen je bij bv. Spotify of Sony Music Unlimited dus ook niet spreken van "legale" alternatieven. Immers, het alternatief is óók legaal.

 

Er bestaat juist wel een illegaal muziekaanbod want aanbieden mag juist net niet (tenzij het rechtenvrij is), alleen muziek downloaden is altijd legaal in Nederland.

Ik ben misschien nog een beetje ouderwets maar ik wil de muziek gewoon op m'n harde schijf hebben staan en geen abonnement op een streamingdienst waarbij ik al m'n muziek kwijt ben als het abonnement afloopt.

 

ouderwets en dan de muziek op de harde schijf willen hebben? Doe het dan goed en koop een cd (of elpee).

Persoonlijk ga ik hier niet voor betalen als je Spotify gratis kan gebruiken.

 

Nieuwsbrief