Eerste indruk: 360-graden-camera Ricoh Theta S

Eerste indruk: 360-graden-camera Ricoh Theta S

06-03-2016 21:40 Laatste update: 27-04-2018 08:39

De 360-graden-camera van Ricoh kreeg een update. We schieten in de rondte met de Ricoh Theta S.

Een klein jaar geleden testten we de eerste Ricoh Theta. Een camera waarmee je dankzij twee bolle lenzen video en foto kan schieten in 360 graden. Leuk voor situaties waar er voor, achter, boven en onder je iets gebeurt. Wij lopen de kritiekpunten uit de review van de eerste versie eens langs om te zien of ze bij Ricoh Bright serieus nemen. 

De specs van de S zijn er flink op vooruitgegaan. Video schieten in het donker is nu een stuk beter: maximale iso-stand ging van 400 naar 1600. Live streaming werd als optie toegevoegd. Het geheugen verdubbelde van 4 GB naar 8 GB. De maximale lengte van een video ging van 5 naar 25 minuten. Een HDMI-aansluiting werd toegevoegd. En hij is 30 gram aangekomen voor een totaalgewicht van 125 gram. Was bij de vorige Theta het nog een klus om de camera in de videostand te zetten. Nu zit er een eenvoudige toggleknop op de camera waarmee je de foto- of videostand kiest. 

De grootste verandering sinds vorig jaar is echter de opkomst van 360-graden-video dankzij Oculus Rift, Google Cardboard en Youtube, dat nu zonder problemen video's slikt van de Theta. Daardoor is het een stuk eenvoudiger geworden om je materiaal te delen met anderen. De vraag blijft overeind: wanneer heb je een 360-graden-camera nodig? Neem je 'm mee naast je iPhone en je systeemcamera? Hoe presenteer je de beelden aan anderen? Geef je na je vakantie iedereen een Oculus Rift als ze op de op koffie komen? 

Edit je een 360-graden-video binnen YouTube, dan verlies je de 360-graden-feature...

Edit je de video in Premiere Pro, dan moet je daarna met een metadata-app info toevoegen om de 360 graden feature te behouden.  

Verbetering

De Theta 360 S is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Veel van onze kritiek uit de vorige review geldt niet meer voor het nieuwe model. De kwaliteit van zowel de foto's als de video's is beter geworden en tegenlicht is een minder groot probleem. Dat mag ook wel, want hij kost bijna 400 euro. Het is aan jou om uit te vogelen of het een speeltje is dat je genoeg zal gebruiken om die prijs te verantwoorden. 

En Ricoh, als je meeleest: in de volgende versie willen we graag softwarematig de mogelijkheid om een reguliere video te knippen uit het 360-graden-beeld. In 1080P graag.

Verdieping in Bright Ideas:

360-graden-video van alle kanten bekeken