Eerste indruk: Bowers & Wilkins PX draadloze koptelefoon

Eerste indruk: Bowers & Wilkins PX draadloze koptelefoon

13-10-2017 04:01 Laatste update: 26-04-2018 17:10

De eerste draadloze noise-cancelling koptelefoon van Bowers & Wilkins imponeert met geluid, comfort en design.

Bowers & Wilkins staat al jaren bekend om zijn goede speakers en koptelefoons. Met de PX begeeft de Britse audiofabrikant zich op relatief onbekend terrein: de koptelefoon is het tweede draadloze model van B&W en de eerste met noise cancelling.

Toch is de kwaliteit meteen vertrouwd. De PX voelt ontzettend solide aan, een beetje aan de zware kant maar vooral erg premium. Het ontwerp van de PX lijkt op dat van de P3 en P5, met fraaie gebogen aluminium poten die de eveneens aluminium oorschelpen vasthouden. De rest is afgewerkt het materiaal ‘ballistic nylon’, een geribbeld kunststof dat prettige grip biedt aan de randen van de oorschelpen en bovenop de hoofdband. Gecombineerd met het donkere aluminium ziet dat er erg hoogstaand uit, zonder te opvallend te worden. De PX is er ook in een iets opvallendere goudkleurige uitvoering.

De binnenkant van de hoofdband en de over-ear-oorschelpen zijn bekleed met soepel, zacht leer. Net als bij andere B&W-koptelefoons zitten die oorschelpen stevig vast met magneten, zodat je ze makkelijk kan vervangen. Prettig, want de PX is echt zo’n koptelefoon die je langer wil dragen dan die oorschelpen volhouden.

Fantastisch geluid

De PX klinkt namelijk fantastisch. We hebben bij Bright al veel high-end noise cancelling koptelefoons geprobeerd, en de PX is misschien wel de beste die ik tot nu toe gehoord heb. Anders dan veel andere noise cancelling modellen heb je bij de PX geen last van dat geïsoleerde gevoel. Dat ligt niet aan de effectiviteit van de noise cancelling: die is prima in orde. Maar muziek klinkt ruimtelijk en vol, alsof de ruimte wordt gevuld in plaats van dat er speakers vlak bij je oren zitten.

De PX klinkt kort gezegd eigenlijk als een hele goede bedrade koptelefoon. Dat is zo’n beetje het grootste compliment dat je aan een draadloze koptelefoon kan geven. Je hoeft de PX niet hard te zetten om kleine details in nummers te horen, en ook bij harde muziek met veel bass verliest de PX de dynamiek van de muziek niet. In tegendeel: er is altijd een goede balans tussen alle tonen, zonder dat er eentje het onderspit delft.

Automatisch pauzeren

Ook wat moderne functies betreft komt de PX prima mee. Zo heeft de koptelefoon sensoren die zorgen dat de muziek die je luistert of de video die je kijkt automatisch pauzeert als je ’m afzet. Sterker nog: de sensoren zorgen er zelfs voor dat je de PX eigenlijk nooit uit hoeft te zetten. Als je hem afzet schakelt je apparaat naar zijn eigen speakers, zet je hem op heb je direct weer verbinding.

Die sensoren werken als je één oorschelp optilt op iemand te horen. Erg prettig, en vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Quick Attention Mode van Sony’s MDR-1000X. Hoewel: bij die koptelefoon leg je je hand op de oorschelp en geven de microfoons het uitwendige geluid door. De optie van de PX maakt het voor de gesprekspartner misschien iets duidelijker dat je hem of haar daadwerkelijk kan verstaan.

Noise cancelling aanpassen

In een bijbehorende app kun je wisselen tussen verschillende standen noise cancelling: vliegtuig, stad en kantoor. Daarbij is vliegtuig de zwaarste, voor het filteren van uiteraard vliegtuiggeluiden, maar ook geluiden van een stofzuiger of wasdroger worden goed buiten gehouden. Standje kantoor is beter in het onderdrukken van gekwebbel van collega’s, en de stad-stand onderdrukt milder, zodat je bijvoorbeeld op de fiets niet volledig in een geluiddichte cocon rijdt. Ook kun je instellen in welke mate je stemgeluid wil doorlaten in de stand die je kiest.

De knoppen van de PX zijn ook een schot in de roos. Achterop de rechterschelp zit een rijtje van drie langwerpige knoppen, waarvan de middelste wat hoger is. Dat is de play/pauzeknop, de andere twee regelen het volume. De noise-cancelling schakel je in of uit met een klein rond knopje daar onder, en de koptelefoon zelf schakel je in en uit met een schuifknopje.

Conclusie: aanrader

Hoewel de noise cancelling van de PX zeker effectief is, zijn de Sony MDR-1000X en de Bose QC35 puur op dat vlak gezien vollediger. Ze houden simpelweg nog meer omgevingsgeluid buiten. Maar gekeken naar het volledige plaatje is de Bowers & Wilkins PX net een betere koptelefoon. De bouwkwaliteit is uitmuntend en de materialen zijn mooi - echt een verschil met de verder vooral in plastic uitgevoerde concurrenten. Dankzij de magnetisch vervangbare oorkussens en een usb-c-laadingang is de PX klaar voor jaren gebruik. De automatische pauze-functie is prettig en het geluid is ongeëvenaard in zijn klasse.

Voor al dat moois betaal je dan ook wel wat meer dan voor de concurrentie. Waar de meeste high-end draadloze noise-cancelling-koptelefoons zo rond de 300 euro kosten, betaal je voor de PX 399 euro. Maar dan heb je wel de beste draadloze noise-cancelling-koptelefoon die er is.

Volg Bright ook op Facebook en Instagram