Eerste indruk: de iPods van 2012
Nieuws

Eerste indruk: de iPods van 2012

zaterdag 20 oktober 2012 09:32

iPod touch komt voor het eerst in kleuren en heeft het scherm van de iPhone 5 en de iPod nano is de ideale fitness iPod geworden.

Het is ondertussen vaste prik: ieder najaar komen er nieuwe iPods uit. En ieder jaar was de iPod touch in alles net iets minder goed dan de iPhone. Minder snelle processor, mindere camera’s maar het meest opvallend: het scherm was altijd van iets mindere kwaliteit. Was, want de iPod touch van dit jaar heeft precies hetzelfde scherm als de iPhone 5. Ook 4 inch 16:9, ook 640x1136 pixels maar vooral net zo helder en kleurrijk.

iPod touch
Op beeld is alles dus hetzelfde als bij de iPhone 5, het jasje van de iPod touch wijkt meer af dan ooit. Kiezen voor een iPhone is als altijd kiezen tussen zakelijk zwart of wit. Kiezen voor een iPod touch is nu kiezen tussen zwart, wit, blauw, geel of roze. Met 6,1 millimeter dikte is de touch nog steeds iets dunner dan de iPhone 5. Toch is dat niet wat direct opvalt wanneer je de nieuwe touch voor het eerst oppakt. Dat is namelijk het gewicht.

Door de aluminium behuizing voelt de iPod touch niet meer aan als een apparaat, zo licht. Tegelijkertijd zorgt net dat specifieke gevoel van aluminium ervoor dat de iPod nooit goedkoop of nepperig aanvoelt. Eerder precies goed. Flinterdun en vederlicht maar stevig, met een bouwkwaliteit waar alleen de iPhone 5 bovenuit komt.Qua onderdelen is deze iPod touch soort Franken-iPhone. Het scherm is dus hetzelfde als de iPhone 5, de A5-processor zit ook in de iPhone 4S van vorig jaar en de camera is het 5-megapixel exemplaar uit de iPhone 4. Dat voelt echter nergens gedateerd aan. Als je er niet met een iPhone 5 naast gaat zitten zou ik zweren dat de iPod touch de vlotste iOS-ervaring tot nu toe geeft.

En hoewel wat ouder, is de camera ook een flinke verbetering ten opzichte van het model van vorig jaar. Dat was de eerste iPod touch met camera, voor meer dan een FaceTime belletje hoefde je die echter niet te gebruiken. We bleven onder de 1 megapixel steken met ook nog eens matige kwaliteit. Hoe anders is de combinatie 1,2 megapixel voorop en 5 megapixel mét flits achterop. De foto’s zijn mooi, scherp en goed belicht. De touch heeft gezichtsdetectie aan boord, de nieuwe panorama-optie is beschikbaar en video schiet je in full-hd.De iPod touch begint hiermee serieuze trekjes van een point-and-shoot camera te krijgen. Te meer door de 'Loop' die je in het doosje vindt: een simpel maar slim polsbandje. Achterop de iPod touch zit linksonder in het hoekje een rond knopje. Een druk en het knopje komt een klein beetje uit de behuizing naar buiten steken. Precies ver genoeg om het polsbandje er makkelijk omheen te kunnen doen. Eenmaal bevestigd kun je de touch rondslingeren alsof het een sport is. Het bandje zelf is zacht en volgens mij van hetzelfde materiaal als de iPad Smart Covers: zacht viltachtig van binnen, stroef en rubberachtig van buiten.

De nieuwe iPod touch is net als de iPhone 5 een voorbeeld van hoe Apple te werk gaat: passen en meten, schaven en vijlen en dat eindeloos herhalen. Een apparaat dat je oppakt omdat het zo’n mooi dingetje is en blijft gebruiken omdat alles zo goed werkt. Films zien er door het 16:9 scherm beeldvullend werkelijk fenomenaal uit, net als games. Dat maakt de nieuwe touch niet alleen de beste iPod die Apple ooit gemaakt heeft, maar ook de beste GameBoy die Nintendo nooit maakte. Met meer dan 175.000 games, vaak gratis of goedkoper dan een euro, is de iPod touch het droomapparaat van mijn twaalfjarige zelf. Op de prijs na misschien, die is met 325 euro voor een 32 gb model aan de hoge kant.

iPod nano
Ik noem de iPod touch dan wel Franken-iPhone, Apple kan er met het uiterlijk van de nano ook wat van. Na een serie langwerpige nano’s met clickwheel (met een dikkerdje tussendoor), kwam Apple vorig jaar met de vierkante nano met touchscreen. Mensen droegen hem als horloge nadat Kickstarter-projecten ontzettend succesvol waren. Het enige dat miste was bluetooth. Dat heeft de nieuwste nano, maar om je pols dragen gaat niet meer zo makkelijk.

Eigenlijk maakt dat helemaal niet zo veel uit. Ik kan tijd verspillen met hypotheses over wat de nano had kunnen zijn, of vertellen wat het geworden is: de beste iPod ooit. Als pure muziekspeler is de nano een klein wondertje. Het langwerpige model is net als de touch in strak en licht aluminium gekleed. Maar veel kleiner. Echt bizar klein eigenlijk. 7,5 centimeter hoog, 4 centimeter breed en met 5,4 millimeter dikte de dunste iPod die Apple ooit gemaakt heeft.Ter vergelijking: ik heb altijd zeven pasjes in mijn broekzak zitten, die zijn bij elkaar groter en zwaarder dan de nieuwe nano, die 31 gram weegt. Je raakt het ding werkelijk nog kwijt in de broekzak van je skinny jeans. Maar toch zit er een touchscreen op met een ronde homeknop eronder. Het doet aan als een baby-iPhone, hoewel de nano geen iOS draait. Dat maakt het apparaatje beperkter, maar ook een stuk simpeler en duidelijker. De besturing van de Muziek-app, toch het belangrijkste onderdeel, is helder en doeltreffend. Net als de vergelijkbare Podcasts-app trouwens.

Het 2,5 inch breedbeeldscherm met een resolutie van 240x432 pixels is het grootste op een nano tot nu toe. Films en foto’s kijken kan, maar het is niet het sterkste punt van deze nano. Dat is eerder als perfecte fitness-iPod. Nike+ is ingebouwd, je hebt ruimte voor 16 gb aan muziek en de blinde besturing is erg slim. Aan de zijkant zit tussen de volume op- en neer-knop een pauze knop.Wie de afstandsbediening in het snoer van een iPhone-koptelefoon weleens heeft gezien, weet wat ik bedoel. Een druk in het midden is pauzeren, twee het volgende nummer, drie het vorige. En de batterij gaat ook nog eens gruwelijk lang mee, 30 uur muziek luisteren volgens Apple. Mijn testexemplaar heeft de hele nacht op repeat gestaan, de batterij is nog meer dan halfvol.

Het enige grote nadeel van de nano: je moet syncen met iTunes, iedere keer al je er nieuwe muziek op wilt zetten. Van alle software die Apple ooit gemaakt heeft, is iTunes uitgegroeid tot de minst vriendelijke en meest onduidelijke. Ik heb mijn iPhone 4S nu een jaar en nog nooit is ’ie met iTunes gesynct; het is gewoonweg niet meer nodig. Apple wil er op termijn vanaf, zoveel is duidelijk. Alleen deze iPod nano, de shuffle en de classic zijn nog van iTunes afhankelijk. Maar voor hoe lang nog?

EarPods en Lightning Connector
Apple’s oordopjes zie je overal, unaniem tevreden is de wereld er bepaald niet over. De EarPods zijn hoe dan ook een flinke verbetering. Ze zien er vreemd uit, volgens Apple is het ontwerp gemaakt om beter in de meeste oren te passen. Bij mij zitten ze prima en vallen er veel minder snel uit, al blijft dat heel persoonlijk. Door het nieuwe ontwerp wordt het geluid directer richting je gehoorgang geprojecteerd. Dat geeft voller maar vooral helderder geluid vergeleken met de oude oordopjes. Op elk vlak een verbetering.Naast USB moet Apple’s 30-pin connector een van de meest herkenbare stekkertjes ter wereld zijn. En een van de meest voorkomende. Toch was de techniek verouderd en maakte de afmetingen van de stekker een dunner ontwerp van iPods en iPhones onmogelijk. De nieuwe connector heet Lightning, is kleiner en heeft geen boven- of onderkant: nooit meer verkeerd om prikken dus. Nadeel is dat de nieuwe iPods zonder een adaptertje niet op oude accessoires passen.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Tussen de volume knoppen een pauze knop...? Ik hoop dat je het mis hebt want op de tast je volume aanpassen gaat gegarandeerd fout.
Wie koopt er tegenwoordig nog een iPod? Snap daar echt niets van, een beetje smartphone doet exact het zelfde en heb je toch al (bij).
Ben mp3 eigenaar van het eerste uur, import uit Amerika omdat er Nederland niets te koop was, maar zodra mijn mobiel (walkman phone) dit overnam geen mp3 speler meer gebruikt.

 

Ik snap er ook niets van. Toch blijkt er een markt te zijn voor de ipod touch. Ik neem de iphone wel mee.

 

Een iPhone kost toch al snel bijna dubbel zoveel als een iPod touch uit hetzelfde jaar. En lang niet iedereen kan, wil (of mag) een abonnement nemen. Voor wie per se iOS wil, om de apps, de games, etc, is de iPod touch de ideale instapper.

 

Alleen Apple en mensen die graag bijbehorend abbonement van een iPhone betalen noemen de iPod iPod. De rest noemt het ook gewoon iPhone. Iedereen die mij met het ding ziet bellen vraagt: welke iPhone is dat. Kinderen idem... ik wil die iPhone ook. Bejaarden: heerlijke iPhone om lekker te FaceTimen met de kids in Australie. Iedere fuck-up met leaseauto die de hele dag nog achter het stuur KPN zit te sponsoren zal m weghonen. De moderne mens (onder de 12) en de echte vooroploper die toch altijd in een creatieve Wificloud beweegt is helemaal blij met zijn rode iPhone.

 

Voor het geld van zo'n beperkte iPod kun je inderdaad een mooie Galaxy Nexus kopen om maar een dwarsstraat te noemen. Heb je inderdaad veel meer aan. Maar goed daar staat geen Apple logo op.

 

Bij de afstandsbediening op de iPhone-hoofdtelefoon gaat het anders al jaren goed. Ik heb er nog nooit iemand over gehoord, iig. Op de tast gaat het perfect, de volumeknoppen steken wat uit, de pauze/functieknop loopt gelijk met de rand.

 

Jammer dat de touch geen gps heeft, anders had ik mijn iPhone 4 er graag voor ingeruild en dan een simpele gsm erbij voor 't bellen. Ideaal. Je hebt immers bijna overal gratis wifi, dus ik denk dat je met de touch prima uit de voeten kan.

 

Muziek luisteren op je iPhone vreet batterijen en die van mij gaat toch al nauwelijks 1 dag mee, dus er is markt voor een iPod. En het lage gewicht is echt een plus bij het sporten.

 

Denk dat de iPod niet langer mee gaat dan want de accu zal gezien de dikte wel een maatje minder zijn.

 

Hij gaat minstens zo lang mee als de iPhone. De twee grootste energievreters zijn in de regel, naast het scherm, de gps en de 3G-radio. Die ontbreken bij de iPod, met prima batterijduur als resultaat.

 

De Touch is er nog in een zesde kleur:rood. En niks frankeniphone. Het is de iphone 6. Dunner mooier en perfect voor het post telefoonnummertijdperk dat voor de deur staat. Voip en facetime zorgen voor het nieuwe bellen. En GPS: met onze uitstekende ANWB borden kan ik best zonder.

 

Het kan inderdaad met het jaar beter. Ik heb een dag met de touch in plaats van de iPhone in m'n zak rond gelopen. Alsof je niks bij je hebt, echt heel knap. Maar persoonlijk ben ik nog niet klaar voor helemaal zonder telefoon. Te afhankelijk van 3g.

 

Ik snap niet waarom Apple niet een budget iPhone op de markt zet. Maar ik denk dat meerdere dingen van Apple anders zouden kunnen.
Ik heb zo lang zitten wachten op een betere iPod touch. Ik was het wachten zat en ik ben naar budget Android toestellen gaan kijken. Liefst er eentje die er een beetje redelijk uitzag. Ik kwam uit bij de HTC Explorer, 1 nadeel intern geheugen (150MB). En misschien heb je in de toekomst betere en goedkoper smartphones als er OS Meego (Sailfish) en Firefox OS verschijnen.

 

Die is er. De iPhone 4. Gewoon te koop voor 320 euro of zo.

 

Jep. Slimme strategie: het model van vorig jaar als instapper, het model daarvoor als budget en de nieuwste is premium. Bij de iPod touch ook zo: de instapper van dit jaar is een model van vorig jaar. Al zou ik altijd deze aanraden, op elk vlak volkomen superieur. 

 

Voor sport lijkt die ook niet helemaal bedoeld, zonder gps geen endomondo oid. en mag hopen dat met teamsport niemand met zijn oordopjes rond loopt. Zou dan puur voor de fitness zijn (nike+), dat moet ook wel lukken met een iets zwaardere/grotere smartphone.

 

Nieuwsbrief