Eerste indruk: OnePlus 3, topmodel voor scherpe prijs

Eerste indruk: OnePlus 3, topmodel voor scherpe prijs

24-07-2016 13:11 Laatste update: 27-04-2018 04:32

De OnePlus 3 heeft een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding. Voor 399 euro heb je een van de beste smartphones van het jaar.

In de zomer van 2014 bracht een onbekend Chinees bedrijfje een goedkope maar krachtige smartphone uit: de OnePlus One. Je kon het toestel niet zomaar kopen: hij was alleen verkrijgbaar met een uitnodiging, die je moest verdienen. Dat kon je doen door bijvoorbeeld je telefoon kapot te gooien op de grond of, als je een 'mooie dame' bent, een selfie naar OnePlus op te sturen.

Nu, zo'n twee jaar later, is OnePlus volwassen geworden. De gekke en seksistische marketingcampagnes zijn geschrapt en de OnePlus 3 is gewoon zonder uitnodiging via de website te koop. Het idee achter OnePlus is om één goede smartphone per jaar uit te brengen. Maar dan wel voor een veel lagere prijs dan de concurrentie.

Combinatie van Huawei en HTC

De OnePlus 3 beschikt over een aluminium behuizing, waarmee het design wordt gelijkgetrokken met de meeste high-end-smartphones op de markt. Het ontwerp lijkt op een combinatie van de toptoestellen van Huawei en HTC: een licht gebolde achterkant met horizontale antennestrepen. Het gelaserde logo van OnePlus geeft de smartphone een strakke look. Aan de onderkant van de smartphone zijn een ingang voor de koptelefoon en een usb-c-kabel te vinden, de powerknop zit aan de rechter zijkant.

OnePlus heeft twee handige opties aan de telefoon toegevoegd. Allereerst ondersteunt de OnePlus 3 twee simkaarten. Je kunt dus met beide nummers bellen, gebeld worden en appen. Dat is handig voor degenen die een privé en zakelijk nummer hebben en maar één smartphone willen gebruiken. De tweede handige optie is een fysiek schuifknopje aan de linker zijkant, waarmee je het toestel in de stille modus (alleen alarmen rinkelen) of prioriteitsmodus (alleen notificaties van belangrijke contactpersonen of apps) zet.

Binnen halfuur naar 60 procent

De voorkant van de OnePlus 3 bestaat uit een 5,5 inch amoled-scherm. Het scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, ook wel full-hd genoemd. Dat is minder dan de meeste high-end-toestellen van het moment, die over schermen met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels beschikken. Dat verschil zie je met het blote oog nauwelijks; een hoge resolutie komt vooralsnog alleen van pas als je de smartphone in een virtualrealitybril stopt.

Een wat lagere schermresolutie betekent wel dat het scherm minder energie verbruikt. In de praktijk merk je daar niet heel veel van: de accuduur van de OnePlus 3 is vergelijkbaar met die van de meeste high-end-modellen, zoals de Galaxy S7 en LG G5. De OnePlus 3 ondersteunt daarbij een nieuwe vorm van 'snelladen', waarmee de accu binnen een halfuur weer van 0 naar 60 procent gaat. Dat werkt helaas alleen met de bijgeleverde lader, die een stuk groter en zwaarder is dan de gemiddelde lader.

Ongeëvenaarde hardware

De hardware van de OnePlus 3 is op dit moment ongeëvenaard in de smartphonemarkt: een snelle Snapdragon 820-chip van Qualcomm met maar liefst 6GB werkgeheugen, waardoor Android enorm vloeiend werkt. De telefoon wordt standaard geleverd met 64GB opslagruimte dat niet is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Voor veruit de meeste gebruikers biedt 64GB genoeg ruimte om al je apps, foto's en muziek op te slaan. De OnePlus beschikt ook over een vingerafdrukscanner en nfc-chip, om respectievelijk de telefoon te ontgrendelen en mobiele betalingen uit te voeren: beide werken snel en accuraat.

Ook de 16 megapixel-camera aan de achterkant stelt niet teleur. De camera schiet vlot goede foto's met de juiste kleuren en genoeg detail. Er is optische beeldstabilisatie aanwezig, waarmee je ook met trillerige handjes nog een stabiele foto schiet. De kwaliteit van de foto's haalt het niet bij die van de Galaxy S7, maar de 16 megapixel-camera aan de achterkant en 8 megapixel-selfiecamera aan de voorkant voldoen wel voor alle dagelijkse taken.

Veel softwarefuncties

De grote kracht achter de OnePlus 3 is zijn software, het op Android 6.0 Marshmallow gebaseerde OxygenOS. De Android-versie die OnePlus gebruikt, is vrijwel identiek aan Googles kale versie van Android die op Nexus-toestellen draait. Dat zorgt voor een vlot systeem, een mooie interface en geen onnodige apps. Toch heeft OnePlus stiekem naar de beste softwarefuncties van andere smartphones gekeken, om zo de beste functies in zijn eigen software te integreren.

OxygenOS is onder andere verbeterd met een optie waarmee je de kleurentemperatuur kunt instellen (en zo het scherm prettiger voor je ogen maakt), een donkere modus kunt activeren of met je hand over het scherm kunt bewegen om te kijken of je nieuwe meldingen hebt. Ook geeft OnePlus de gebruiker veel keuze, bijvoorbeeld de mogelijkheid om software- of hardwarematige knoppen te gebruiken. Naast de vingerafdrukscanner zijn namelijk twee capacitieve knoppen te vinden, maar als je liever alleen het scherm gebruikt is dit ook mogelijk.

De grote vraag blijft: heeft OnePlus zijn updatebeleid verbeterd? De vorige smartphones werden namelijk slecht geüpdatet: nieuwe software liet lang op zich wachten en sommige updates maakten de telefoon erg instabiel. De ceo van OnePlus, Carl Pei, heeft tegen verschillende media gezegd dat OnePlus beter zijn best gaat doen, maar hij wil nog niet zeggen wanneer de OnePlus 3 de nieuwste Android-versie Nougat krijgt.

Het ondermaatse updatebeleid van OnePlus is een smetje op de OnePlus 3, die tot op heden is ongeëvenaard als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Als je op dit moment een high-end-smartphone wilt aanschaffen, kun je voor 399 euro geen betere aankoop doen dan de nieuwste van OnePlus. Het toestel heeft alles wat je van een topmodel uit 2016 mag verwachten, en wij kunnen hem van harte aanraden.

7 beste nieuwe features in Android Nougat

Meer reviews in onze rubriek Eerste Indruk