Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 2
Nieuws

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 2

donderdag 04 oktober 2012 14:32

Hoe groot kan je een telefoon maken? Samsung zoekt met de Galaxy Note 2 de uiterste grens op.

De eerste Galaxy Note was met zijn 5,3 inch scherm al een flink uit de kluiten gewassen smartphone. Hij werd een phablet genoemd, een combinatie van phone en tablet. Maar met opvolger Galaxy Note 2, vanaf deze week in Nederland te koop, doet Samsung er nog een schepje bovenop. De Note 2 heeft nu een 5,5 inch scherm en is daarmee het beste te omschrijven als een reuzentelefoon, of een mini-tablet.

Hoe groot is de Note 2? Vergeleken met de iPhone 4S, die een 3,5 inch scherm heeft, is hij 36 mm hoger en 23 mm breder, een enorm verschil. De iPhone 5 heeft dezelfde breedte als de 4S en is maar 8 mm hoger geworden. De Note 2 is echt een gevaarte onder de smartphones. Als je geen grote handen hebt, zoals ondergetekende, dan voelt hij eigenlijk te groot aan als je hem in één hand houdt. Dan loop je het gevaar hem te laten vallen.

Volgens Samsung is 5,5 inch nog wel bruikbaar als telefoon. Maar bij ontgrendelen en typen met een duim op het virtuele toetsenbord loop je met kleine handen toch tegen problemen aan. Daar heeft Samsung wel iets op bedacht. In de instellingen zijn er opties voor bediening met één hand. Je kan bijvoorbeeld het toetsenbord in een kleinere variant link of rechts plaatsen zodat je met een duim kan blijven typen. Ook de rekenmachine en ontgrendelacties zijn desgewenst aan te passen voor gebruik met één hand. Dat helpt wel, maar lost het probleem bij het in de hand houden of het uit de broekzak pakken niet op. In die broekzak past de Note 2 trouwens nog maar met moeite.

Door zijn formaat ziet de Note 2 er vreemd uit als je hem gebruikt om te bellen. Bellen is dan ook geen reden om voor dit toestel te kiezen. Het grote scherm heeft echter ook veel voordelen: je hebt meer ruimte voor sites, mails, documenten, filmpjes en spelletjes komen nog meer tot hun recht en voor gps-navigatie is dit grote scherm ook wel handig.  

Samsung zou de Note 2 niet maken als er geen behoefte aan grotere touchscreens in smartphones zou zijn. En die is er. Van de eerste Galaxy Note zijn er in negen maanden tijd tien miljoen stuks verkocht. "Door zijn formaat trekt hij wel relatief meer mannen dan vrouwen aan", aldus marketingmanager Geert Mol van Samsung Nederland bij de presentatie van de Note 2 deze week in Amsterdam. Volgens hem is dit type smartphone deels populair bij mannen tussen 20 en 40 die houden van de laatste snufjes en veel tijd met hun smartphone doorbrengen, waardoor ze een groter scherm kunnen waarderen. Ook zijn er nog altijd mensen die niet kunnen wennen aan typen op touchscreen en baat hebben bij grotere virtuele knoppen, waarin de Note 2 voorziet.

Links de Galaxy Note 2, rechts de iPhone 5.

Maar de Galaxy Notes hebben naast het scherm nog iets bijzonders: bediening met een styluspen. Samsung levert zijn S Pen mee. Hij zit in een houder in de behuizing van het toestel zelf. Er is in te stellen dat er een melding afgaat wanneer de pen te ver uit de buurt van het toestel is, zodat je die minder snel kwijtraakt. Samsung heeft de S Pen ook iets verbeterd vergeleken met de vorige versie, zodat hij lekkerder aanvoelt op het scherm. Het voelt inderdaad wat meer als pen op papier.

Samsung biedt een speciale notitie-applicatie, S Note, die automatisch bepaalde vormen of rekenformules kan herkennen. Er zit ook handschriftherkenning in en die werkt best redelijk. Verwacht geen wonderen, maar hij herkent toch ook Nederlandse woorden als je vrij slordig aan elkaar schrijft. Het lijkt ons niet de snelste manier van tekstinvoer, vergeleken met virtuele toetsen of het slepen van letter naar letter, wat Samsung ook standaard aanbiedt.

De S Pen heeft nog iets extra's: bij aanwijzen vlak boven het scherm verschijnt er een puntje, waarmee ook previews van mails, foto's of aantekeningen zijn te bekijken, zonder ze eerst apart te hoeven openen. Samsung zet de schermruimte ook in voor betere multitasking. Zo zijn desgewenst meerdere sites tegelijk te bekijken, of een aantekening te maken tijdens het kijken naar een filmpje.

De Note 2 is ook een van de eerste smartphones die werkt met de nieuwe 4.1-versie van Google's Android-systeem. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij ook toegang biedt tot de nieuwe spraakgestuurde dienst Google Now, die nog niet goed in het Nederlands werkt, maar dat komt vanzelf.

Je zou het bijna vergeten, maar de Galaxy Note 2 is ook een van de krachtigste telefoons van het moment. Hij heeft een 1,6 GHhz quad-core chip, weer iets sneller dan in de Galaxy S3. Hij heeft niet 1 maar 2 gb werkgeheugen en 16 gb opslaggeheugen, dat is uit te breiden via geheugenkaartjes. De 8 megapixelcamera is lekker snel en maakt foto's vergelijkbaar met de S3. Kopers van het toestel krijgen ook weer twee jaar lang 50 gb gratis Dropbox-ruimte, wat een mooie deal blijft.

Ook heeft hij een grotere accu gekregen (3100 mAh), waardoor het apparaat zeker een dag op een volle batterij meegaat. Die grotere accu is zinvol vanwege het grotere scherm, omdat schermen de meeste stroom vreten in smartphones. Samsung meldt als standbytijd 550 uur, bijna 23 dagen. We hebben de batterijtijd nog niet uitgebreid kunnen testen.

De Note 2 heeft nog wat kleine software-extra's, zoals Photonote voor het maken van annotaties in foto's en Paper Artist, voor tekenen vanuit een foto. Die app blijft de eerste zes maanden exclusief voor de Galaxy Notes. Nieuw is ook de social ticker waarmee je bijvoorbeeld Facebook-updates in een balk onder het scherm voorbij kan laten scrollen.

De Galaxy Note 2 is momenteel misschien wel het meest geavanceerde mobiele apparaat, maar hij zit gevaarlijk dicht op de grens tussen smartphone en tablet. Het toestel is vooral interessant voor wie graag een zeer groot scherm wil hebben en vrij grote handen heeft. Of voor wie graag notities of tekeningen met een styluspen maakt.

Maar dan nog blijf je er met dit toestel raar uitzien als je bellend over straat loopt. Bijna iedereen die ik hem de afgelopen dagen in mijn omgeving liet zien, vond het toestel te groot. Hij past niet prettig in broek- of jaszakken. Alleen een buurman die taxichauffeur is, reageerde enthousiast. Hij zag mogelijkheden voor navigatie en spelletjes. En ja, hij heeft grote handen.

De Note 2 is ook Samsungs duurste toestel en heeft een adviesprijs van 700 euro. In webshops gaat daar al zeker 50 euro van af. Voor die prijs heb je een 'phablet' waar je gegarandeerd mee opvalt.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Zooo, 700 euro.
Ff kijken of de meesten dit nou ook zo duur vinden??

 

Tja, net zo duur als die iPhone 5 dus. En wel een stuk groter, 2Gb RAM en een SD slot.

 

Ja..en? SD slot..wat wil je daarmee zeggen?
Zijn dus extra kosten.
Gaat erom wat hij standaard kost.
En om de grootte zou ik hem al helemaal niet willen.
Maar daar is uiteraard een markt voor, en dat is ook goed.
Maar gaat mij erom dat er zo verschrikkelijk wordt afgegeven op de iPhone 5 om zijn prijs, daar waar deze gewoon 40 euro duurder is bij release. En nu houdt iedereen een beetje zijn mond over de prijs.
Dat noem ik hypocriet.

 

Ja en? are u kiddin' ?
een 64GB iphone kost bijna 900,00
32gb sdcard kost 20,00
Face it: de iPhone is belachelijk duur.

 

Als je het afzet tegen een instapper iPhone 16 GB modelletje, 4" scherm en beperkingen te over dan zou ik zeggen: een koopje. Je kan gelijk je iPad de deur uit doen :)
Bovendien staat hij bij diverse shops al voor onder de 600 wat de iPhone helemaal belachelijk duur maakt.

 

Hmm, net wat ik dacht..hier wordt er lang niet zo over gebitched als over een nieuwe iPhone. Vreemd, hypocriet?? Hoe kom je erbij.

 

Ja, maar dan krijg je wel een heel erg 'open' systeem. Zo'n ding is namelijk zo 'open', dat je via een omweg het ding eerst moet rooten. Vaak is dat lastiger dan het jailbreaken van een iPhone. Maar voor de rest is het een enorm 'open' systeem. Waanzinnig toch?

 

Misschien komt dat wel dat hij gewoon value for money biedt. Dit aparaat is uniek in zijn soort.
Een iPhone? tja ik weet wel 10 betere alternatieven.

 

Hahahaha wat een gedrocht, ook van plastic naatuurlijk hahaha

 

Hoop dat Apple ook weer eens terug gaat naar plastic. Niks mis mee. Gewoon door en door zwart. Met het aluminium nu lopen ze al te faken met verf (zwarte) of lak (witte) op de schuine randjes (geanodiseerd kan namelijk niet glanzen).

 

Helemaal mee eens. Plastic heeft zoveel voordelen.
- het is licht
- sterk
- beter val-bestendig
- krasbestendig
- achterkant goedkoper te vervangen
Als mensen beginnen te blaten over plastic dan vraag ik ze altijd wat er mis is met plastic. Het wordt dan altijd stil.

 

En zoals altijd zeer intelligent :)

 

gasten... kom op zeg, gedraag jullie nou eens

 

En trouwens 7 inch lukt ook nog wel. Pak eens een DVD-doos. Die past prima in een herenjas/colbert binnenzak, en is ook nog wel te hanteren. Dus 5,5 is heel bescheiden, en 4 inch is gewoon popperig.

 

Mooie Phablet, jammer dat dual sim slots weer niet worden ingebouwd .
Om die reden heb ik zelf al de Zopo 900 , een 5,3 inch kostte me 310,- euro met extra accu en lederen heup-hoes geroot met kaarten van europa op sd kaartje meegeleverd. 4.1 draait super snel.
De grootte went snel, vind zelf de horizontale "holster" aan de riem handig, in verticale positie in de kontzak is het Onmogelijk om achter het stuur te gaan zitten.

 

De vraag is nu wat Samsung hierna gaat doen? Met het scherm kun je bijna niet groter zonder op de verkopen van de 3G Galaxy Tab 7,0 te kannibaliseren. Of zou een 6 inch scherm in de planning zitten?

 

Je koopt een Galaxy tab 7" voor 250,00. Dat is toch wel van een andere orde. De meeste tablets worden verkocht zonder 3g.

 

Wat een prachtig ding die Note II. Nog altijd is hij uniek in zijn soort. Ik heb een poosje de Note 1 gebruikt en zo'n toestel geeft toch een extra dimensie aan de smartphone.
Voor mij het ideale toestel. Groot genoeg om alles mee te kunnen doen, klein genoeg om in mijn broekzak te vervoeren. Het maakt de tablet wat mij betreft overbodig.

Voor alle Apple fanboys die het aandurven een filmpje van een oprechte bekeerde Apple fanboy

http://www.youtube.com/watch?v=mvvpYtNBdxw

 

@ikkuh, meid je bent echt hylarisch haha!!!

 

Hoe wist je dat ik zittend plas :)

 

Super apparaat!
Maar heb het gevoel dat het nut van zo'n ding naast m'n galaxy S3 niet zo groot zal zijn.

 

Klopt, naast een S3 heeft zo'n toestel niet veel zin. Ik gebruik mijn note 1 naast een 10 inch tablet. Heerlijk toestel zo'n Note. Hoef zelden in te zoomen op websites en een keer een filmpje kijken is zeker geen straf.

 

Nieuwsbrief