Eerste indruk: Xpose-app, streamen met paniekknop

Eerste indruk: Xpose-app, streamen met paniekknop

08-07-2016 22:01 Laatste update: 27-04-2018 05:03

De Nederlande app Xpose heeft een paniekknop, waarmee je in onveilige situaties of noodgevallen een live-stream start. Miriam probeerde de app.

Deze week was de launch van de app Xpose. Niemand minder dan misdaadverslaggever Peter R. de Vries verbond zijn naam aan de app. Normaal wantrouwt hij natuurlijk alles en iedereen, maar deze app noemde hij een game-changer op het gebied van veiligheid en opsporing. Toen de bedenker achter de app, Fadi Khalil, bij De Vries op kantoor kwam, was de crimefighter in eerste instantie kwaad. Kwaad dat hij de app niet zelf had bedacht.

"Ik werd benaderd door een partij die zei een revolutionaire vinding te hebben gedaan. Nou, revolutionaire uitvindingen bestaan helemaal niet meer. Maar toen ik zag hoe de app werkte, was ik om", zegt De Vries. "Xpose zal een omslag teweegbrengen in opsporing en handhaving. De app kan niet alleen tot het dagelijkse werk van de politie gaan behoren, maar we zullen het ook zeker terug gaan zien in de rechtszaal en in de media."

Even schudden

Wat maakt de app zo sterk? Dit begint bij het opstarten van de app. De app opent namelijk automatisch als jij je telefoon schudt. Stel je maakt iets spannends mee. Je wilt dat gaan filmen of je wilt snel iemand bellen. Dat lukt vaak niet, niet snel in ieder geval. Je lijf zit vol adrenaline. Gevolg: zweethandjes, je vingerprint werkt opeens niet meer, shit, wat was nou ook alweer de code van mijn telefoon. Schudden is de oplossing.

Maar wat nou als je op de fiets zit en je telefoon schudt in je tas of zak. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als wanneer je je telefoon tegen je oor houdt. Dan gaat je beeldscherm ook op zwart. Om batterijen te besparen en om ongewenste handelingen te voorkomen. Khalil: “De app werkt alleen als de proximitysensor niet bedekt is. Verder hebben we de gyroscoop verbonden met het schudmechanisme. Dus als je telefoon in je tas of broekzak zit, zal de app nooit opstarten. In de toekomst willen we misschien gaan werken met een silent-button.” Dan zou je de app wel kunnen opstarten, met je hand in je zak.

Foute boel

Na het schudden krijg je vijf streamingopties: Panic, Stand-by, Friends, Public en Private. De paniekknop druk je in als het echt foute boel is. Je loopt ‘s nachts op straat, er gebeurt een ongeluk voor je neus of een onguur type valt je lastig. Je schudt je telefoon, kiest voor de Paniek-knop en je telefoon gaat streamen. De beelden plus je GPS-locatie worden onmiddellijk doorgestuurd naar de juiste veiligheidsinstanties. Dit is niet de politie. Om misbruik tegen te gaan, en de politie niet meteen lastig te vallen met beelden van grappenmakers, is beveiligingsbedrijf G4S ingeschakeld. 

Khalil: "Dit bedrijf, is in 120 landen actief, heeft meer dan 657.000 werknemers. Normaal beveiligt deze partij bijvoorbeeld bedrijfsterreinen. Ze hebben door het hele land camera’s hangen. De infrastructuur om beelden door te sturen en te bekijken is er dus al. Zij beoordelen de beelden eerst, is het foute boel, dan sturen ze de beelden en je locatie door naar de politie." Ook mensen in jouw nabije omgeving, die de app gebruiken, worden gealarmeerd en krijgen jouw stream plus GPS-locatie te zien. En kunnen dan actie ondernemen. 

Stand-by

Maar soms loop je op straat en zie je een onguur type, maar dat blijkt een hele aardige vent te zijn. Maar ja, dat weet jij niet op dat moment nog niet. Dan is het tijd voor de Stand-by modus. Je gaat wel vast streamen, je filmt jezelf met de frontcamera, en bijvoorbeeld ook de kerel achter je. Of als hij voor je loopt flip je het beeld heel gemakkelijk. Blijkt het ongure type je gewoon voorbij te lopen, dan sluit je de app af met een diepe zucht.

Blijkt hij je tijdens het streamen toch opeens aan te vallen, maar je hebt geen tijd meer om op de paniekknop te drukken. Dan kunnen personen, vrienden, familie, die je van te voren instelt, dit voor jou doen. Khalil: "Tachtig procent van de criminelen plegen misdaden met de gedachte dat ze nooit gepakt zullen worden. Als Xpose straks een household name is hopen we juist dat het daders zal afschrikken en dat we zo ook misdaden kunnen voorkomen."

Twijfels

De app is naast een veiligheidsapp ook te gebruiken voor sociale momenten. Zo komen we meteen bij de laatste drie buttons: Friends, Public en Private. Hier zag ik in eerste instantie het nut niet zo van in. Op YouTube is een animatiefilmpje te vinden waarin Xpose wordt uitgelegd. Je ziet een vrouw op het ene moment bang op straat lopen en de paniekknop indrukken. Even later zit ze vrolijk en zonder zorgen zichzelf te streamen in een achtbaan via de Friends- of Public-opties. Waarom? Het lijkt logischer om voor je gezellige sociale momenten gewoon Periscope of Facebook Live te gebruiken, en niet een app die eigenlijk op veiligheid gericht is.

Fadi ziet dat achter: "Uit onderzoek is gebleken dat door het gebruik van puur een veiligheidsapps in de praktijk nog nooit een misdaad is opgelost. Je bevindt je namelijk, als het goed is, bijna nooit in een noodsituatie. Gevolg is dat als de nood hoog is mensen hun veiligheidsapp niet goed weten te vinden. Waar had ik hem ook alweer staan? Of de app is niet geüpdatet. Xpose ga je dagelijks gebruiken, ook bij leuke momenten. Dan ben je beter thuis in de app.”

Xpose is nu voor Android gratis te downloaden via de Google Play-store. Fadi: "We hopen dat het Nederlandse volk de app nu flink gaat testen op bugs. Foutjes mogen ze mailen naar info@xpose.com. Als alle bugs eruit zijn, gaan we Xpose ook als iOS-app beschikbaar stellen. Dit zal in augustus zijn." De app is gratis te downloaden, maar je hebt wel internet of wifi nodig. Eind september moet de app ook gaan werken als je door je belbundel heen bent, net als bij 112. 

Meer artikelen in onze rubriek Eerste Indruk