Nieuwe duurtest: Gardena Smart System geeft je planten water

Nieuwe duurtest: Gardena Smart System geeft je planten water

28-06-2016 07:40 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Met dit systeem kun je volautomatisch je tuin precies vochtig goed bewateren. Als je het tenminste geïnstalleerd krijgt. Dat bleek vrij onhandig.

Het Gardena Smart System belooft dat je via een app perfect weet hoe vochtig je tuin is en wanneer er bewaterd kan worden. Dat kan volautomatisch. We kregen een set opgestuurd. Ik heb geen groene vingers. Wat het bij mij in de tuin goed doet: drie struiken waar ik de namen niet van weet, de helft van het gras en paardenbloemen. Ik mag graag grasmaaien, maar verder wordt tuinieren geen hobby van me. Ik geef de planten water als ik zelf zonnebrand nodig heb. Veel meer systeem zit er niet in. Het Gardena Smart Systeem moet dat kunnen verbeteren. In het Smart Sensor Control pakket van 500 euro zit een besproeiingscomputer, de gateway en een sensor die temperatuur, bodemvochtigheid en lichtintensiteit meet. 

Dat klinkt dus veelbelovend. Installatie ging echter niet zo soepel. Een eenvoudige Quick Setup Guide moet ons op weg helpen, maar al snel raken we in de problemen. De Gateway moet op de router aangesloten worden met een kabel. Er knippert een rood lampje, maar of dat goed of slecht is, of ik af moet wachten of op kan houden, staat niet in de setupguide. Ik wacht een tijdje, het rode lampje wordt groen, het groene lampje begint wit te knipperen. Ik laat de boel een half uur gaan en uiteindelijk heb ik de beloofde twee groene lampjes. So far, so good. 

Vervolgens installeer ik de Gardena-app. Ik maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan, vul het serienummer van de gateway in en krijg een foutmelding. Ik probeer het nog eens, waarna ik de boodschap krijg dat het gelukt is. Als ik daarna weer verder klik, moet ik het serienummer nog een keer invoeren. Huh? Ik krijg weer de melding dat het gelukt is. Nu kan ik de sensor aansluiten. Die knippert eindeloos groen, maar wordt niet zichtbaar in de app. Na een vijftal vruchteloze pogingen, probeer ik de besproeiingscomputer aan te sluiten. Dat lukt en vervolgens wil de sensor ook opeens gezien worden. Het was praktischer geweest als de app me aangegeven had dat ik eerst de besproeiingscomputer moest installeren. Nu installatie compleet is, gaan we de boel de komende weken uitproberen. Zodra het ophoudt met regenen, lees je het hier