Facebook en Twitter verslavender dan tabak?
Nieuws

Facebook en Twitter verslavender dan tabak?

dinsdag 07 februari 2012 07:33

Een nieuw experiment suggereert dat de drang om Facebook en Twitter te checken sterker is dan die naar alcohol en tabak.

Een Amerikaans wetenschapsteam gaf 205 mensen een BlackBerry om de drang naar het checken van sociale media te meten. De deelnemers aan het onderzoek ontvingen zeven dagen lang, zeven keer per dag een bericht waarin zij konden aangeven of zij in de laatste dertig minuten een drang ondervonden en hoe sterk deze was. De mogelijke drang kon iedere vorm daarvan zijn; de drang naar slaap, niet werken, alcohol, shoppen, een sigaret of het checken van sociale media. De wetenschappers analyseerde 10.558 antwoorden waarvan 7.827 een drang aangaven.

De wetenschappers concludeerden volgens een interview met The Guardian dat hoewel de drang naar slaap, sex, ontspanning en shoppen sterker is, mensen toch meer moeite hadden om het checken van hun mail, twitter of Facebook account teweerstaan. Tijdens het experiment zou de drang naar alcohol of sigaretten relatief laag zijn geweest. De wetenschappers concludeerden vervolgens dat drang naar het consumeren van media waarschijnlijk veel hoger ligt als de drang naar alcohol en tabak omdat media 'gratis' en toegankelijk is en niet de korte en lange termijn gevolgen zou hebben van alcohol en tabak.

Wat echter niet uit het interview is op te maken wie van de proefpersonen bijvoorbeeld een roker was. Ik kan me niet voorstellen dat een roker die zonder sigaret zit, voor een tweet kiest in plaats van een peukkie. Het klinkt mij een beetje als een aangedikt onderzoeksresultaat. Het onderzoek wordt binnenkort in de journal Psychological Science gepubliceerd.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Het verbaast me niets, want overal om me heen zie ik mensen constant op Facebook zitten. Ook collega's die het erg druk pretenderen te hebben ;)

Het is dan ook geen wonder dat de aandelen zo populair zijn:
http://online-aandelenkopen.nl/aandelen-tips/aandelen-facebook-kopen/

Wel grappig om te zien dat verslavingsgevoelige mensen ook moeilijker zonder Facebook kunnen.

 

Nieuwsbrief