Fietsframe van bamboe is ijzersterk
Creative Class

Fietsframe van bamboe is ijzersterk

donderdag 07 juni 2012 10:39

De BlackStarBike is een kekke stadsfiets met een frame van bamboe. Duurzaam, origineel en toch een toegankelijke prijs.

De BlackStarBike is gemaakt door een Nederlandse start-up, is ideologisch, duurzaam en helpt mensen in Afrika. Allemaal redenen waarom het goed is om er een aan te schaffen voor 850 euro. Maar de beste reden: je wil hem ook om z'n looks hebben.

Het handgemaakte frame uit bamboe, de ruige met cactusvezels verbonden hoeken, de blanke banden, lichtmetalen onderdelen en details in leer maken de fiets een echte headturner. Dat ondervindt Taco Temminck op zijn prototype aan den lijve: “Mensen spreken me aan bij het stoplicht. Ze willen de fiets aanraken en voelen hoe licht hij is. Als ik de fiets even neerzet voor een kopje koffie in de stad staat er als ik terugkom een groepje omheen om hem te bekijken. Dan vertel ik ons verhaal. Heel bijzonder om mensen te zien beseffen dat ook een Afrikaans ontwikkelingsland producten kan voortbrengen die hier interessant en hip worden gevonden."

Wat is dan het verhaal over Afrika? Taco Temminck en Seb Soeters kennen elkaar uit Ghana. Daar zagen ze hoe grondstoffen als olie, koffie en cacao onbewerkt verscheept worden, waarna de winstgevende bewerking in bijvoorbeeld Nederland gedaan wordt. Met de bamboefiets willen ze die waardevermeerdering juist in Ghana laten plaatsvinden. Met de komst van Imke Harms werd dit idee een product. Zij heeft voor haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft eerder fietsen gebouwd in Ghana en zette de productie ter plekke op: "We zijn twee maanden in Afrika in de fabriek geweest om het productieproces te optimaliseren en twee prototypes te bouwen die voldoen aan de vereisten die voor ons en onze westerse doelgroep van belang zijn", vertelt Harms aan Bright.

Kunnen we volgens Afrikaanse standaard wel een stoeprandje nemen? "Het frame wordt gemaakt van bamboe in combinatie met cactusvezel. Die bamboe buizen worden bewerkt tegen ongedierte en vervolgens tot het juiste vochtigheidsgehalte gedroogd. De cactusvezel wordt gedoopt in 2-componentenepoxy en dan om het bamboe en de metalen onderdelen (die in het frame worden verwerkt) gewikkeld. De epoxy hardt uit en er ontstaan ijzersterke verbindingen. Het bamboe frame is zo sterk dat je iemand op de stang zou kunnen vervoeren."

Kijk, daar houden we van. Maar epoxy is dan weer niet zo'n mens- en milieuvriendelijk component. BlackStarBikes is op dit moment hard op zoek naar een goede plantaardige epoxy om de fiets nog duurzamer te maken zonder in te leveren op de kwaliteit en de sterkte van de verbindingen. Aan het mantra People-Planet-Profit voegt BlackStarBikes een vierde P toe: die van het Product. Om een duurzaam en eerlijk bedrijf op te starten is naar hun idee de fiets zelf het belangrijkst. Dus is het nu een toffe fiets die niet in het fair trade segment vastzit maar waarop ook jongeren gezien willen worden.

Proefrit
Op vrijdag 8 juni is het prototype van de BlackStarBike te zien en voelen op de Bright Night in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De fiets is daar in de voorverkoop voor een speciale actieprijs. Wie niet bij Bright Night is moet wachten tot de lancering in juli. Een damesmodel is in ontwikkeling.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Wat is er precies origineel aan?
http://www.bright.nl/op-een-houten-fiets

 

Ja origineel omdat je zelden fietsen van andere materialen ziet. Die houten waar je naar linkt is inderdaad ook origineel. Dat geldt in mijn ogen voor de bamboe fiets ook. Heeft ook een heel ander ontwerp trouwens dan die van houtl

 

"toegankelijke prijs", hoeveel is dat dan?

 

Oh, die staat er per ongeluk niet in. Ga ik toevoegen: 850 euro.

 

Iemand die de P van Product wil toevoegen aan People-Planet-Profit heeft filosofie hiervan niet begrepen. Bovendien is het product helemaal niet zo bijzonder, want het is gewoon een heel traditioneel fietsframe, alleen uitgevoerd in bamboe in plaats van staal of aluminium. Daarnaast mag dit Product dan wel goed zijn voor de People (locale werkgelegenheid) en zal het met zo'n verkoopprijs ook wel een Profit opleveren, maar goed voor de Planet is het allerminst. De materialen zijn weliswaar snelgroeiend en hernieuwbaar, maar een afgedankt fietsframe is niet meer te recyclen omdat door toevoeging van de epoxy er een niet te scheiden "hybride" materiaal is ontstaan. In de cradle-2-cradle filosofie een doodzonde! Daarnaast is het transport van een frame natuurlijk vele malen minder efficient dan een bundel bamboestengels.
Dit productidee als dit is alleen interessant als het lokaal wordt gebruikt daar waar het gemaakt wordt. De locale gemeenschap is dan minder afhankelijk van - in hun regio schaarse - materialen, kan makkelijk zelf reparaties uitvoeren en vergroot haar mobiliteit (goed voor locale handel). En maak er dan meteen een hele productrange van met rolstoelframes, kinderwagenframes, etc. etc.
Alles bij elkaar dus gewoon weer een gehypet productidee met te weinig realiteitszin.

 

Juist leuk, dat die fietsframe zo traditioneel is, maar dan van bamboe!

 

Wat cool hoe jullie old fashion en modern hebben gecombineerd, ziet er heel gaaf uit! Het lijkt me nuttig voor ghana zo intrede te doen in de internationale markt met hun eigen materialen en kennis te maken met de westerse wensen en eisen. Om mee te doen in de wereld van nu red je het immers niet meer met een focus op een nationale economie.
Ik wil er wel eens eentje uitproberen, kan dat?

 

#anne-lou: tuurlijk kan dat! De BlackStarBike wordt gelanceerd op 12 juli om 20.00u op de Zeedijk 75 in Amsterdam en is aansluitend te testen en te koop t/m 15 juli ook op de Zeedijk 75 in Amsterdam.

 

Nieuwsbrief