Film van de week: The Avengers ****
Nieuws

Film van de week: The Avengers ****

dinsdag 24 april 2012 09:46

De climax van Marvels masterplan met superheldenfilms is wél geslaagd.

Buiten wil de lente nog niet echt vlotten, in de bioscoop gaat het zomerseizoen morgen van start met The Avengers, de voorlopige climax van Marvels masterplan rond de gelijknamige superheldpersonages uit zijn comics. De belangrijkste vergelders zijn afgelopen jaren geintroduceerd via eigen films: Iron Man, Thor, Captain America en The Incredible Hulk. Iron Man was veruit de bestontvangen en kreeg zelfs een vervolg. (Deel drie is trouwens in de maak en ook Thor krijgt een eigen vervolg.) In elk van de films zat een vooruitwijzing verstopt, dikwijls na de aftiteling, naar The Avengers waarin de superhelden bij elkaar komen. Ik heb ze allemaal gezien en één ding is duidelijk: de vergelders zijn beter als team. The Avengers is meer dan de som der helden.

<spoiler>

Het verhaal begint bij Nick Fury (Samuel L. Jackson), hoofd van The Avengers Initiative. De Tetserach, een buitenaardse bron van ongelimiteerde energie die wordt bewaard en bewaakt in een militaire bunker, begint vreemde patronen te vertonen. Het object opent een ruimteportaal waardoor Loki op aarde arriveert, de kwaadaardige stiefbroer van Thor uit het godenrijk Asgard, overtuigend gespeeld door Tom Hiddleston. Vanaf dat moment gaat het los, want Loki komt hier niet op de koffie.

De eerste helft van de film is gewijd aan het verzamelen en smeden van het team. Want dat zijn de vergelders nog niet. Aardige scene is het robbertje tussen hotshot Iron Man (Robert Downey Jr.) en halfgod Thor (Chris Hemsworth). De rechtschapen Captain America (Chris Evans) komt tussenbeide. Dr. Bruce Banner alias de Hulk (Mark Ruffalo) wordt aan boord gehaald door spionne Black Widow (Scarlett Johansson). Boogschutter Hawkeye (Jeremy Renner) staat aanvankelijk onder controle van Loki, maar wordt daar uiteraard van bevrijd. Het omslagpunt is de dood van agent Coulson, Fury's nummer twee. Daarna arriveert Loki's leger en kan het spektakel, in de straten van Manhattan, echt beginnen.

</spoiler>

Met alle vergelders bij elkaar verveel je je als kijker geen moment en hebben de makers meer om mee te werken. The Avengers duurt twee uur en twintig minuten maar dat heb je amper in de gaten. Actie wordt knap afgewisseld met droge humor en kort drama, waardoor je als kijker even op adem komt. Ongemerkt maak je jezelf zo klaar voor de volgende ronde. Vooral de humor doet wonderen, ik heb een paar keer hardop moeten lachen na een wisecrack van Tony Stark of een slapstickactie van nota bene de Hulk. De reden waarom de humor werkt, is omdat het goed is gedoseerd. Vergis je niet, The Avengers is een op en top scifi-actiefilm, maar dan een die zichzelf gelukkig niet té serieus neemt en tegelijkertijd wegblijft van meligheid. Het lot van de mensheid staat immers wel op het spel. En omdat je weet dat ze uiteindelijk zullen winnen, is de manier waarop de werkelijke inzet van de film. Die missie is geslaagd.

Welke andere 'summer blockbusters' staan er op stapel? In mei vieren we Ridley Scotts terugkeer naar sciencefiction met Prometheus, waarover meer in Bright 45. In juli wordt Spider-man, ook uit de Marvel stal, herboren in The Amazing Spider-man en sluit Christopher Nolan zijn Batman-trilogie af met The Dark Knight Rises. In augustus zien we de remake van Paul Verhoevens Total Recall, waarvan de trailer meer belooft dan ik had verwacht.

Beoordeling: ****

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Ga er snel heen met wat mensen, al heb ik die andere Marvel-films nog nooit gezien. :) Snel maar eens doen.

 

Vanwaar eigenlijk 'de Verdelgers'? The Avengers betekent 'De Wrekers', anders hadden ze wel 'The Exterminators' geheten.

 

Helemaal mee eens dat de humor goed gedoseerd is in The Avengers. Over het algemeen zijn grappen in actie en scifi te voorspelbaar, waardoor er hier en daar alleen een 'grinnikje' naar buiten komt. Bij deze film is de timing erg sterk en kan er vooral genoten en gelachen worden.

 

Nieuwsbrief