Future Concepts nieuwe categorie Dutch Design Awards

Future Concepts nieuwe categorie Dutch Design Awards

27-08-2013 11:29 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Dewi Pinatih

Een designprijs voor toekomstconcepten? Daar spitsen wij onze oren voor. Onder de genomineerden een aantal Bright-coryfeeën.

De nieuwe categorie van de Dutch Design Awards, die over een kleine twee maanden worden uitgereikt, bewijst heel Bright te zijn. Want het merendeel van de zes genomineerde projecten passeerde het afgelopen jaar de revue op onze site.

Zo was de Nano Supermarket van Next Nature te zien in onze Dutch Design Week videocompilatie en schreven we over de hoax rond Rayfish Footwear, een product uit de supermarkt. De selectiecommissie nomineerde de conceptensupermarkt omdat ze "op een begrijpelijke manier een mogelijke toekomst verkent. Nano Supermarket oordeelt zelf niet over deze technologieën, maar toetst de wenselijkheid ervan bij het publiek. Door dit concept reflecteert het publiek op de eventuele gevolgen van nieuwe technologieën."

Ook Fairphone, de smartphone waarbij zo min mogelijk vervuiling en uitbuiting en zo veel mogelijk recycling komt kijken, en waarvoor de makers tijdens Bright Day een pledge pitch hielden, zou er met de prijs vandoor kunnen gaan. Volgens het nominatiecomité omdat "dit initiatief laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om een telefoon onder eerlijke omstandigheden te ontwikkelen. Van het gebruik van conflict-vrije materialen en eerlijke bronnen tot goede arbeidsomstandigheden en lange levensduur van het product. Het is dapper en onverschrokken."

Arne Hendriks, een naam die je hier ook vaker bent tegengekomen, valt wellicht met zijn project The Incredible Shrinking Man in de prijzen. Een onconventioneel onderzoek naar hoe de wereld nog een stuk langer mee kan gaan als mensen zouden krimpen naar een lengte van 50 centimeter. "De Incredible Shrinking Man laat ons zien wat out-of-the-box denken echt kan betekenen. In eerste instantie lijkt het project een metafoor, maar het is met zo veel verve uitgevoerd dat je het idee wel serieus moet nemen. Daarbij laat het een tegengeluid zien als reactie op bestaande oplossingen die de gehele duurzaamheidsindustrie biedt."

Ook over de bevallingsapp Supporting Women during Labor voor in de verloskamer van Philips, die vrouwen bijstaat en coacht tijdens de bevalling, las je hier al eerder. "Het is een mooie app die stress wegneemt in een hele spannende situatie", volgens de selectiecommissie. "Met dit concept wordt data op een vriendelijke wijze gevisualiseerd en biedt het de patiënt de mogelijkheid om de ruimte aan te passen aan de eigen behoefte."

Zijn we hier bij Bright dan echt alwetend? Toch niet, de laatste twee nominaties zijn ook voor ons nieuw. Ik ben Ster(k) van Emilia Louisa Pucci is een talentontwikkelingsplatform dat de positie van gestigmatiseerde jongvolwassenen versterkt. Het richt zich op de passies en interesses van deze groep, en gebruikt nieuwe technologieën om de participatie te vergroten. Hierdoor wordt hun positie binnen de eigen gemeenschap versterkt. De selectiecommissie roemt het project doordat deze bewijst te werken en "waardeert het feit dat een ontwerper zich ontfermt over jongeren die in een lastige sociale positie verkeren."

Ook afstudeerproject Hint van Chris Gruijters heeft een sociaal tintje. Het is een nieuw communicatiesysteem in gevangenissen dat onderzocht wordt in de Penitentiaire Inrichting Vught met als doel gevangenen meer doel in het leven te geven en het re-integratieproces te verbeteren. Gruijters werd genomineerd omdat hij "erin is geslaagd om voor een omgeving waar heel veel restricties heersen een goed werkend nieuw systeem te ontwerpen. Ondanks alle beperkingen is Gruijters er in geslaagd om dit er aantrekkelijk uit te laten zien."

Een internationale jury buigt zich over de taak een winnaar te kiezen die op 19 oktober tijdens de awardceremonie van de Dutch Design Awards bekend wordt gemaakt. Wij zijn benieuwd. Vergeet niet waar je het eerst las.