Game van de week: Battlefield 3
Game van de Week

Game van de week: Battlefield 3

donderdag 03 november 2011 15:18

Electronic Arts gaat met Battlefield 3 nogmaals de strijd aan met Modern Warfare 3. Sterkste punt: het teamwerk.

Raak je eens in de zoveel tijd hooguit een enkele oorlogsshooter aan, dan kost het wellicht wat moeite om Battlefield 3 te onderscheiden van de bekende Call of Duty-reeks. Beide franchises staan immers in het teken van de moderne soldaat, die zich door een explosief spektakel moet vechten. Duik je de singleplayer-modus van Battlefield 3 in, dan wordt het nog lastiger om het verschil tussen de twee te zien. Battlefield 3 laat je namelijk, net als in latere Call of Duty-games, een oorlogsverhaal naspelen door achter je oorlogsmakkers aan te rennen terwijl je cinematische dingen meemaakt.

Wijk je in de singleplayer modus af van het gebaande pad, dan word je al snel uit de spelwereld gerukt. Battlefield 3 is namelijk zo in elkaar gezet dat vijanden zich stug blijven richten op het punt waar je hoort te zitten. Kies je ervoor om ergens anders je schoten te lossen, dan lijken de soldaten totaal niet door te hebben dat je aanwezig bent - zelfs niet als het enkele meters van hun positie is. Vraagt het spel je om in een hectische situatie bijvoorbeeld een schot met een sluipschuttersgeweer te lossen, dan zullen de vijanden eindeloos blijven binnenstromen tot je dit specifieke doel behaalt. Tel daar bij op dat je niets mag doen wat je niet eerder ook in een shooter hebt gedaan en je hebt een saaie ervaring die heel snel vergeten mag worden.

En toch is Battlefield 3 onze game van de week. De singleplayer-modus is middelmaat, maar de multiplayer herinnert ons aan alles wat online shooters ooit goed heeft gemaakt. Spelers trekken er in grote teams op uit om specifieke doelen te behalen, zoals het opblazen van bepaalde targets. Probeer je dit alleen te doen, dan lig je al snel dood in een greppel. Het geheime ingredënt van Battlefield 3 is teamwerk. Sterker nog, het spel helpt je constant om de handen ineen te slaan met anderen: wanneer je na je dood de spelwereld weer inspringt kan dit bovenop een andere speler, of juist in een vooraf bepaalde squad waarmee je samenwerkt. Omdat de spelwerelden groots en open zijn, kun je een eigen koers naar je doel uitzetten.

Het behalen van je doelen doe je zowel op de voet als in de nodige voertuigen. Spelers krijgen auto’s, tanks, helikopters, vliegtuigen en boten om zich over de werkelijk gigantische spelkaarten te bewegen. Vaak passen er meerdere personen in een voertuig, waardoor je als team alle opgezadelde wapens van bijvoorbeeld een tank kunt benutten. Het aantal voertuigen is vaak gelimiteerd en moeilijk te gebruiken, waardoor vooral de beste spelers hiermee een groot verschil zullen maken.

De Frostbite 2-engine die je in Battlefield 3 vindt, zorgt vooral op de PC voor fenomenale graphics, maar ook op de Playstation 3 en Xbox 360 zijn de beelden van het spel indrukwekkend. Al lijkt het er wel op dat de Xbox 360-versie van het spel de minste van de drie is. Het zijn niet per se de textures die je op de spelpersonages vindt die de game zijn grafische pracht geven: juist de effecten in de lucht en filteringen van het licht geven je constant het gevoel naar een spiegeling van de echte wereld te kijken.

De grootse, indrukwekkende en op teamwork gerichte multiplayer van Battlefield 3 is misschien wel de beste online schietervaring die je op het moment kunt vinden. Koop je dit spel, doe jezelf echter een plezier: laat de matige single player-opdracht links liggen. Die uren van je leven hoef je niet te verspelen.

Prijs: € 60
Platform: PC, Playstation 3, Xbox 360 

Reacties

Jammer dat het via Origin moet en er een onbegrijpelijke boycot op Steam is. Ik wil niet voor ieder spel weer een nieuw platform met een andere account en wachtwoord.

 

Hij is er ook voor de playstation 3 hoor.

 

Ik was er toch echt zeker van die te hebben vermeld. Dank voor het melden, heb 'm toegevoegd.

 

Schiet ervaring van het moment duurt nog precies 14min 5uur en 4dagen

 

De single-player is inderdaad een vreselijke teleurstelling, zeker als je het vergelijkt met voorganger Bad Company 2. De licht- en water-effecten in de multi-player vind ik juist mega irritant en hinderen echt je zicht. Zal wel een kwestie van smaakverschil zijn. Misschien gaat het online nog leuk worden als de servers van EA niet gemiddeld eens per uur spontaan alle spelers eruit flikkeren.

 

Ik heb Battlefield 3 op de dag van lancering in huis gekregen en ik ben het spel nu al beu. Het spel dat ik heb is voor de PS3.

Ik ben echt een enorme fan van Battlefield, tenminste dat was ik tot ik Call Of Duty ging spelen. Vanaf Modern Warfare zijn daar toch echt wel de toffe gadgets te vinden en niet meer in Battlefield.

Waarom ik het spel nu al beu ben:

- Mapgrootte is absoluut niet in verhouding tot het aantal spelers (PS3), slechts 24. Kortomg een enorme wereld met weinig spelers.

- De gadgets vallen tegen. Het rijdende wagentje is amper te besturen en de vliegende schotel (recon) kan alleen spotten, zit geen wapen op, dus weinig uitdagend.

- Zelfs de mortierbuis valt erg tegen. Je ziet amper waar de vijand zit op het bijbehorende kaartje. Posities moeten door andere doorgegeven worden d.m.v. spotten, maar dit gebeurt bijna niet. Dus zit je er voor spek en bonen met je mortieren te koekeloeren.

Gelukkig a.s. dinsdag MW3, een welkome aanvulling.

 

wat is das dat nou weer voor noob reactie.... jesus

ga maar fijn cod spelen

btw prijs: 36 euro voor de pc

 

Nieuwsbrief