Game van de week: Fez
Game van de Week

Game van de week: Fez

maandag 16 april 2012 12:53

Puzzelen met drie dimensies. Fez heeft een van de slimste puzzelmechanieken die we sinds Tetris hebben gezien.

We wachten al ontzettend lang op Fez. Het ogenschijnlijk tweedimensionale puzzel-platformspel voor de Xbox 360 is langer in ontwikkeling geweest dan misschien wel elk ander downloadbaar spel op Xbox Live. Dit zorgde ervoor dat Fez bijna een mythische reputatie kreeg en onze verwachtingen steeds hoger werden. Verwachtingen die worden ingelost door één van de slimste puzzelmechanieken die we sinds Tetris hebben gezien.

In Fez speel je Gomez, een tweedimensionaal wit mannetje dat rechtstreeks uit een Super Nintendo-game afkomstig lijkt te zijn. Zoals zijn uiterlijk doet vermoeden, kan hij ook enkel naar links en rechts lopen in een met pixels gevulde spelwereld. Wanneer hij echter in het begin van het spel een mysterieuze fez krijgt, is hij opeens in staat om te zien wat niemand anders ooit zag: de derde dimensie. Gomez interpreteert de wereld echter nog steeds in twee dimensies, waardoor een kijkje vanuit een andere hoek alle perspectieven verschuift.

De speler kan met de linker- en rechtertrigger de camerahoek met 90 graden draaien. Het spel blijft echter nog steeds gebruikmaken van twee dimensies tijdens het springen, vergelijkbaar met de oude Mario-spellen. Dit zorgt ervoor dat een springplatform dat vanuit de ene hoek in de verte lijkt te hangen opeens te bespringen is wanneer je de camera zo draait dat hij dichtbij lijkt te hangen.

Het spelen met dimensies om een pad door levels te maken, wordt al snel complex in Fez. De game hanteert duidelijk zijn eigen natuurwetten, waardoor jij wordt gedwongen om de wereld te zien zoals je een spelwereld nooit eerder zag. Daar zit ontzettend veel waarde in: geen puzzel voelt namelijk aan als iets wat je al eens eerder in een game hebt moeten doen. Heb je het systeem eenmaal in de vingers, dan zul je al snel met een voldaan gevoel de meest geavanceerde en unieke puzzels succesvol afronden.

Conclusie
In een wereld waar tweedimensionale- en puzzelspellen vaak op elkaar lijken, weet Fez met een vernuftige mechaniek een ervaring te bieden die zich nergens anders mee laat meten. Daarbij zorgt een tweedimensionale spelwereld ervoor dat Fez je na verloop van tijd reikhalzend doet terugkijken naar de Super Nintendo en Sega Mega Drive.

Prijs: 800 Microsoft Points (circa. 10 euro)
Platform: Xbox 360 

De game van de week wordt geselecteerd in samenwerking met Bashers.nl, het journalistieke platform voor gamers die verder kijken.

Reacties

Het is zó tof. Fez is echt z'n eigen mythe, de graphics zijn prachtig en de muziek is fenomenaal. 

 

Geniaal spel inderdaad. Er schijnen alleen nogal wat bugs in te zitten. Ben ze zelf gelukkig nog niet tegengekomen

 

Lijkt origineel, maar niet echt!

Dit spelconcept is in 1987 (!) op de Commodore 64 al best aardig uitgevoerd, namelijk in het spel Tower Toppler. Zie bijvoorbeeld een videotje hier: http://www.youtube.com/watch?v=GqpLk9tTykA

OK, Fez is mooier, maar wat mij betreft wel een rip-off.

 

Nieuwsbrief