Game van de week: Hyper Light Drifter, lastig en betoverend

Game van de week: Hyper Light Drifter, lastig en betoverend

31-07-2016 15:04 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Hyper Light Drifter is een sfeervol actie-avontuur met een zelfbewuste retro-look. Na de pc-versie is de oogstrelende game er nu ook voor PS4 en Xbox One.

Hearth Machine wist via Kickstarter bijna 24 keer meer binnen te halen dan de oorspronkelijke gevraagde geldsom. De makers vroegen 27.000 dollar en ze kregen uiteindelijk ruim 645.000 dollar. De aantrekkingskracht van deze titel is dan ook velerlei. De unieke retro-vormgeving in combinatie met de betoverende, electro-muziek en de gameplay maken dit een speciale beleving.

Enerzijds heeft de game duidelijk invloeden van de vroegere Zelda-games en Diablo, anderzijds doet HLD me denken aan mysterieuze Amiga-games als Another World en meer recente retro-action-adventures als Superbrothers: Sword & Sworcery EP. Zelfs Destiny-invloeden lijken door te sijpelen waarbij sciencefiction tech enerzijds en eeuwenoude vergeten beschavingen anderzijds aangenaam tegen elkaar aan schuren.

De grafische, pixelart stijl is om te zoenen omdat de game ondanks haar hoekige voorstelling enorm veel kleine details tot leven wekt. Ruïnes, vijanden, eeuwenoude technologie en je wapens… allemaal zijn ze tot in de puntjes uitgewerkt. Je mist de grafische krachtpatserij van huidige games geen moment.

Wais het verhaal van de maker van de game?

Hearth Machine-oprichter en lead developer Alex Preston is de drijvende kracht achter deze titel. Preston is hartpatiënt; een aangeboren hartafwijking zorgde ervoor dat hij meer dan eens in het ziekenhuis heeft gelegen. De naam van Prestons bedrijf is dus niet zomaar gekozen en het is dus niet geheel toevallig dat de hoofdrolspeler uit de game (eveneens) ziek is.

De Drifter die je speelt, bezit de kennis en de tools van eeuwenoude technologie, maar is op zoek naar een medicijn voor de ziekte die in zijn lijf huist. Hij reist af naar de ruïnes van vergeten beschavingen, op zoek naar een ‘cure’. De tijd tikt door en de Drifter heeft allesbehalve tijd. 

Hoe staat het met de gameplay? 

Ondanks de fantastische vormgeving, zeker in combinatie met de mysterieuze, sferische muziek, is het vooral gameplay die het hart op de juiste plaats heeft. Naast exploratie en puzzelen, speelt combat een belangrijke rol. Wat daarbij vooral opvalt is de strakke besturing die behoorlijk wat laagjes kent. Aanvankelijk kom je een heel eind door te 'button bashen', maar hierdoor zal je uiteindelijk zelf schade oplopen. Al is een helend techno-potion nooit ver weg.

Handiger is het om combo’ s te gebruiken. Hiermee stun je je vijand en werp je ze verder naar achteren. Houd de actieknop voor slaan langer ingedrukt en je doet een aanvullende slash-attack. Naast een zwaaiend zwaard beschik je als Drifter over verschillend energy-geladen schiettuig. De combinatie van slaan en schieten is super en de flow van combo’s uitvoeren werkt erg fijn. Zeker in combinatie met de noodzakelijke dash-move om vijanden en aanvallen te ontwijken.

De game is echter behoorlijk pittig en biedt nauwelijks uitleg. Het upgrade-systeem, het verhaal, het verdienen van credits om je wapenarsenaal up te graden, het is allemaal onderdeel van de reis die je als speler maakt. Dat zorgt er wel voor dat je de eerste uren goed bij de les moet blijven want de keuzes bij het verbeteren van je wapens en vaardigheden is cruciaal. 

Eindoordeel?

Hyper Light Drifter is een zeer bijzonder spel. Misschien een tikje lastig voor huidige spel-standaarden, maar daardoor voelt de exploratie van de wereld een stuk persoonlijker en heldhaftiger. De bijzondere graphics en sound zorgen bij vlagen voor een betoverende ervaring.

Meer game-reviews in onze rubriek Game van de Week