Gecodeerde boodschappen in de stad
Nieuws

Gecodeerde boodschappen in de stad

donderdag 17 mei 2012 07:07

Little Bird maakt verborgen luisterpunten in de stad.


Waar bewaar je geheime informatie het best? Direct onder de ogen van degene die het niet mag weten. Op die theorie is Little Bird gebaseerd. Dat vogeltje piept vanuit een vogelhuisje dat zich in de openbare ruimte bevindt. Stel dat dat vogelhuisje in een steegje hangt waar je elke dag doorheen loopt. Dan kun je daar, met je telefoon als vertaler van het vogelgekwetter, luisteren of er een nieuwe boodschap is.

Maker Matthijs Munnik: "Misschien onpraktisch maar met de toenemende aanval op privacy op internet wordt het steeds moeilijker om anoniem informatie te delen, dus het blijft interessant om over aparte manieren van communicatie na te denken," aldus de student Art Science aan de KABK (Kon. Academie Beeldende Kunsten) in Den Haag.

Little Bird is een speaker in een vogelhuisje die synthetische vogelgeluiden produceert. "Ik heb software geschreven die tekst omzet naar vogelachtig geluid. Dit doe ik door de tekst in het geluidsspectrum te verstoppen. Je telefoon kan vervolgens met een app de tekst weer ontcijferen."

Als je op je iPhone SpectrumView gebruikt en op Android Spectral Audio Analyzer, worden gecodeerde teksten leesbaar in het plaatje van het geluidsspectrum gevisualiseerd. In dit geval lees je een selectie uit Wikileaks' war diaries. "Een referentie naar codesystemen die door geheime diensten worden gebruikt en het publiek maken van geheime data, zoals door Wikileaks." Kijk zelf maar.

 

 

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Knap hoe zoiets ongrijpbaars als privacy in een dergelijk concreet ontwerp is gegoten

 

Nieuwsbrief