Gigantische plantentorens maken Singapore groen
Nieuws

Gigantische plantentorens maken Singapore groen

vrijdag 20 april 2012 15:24

Tientallen meters hoge kunstmatige bomen bieden plaats aan meer dan 26.000 planten, middenin de stad.

Singapore bouwt momenteel aan hun Gardens by the Bay project, een manier om de metropool groener te maken. Onderdeel van dat project zijn een stel superbomen. De gigantische bouwwerken van vijfentwintig tot vijftig meter hoog doen dienst als een soort verticale tuinen. In een volgebouwde stad als Singapore is dat natuurlijk slim gebruik maken van de ruimte. De bomen bieden straks plaats aan meer dan 26.000 planten en bloemen van 200 soorten, van klimmers en bromelia's tot varens. Maar de superbomen kunnen meer: ze verzamelen zonne-energie waarmee water wordt verwarmd.


De supertrees zoals ze er nu nog grotendeels kaal bij staan.

Ook dat water vangen de bomen op, bovendien werken ze als koeltorens voor de gebouwen en tuinbouw die onderin de bomen zitten. De bomen zijn op die manier een mooi voorbeeld van biomimetica; het imiteren van en vervolgens voortborduren op de natuur. De supertrees worden dan ook gezien als de milieuvriendelijke motoren van de ‘stad in een tuin’ die Gardens by the Bay moet worden. Bovenin een van de bomen komt een bistro en verschillende bomen worden door loopbruggen met elkaar verbonden. Hoe het allemaal gaat werken, is mooi terug te zien op de site van de ontwerpers van de supertrees. Het deel van Gardens by the Bay waar de supertrees in staan, gaat eind juni open voor het publiek. 

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Iets voor Slotetdijk?

 

Dit land kennende, wellicht over een jaar of 10.

Progressie en gemeentes :')

 

Sloterdijk

 

Top idee, mooi voorbeeld van verregaande integratie!

 

Nieuwsbrief