Google en Facebook ontkennen geheim FBI-achterdeurtje

Google en Facebook ontkennen geheim FBI-achterdeurtje

07-06-2013 05:53 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Grote Amerikaanse internetbedrijven zouden geheime diensten een backdoor bieden om live communicatie te tappen. Maar de bedrijven ontkennen.

Amerikaanse inlichtingendiensten NSA en FBI zouden een geheim aftapprogramma genaamd Prism hebben, waarbij ze real-time informatie kunnen ontvangen vanaf de servers van diverse grote internetbedrijven. Dat meldt de Washington Post op basis van informatie gelekt door een opsporingsmedewerker. De NSA en FBI zouden direct toegang krijgen tot centrale servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven om zo audio, video, foto's, e-mails, documenten en loggegevens te ontvangen, waarmee ze bijvoorbeeld aan datamining kunnen doen. Het gaat om Microsoft, Google, Yahoo, Facebook, Skype en Apple. Dropbox zou binnenkort gaan deelnemen en Twitter ontbreekt nog.

De Washington Post legde beslag op een Powerpoint-presentatie over het geheime spionageproject. De slides zouden zijn gelekt door een klokkenluider bij een geheime dienst. Ook The Guardian schrijft over Prism en stelt dat de presentatie authentiek is. Het zou een top secret-document zijn, dat gebruikt zou worden voor trainingen. De NSA en FBI weigeren commentaar.

Prism bestaat al sinds 2007 en zou steeds vaker worden ingezet. Slechts enkele Amerikaanse parlementsleden zouden ervan hebben geweten, maar zij zijn gebonden aan een geheimhoudingsplicht. Prism zou onder meer een belangrijke bron zijn van dagelijkse 'intelligence briefings' aan president Obama. Volgens de bron bij de NSA zou 98 procent van de Prism-productie afkomstig zijn van Microsoft, Google en Yahoo. Apple zou volgens de Washington Post pas na de dood van Steve Jobs zijn mee gaan werken.

In reacties hebben onder meer Google, Apple, Microsoft, Yahoo en Facebook hun betrokkenheid bij Prism ontkend. Sommige bedrijven zeggen het programma niet te kennen. Maar de Washington Post en The Guardian zijn niet de minste bronnen. Beide artikelen zijn geschreven door zeer gerenommeerde journalisten.

De vraag is nu dus wie de burger moet geloven: de inlichtingendiensten of de internetbedrijven. Is het een 'broodje aap'? Of ontkennen de bedrijven om imagoschade te voorkomen, of omdat ze dat verplicht zijn? Of gaat Prism zo ver dat de bedrijven er zelf ook geen weet van hebben? Dit gaat ongetwijfeld een staartje krijgen.

Update 13.00: De Amerikaanse 'director of national intelligence' heeft inmiddels het bestaan van het Prism-programma bevestigd, maar zegt dat het alleen gericht is tegen buitenlanders en dat geen Amerikaanse burgers of bedrijven worden bespioneerd. Volgens hem is er goedkeuring van een rechter nodig, om te voorkomen dat informatie van Amerikanen wordt verzameld op deze wijze. De informatie die met Prism wordt vergaard behoren volgens hem tot 'de meest waardevolle buitenlandse inlichtingen'.