Google scant Android-apps eindelijk op virussen
Nieuws

Google scant Android-apps eindelijk op virussen

vrijdag 03 februari 2012 11:40

Google is eindelijk begonnen met het automatisch scannen van apps in de Android Market op virussen. 

Nadat vorig jaar meermaals tientallen besmette apps opdoken in Google's eigen Android Market, onderneemt Google eindelijk extra maatregelen tegen Android-virussen. Het bedrijf heeft bekend gemaakt onlangs te zijn gestart met het automatisch scannen van apps in de Android Market op malware met een nieuw systeem met de naam Bouncer.

Bouncer controleert apps op malware, spyware en trojaanse paarden. De tool draait de apps op Google-servers om het gedrag van het programma op een Android-apparaat te simuleren. Ook bestaande apps worden voortaan continu gecheckt, aldus Google. Bouncer heeft ervoor gezorgd dat er in de tweede helft van 2011 volgens Google '40 procent minder mogelijk malicieuze downloads hebben plaatsgevonden'. 

In tegenstelling tot Apple controleert Google niet elke app op strenge regeltjes voordat hij in de Android Market verschijnt. Een van de gevolgen is dat er soms ook nep-apps verschijnen waarin virussen zitten verstopt. De virusmakers kopieren meestal populaire betaalde apps en bieden deze dan gratis aan, maar met een virus erin. Apple controleert apps handmatig op virussen, maar bij Google verloopt het proces nu volledig automatisch. 

Tot nu toe zijn de Android-virussen overigens vooral gericht op Chinese gebruikers. Zie ook de uitlegparty over mobiele virussen van vorig jaar.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

<cite>"40 procent minder"</cite>
Dus hoeveel totaal?

 

Google schrijft dat toch echt: "we saw a 40% decrease in the number of potentially-malicious downloads from Android Market"

 

Als ze kunnen zien dat er 40% minder malware wordt gedownload, waarom blocken ze dan ook niet de overige 60% waarvan ze dus blijkbaar weten dat het malware is??

 

ze bedoelen '40% minder downloads van mogelijke malware' en niet 40% malware geblockt. Er glippen soms nog virussen er tussendoor die Bouncer dus niet detecteert, maar het aantal besmette downloads is flink dalende.  

 

"Apple controleert apps handmatig op virussen". Goedkope kinderhandjes?

 

Er zijn virusscanners voor android, maar ook voor iOS.
Als de iPhone-apps 100% vrij zouden zijn van malware, lijkt dat een beetje overbodig.

 

jullie vergeten erbij te melden dat Apple apps ook aan vage censuur regels moeten voldoen.

 

@puntje Blaat, is keurig terug te vinden op developer.apple.com na inlog. Zelfs als publisher ben ik soms blij dat apple alles screent om zo een optimale gebruikerservaring te garanderen.

Verstandig dat Google beter gaat checken. Waar ik voorheen drogrede "geen flash" als argument tegen iPad nog wel 's hoorde is het tegenwoordig vaker de onveiligheid en de wildgroei aan schermformaten van Android die voorbij komen.

 

Beetje slap om hier een apple android voorkeursdiscussie van te maken. Het is een feit dat het nadeel van het huidige systeem een aanwas van malware is. Niet erg, maar een downside van een meer open systeem.

 

Zolang android maar oplet dat het niet de windows onder de mobieltjes gaat worden. Veel versies, veel virussen etc. Zou zonde zijn om die route te kiezen

 

De 60% die ze niet kunnen cq niet willen behandelen, is van Google zelf...... ?

 

Nieuwsbrief