Google verbiedt het uitlenen of doorverkopen van Google Glass

Google verbiedt het uitlenen of doorverkopen van Google Glass

18-04-2013 12:20 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Ontwikkelaars die een Google Glass-bril kopen, mogen deze niet doorverkopen. Ook niet uitlenen zelfs.

Google Glass is de hottest gadget in town. Er gaat geen week voorbij of er is weer nieuws over de augmented reality-bril. Op dit moment kunnen alleen geselecteerde ontwikkelaars een Google Glass kopen voor 1500 dollar. Consumenten zullen later dit jaar de kans krijgen om een Google-bril te kopen. Wired ontdekte echter in de algemene voorwaarden van Google Glass dat ontwikkelaars de testbril niet mogen "verkopen, uitlenen, doorgeven of weggeven aan personen zonder goedkeuring van Google". Als een ontwikkelaar dat wel doet, behoudt Google het recht om de bril te deactiveren, en de garantie en ondersteuning vervalt.

Op dit moment is het alleen een selecte groep Amerikaanse ontwikkelaars die in aanmerking komen voor de aanschaf van de bril. Als je als ontwikkelaar iets tweet onder de hashtag #ifihadglassand en het bevalt Google dan mag je van Google 1500 dollar neertellen voor de bril. Een uitverkoren ontwikkelaar wilde daar meteen een slaatje uit slaan en bood zijn Google Glass nog voor ontvangst meteen ter bieding aan op Ebay. De prijs explodeerde al snel naar 90.000 dollar. De man heeft de veiling op eBay afgebroken nadat hij werd geattendeerd op de algemene voorwaarden.

Op zich is het begrijpelijk dat Google niet wil dat ontwikkelaars de gewilde bril onmiddellijk voor een veel hoger bedrag proberen door te verkopen. Maar dat je hem niet mag uitlenen of weggeven, is wel weer een nieuw voorbeeld van hoeveel controle bedrijven over hun producten proberen te krijgen. We zijn het al jaren onbewust gewend dat we geen eigenaar zijn van software. Die mag je vaak niet doorverkopen net zoals digitale boeken, muziek en video’s die je downloadt. Je bent geen eigenaar maar je hebt een contract om het mogen gebruiken.

Nu is kennelijk ook hardware aan de beurt. Uiteraard gaat het hier op om een product in bèta maar wel eent waarvoor je om het uit te proberen 1500 dollar moet neertellen. Dat is heel wat anders dan een product dat je te leen krijgt van een bedrijf om te helpen als ontwikkelaar het product te verbeteren. Als ontwikkelaar help je Google om toepassingen te ontwikkelen. Daar moet je ook nog eens voor betalen en dan mag je hem over twee jaar, als de bril al lang wijd verspreid beschikbaar is voor consumenten, dus niet aan je neefje weggeven? Het zou heel anders zijn als Google een tijdslimiet van bijvoorbeeld een half jaar aan deze voorwaarde zou stellen.

En wat betekent niet mogen uitlenen? Als we tijdens een Bright Night (de eerstvolgende is morgenavond!) een ontwikkelaar hebben gevonden die over zo’n bril beschikt, mag hij hem dan niet een minuut of twee uitlenen aan personen in het publiek die hem even willen uitproberen? De grootste vraag is natuurlijk wat er straks in de algemene voorwaarden staat voor de consumentenversie van Google Glass.