Het Barbapapa kinderdagverblijf
Nieuws

Het Barbapapa kinderdagverblijf

dinsdag 16 oktober 2012 15:44

Paul Le Quernec ontwierp een kinderdagverblijf in Boulay waar je zelf in zou willen wonen.

Brekend nieuws hier op Bright: vorig jaar is het kinderdagverblijf in Winsum vernieuwd! Opvallende kenmerken: geen. Het hek klemt een beetje en valt vanzelf dicht. Lastig als je er een kinderwagen doorheen moet drukken met een ander kind op de arm. De ruimtes kenmerken zich door het gebruik van volstrekt voorspelbare materialen zoals vliesbehang en marmoleum. Spannend is het allemaal niet.

Het is dat Boulay en Piblange een paar honderd kilometer van mijn werk liggen, maar anders zou ik er heen verhuizen. Alleen al voor de kinderdagverblijven daar. Architect Paul le Quernec ontwierp de twee op elkaar lijkende gebouwen. Een mix tussen modernisme en jaren zeventig optimisme. De ruimtes hebben zich gevormd als Barbapapa's die zich nestelen op de bank. Met veel ronde vormen en verrassende details, lukt het dit kinderdagverblijf om niet alleen mooi te zijn, maar ook doordacht. Zo heeft de architect zich niet beperkt tot het gebouw, maar ook nagedacht over de manier waarop de kinderen het gebouw in en uit komen. Op de plek waar ze uit de auto stappen is er eenrichtingsverkeer bijvoorbeeld. Waar de kindjes verschoond worden is een raam in een bocht dat overzicht geeft over de hele ruimte.

 

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

nee dank u. heb associatie met psychiatrische inrichting bij dit ontwerp.

 

@dr banner,
Alle kinderdagverblijven zien er uit als psychiatrische inrichtingen; hekjes, sloten, deurklinken op rare hoogtes, speciaal meubilair. Personeel dat er zo lang werkt en alleen nog maar op het toontje van de kinderen kan praten.

 

Zo.. Jullie weten daar wel veel vanaf? Verdacht..

 

Ik had begrepen dat de kleur geel heel stimulerend werkt en je energie kan geven. Dat je dit dus niet wil in een plek waar kinderen een hele dag spelen of slapen, want ze worden onrustig en slapen slecht...

Er zijn al genoeg prikkels in een kinderdagverblijf zonder dat je extreme kleuren hoeft te gebruiken.

Hier nog een een mooie infographic over de <a href="http://dailyinfographic.com/wp-content/uploads/2012/09/psychology-of-col... title="Psychology of colors" target="_blank">Psychology of colors</a>

 

Ik kan mij voorstellen dat de gele ruimtes op het noorden liggen en de blauwe op het zuiden. Het is goed rekening te houden met de kwaliteit van het binnentredend daglicht. Het is echter ook raadzaam de kleuren af te stemmen op de functie van de ruimte.
Het geheel maakt nogal een plastic indruk. De organische vormen zijn prettig maar verder zijn natuurlijke beelden en materialen vermeden. Dat is jammer.
Ik hoop van harte dat ze geen gebruik maken van plastics met weekmakers of andere, met name voor kinderen, schadelijke stoffen.

 

Nieuwsbrief