Iedereen anonymous met de nieuwe face-blur optie van YouTube
Nieuws

Iedereen anonymous met de nieuwe face-blur optie van YouTube

vrijdag 20 juli 2012 08:25

Met een druk op de knop vervaagt YouTube het gezicht van iedereen die niet herkenbaar op internet wil/kan staan.

YouTube is niet alleen onmisbaar voor je dagelijkse dosis kattenfilmpjes, ook activisten zouden niet meer zonder kunnen. Neem de situatie in Syrië die nu speelt, voor veel tegenstanders van het regime is YouTube een van de weinige manieren om hun kant van het verhaal te laten zien. Maar dat is gevaarlijk: word je herkend, moet je vrezen voor je leven.

Internationale mensenrechtenorganisatie WITNESS merkte in hun jaarverslag dan ook op dat geen enkele video-deel site face-blur heeft. YouTube trok het zich aan en zie daar: makkelijk gezichten onerherkbaar maken. Aanzetten is simpel: tijdens het bewerken van een video zit onder de tab ‘verbeteringen’ de functie ‘alle gezichten onherkenbaar maken’. YouTube doet de rest en verwijdert standaard ook de originele video, tenzij je anders aangeeft.

Ik heb direct de proef op de som genomen door ‘gezichten’ te Googlen en de afbeeldingen te filmen. Het werkt nog niet vlekkeloos, maar de meerderheid van de gezichten in mijn testje is succesvol weggeblurd. Een handige toevoeging voor ouders die hun kind liever niet herkenbaar het net op slingeren. Maar zeker een toevoeging van onschatbare waarde voor activisten wereldwijd.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief