Infographic: verbanden tussen de grote filosofen
Nieuws

Infographic: verbanden tussen de grote filosofen

zaterdag 23 juni 2012 14:18

Met hulp van gegevens van Wikipedia maakte een data-visualisator een infographic die in een beeld laat zien welke filosofen elkaar beïnvloedden.

Een fijne post op statistiekenblog Drunks&Lampposts ("Statistieken worden vaak gebruikt zoals een dronkenlap gebruik maakt van een straatlantaarn: als ondersteuning, niet als verlichting.") Data-visualisator Simon Raper vatte de geschiedenis van de filosofie samen in een grafiek. Dit deed hij door te kijken naar de 'beïnvloed door'-sectie op Wikipedia.

Hoe meer mensen beïnvloed door een filosoof zijn, hoe groter het bolletje. Met het blote oog geschat heeft Georg Hegel de meeste connecties, gevolgd door Kant, Marx, Nietzsche en Aristoteles.

Blijkbaar heeft Raper niet door dat hij echt iets heel tofs heeft gemaakt. De grafiek komt er met een paar afbeeldingen een beetje karig vanaf en het grootste gedeelte van de blogpost gaat over hoe lezers hun eigen beïnvloedingsgrafiek kunnen maken. Heel makkelijk, volgens Raper, je hoeft alleen maar de informatie uit Wikipedia te halen met Dpedia en Snorql, schoon te maken met URL Decoder en dan in Gephi vormgeven.


groot

groot

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

DrunkS met een S.

 

Ahaaja, ik zie het, ssssssstom. Dank je!

 

om de "verbanden tussen de grote filosofen" te zien moet je nog even een WHERE-clause toevoegen om de ruis van de kleintjes te filteren...

 

Nieuwsbrief