Instagram nog deprimerender dan Facebook

Instagram nog deprimerender dan Facebook

24-07-2013 14:13 Laatste update: 28-04-2018 10:57

Jeroen Buiter

Depressief of eenzaam? Foto's en likes op Facebook en Instagram hebben invloed op je gevoel van eigenwaarde.

Verschillende universitaire studies wijzen uit dat het gebruik van Facebook kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, depressie of zelfs jaloezie. Een van de studies heet dan ook toepasselijk 'Zij zijn gelukkiger en hebben een beter leven dan ik: De effecten van Facebookgebruik op de perceptie van andermans leven'.

Catalina Toma, een van de onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin: "Ik stel dat foto's, likes en comments de aspecten van Facebook zijn die het meeste invloed hebben op iemands gevoel van eigenwaarde. De foto's hebben daarvan waarschijnlijk het meeste invloed."

Dat sociale netwerken als Facebook en Instagram een soort roze bril-versie van de werkelijkheid geven, was al langer duidelijk. De meeste Facebook- en Instagramposts zijn immers van leuke of interessante dingen in iemands leven, concerten, feestjes, vakanties, de minder leuke dingen houden de meeste mensen voor zichzelf, daar loop je niet mee te koop.

Niet Facebook zelf, maar de manier waarop je het sociale medium gebruikt heeft invloed op je geestelijke gesteldheid. Als je zelf een fervent poster bent en de site vooral gebruikt om te kletsen met vrienden en collega's zul je niet veel last hebben van die negatieve gevoelens. Het gevaar zit hem in het scannen van andermans Facebookprofielen, en dan in het bijzonder de foto's van een ander. Om nog maar niet te spreken van de vakantiefoto's, die hebben zo mogelijk een nog groter negatief effect op je gemoedstoestand.

Instagram
Vanuit die gedachte zou je volgens Hanna Krasnova van de Universiteit van Berlijn kunnen concluderen dat Instagram een nog groter negatief effect heeft. "Een foto roept sneller een sociale vergelijking op dan een tekstpost, je krijgt van een beeld meer impliciete indrukken van geluk en welvaart. Die indrukken kunnen weer gevoelens van jaloezie opwekken. Op een nieuwsverhaal word je niet jaloers."

Aangezien Instagram draait om de foto's, concludeert Krasnova dat dit medium een grotere invloed op het geestelijke gestel heeft dan Facebook. "Je zou kunnen zeggen dat Instagram nou net de elementen van Facebook uitvergroot die negatieve gevoelens opwekken, namelijk de foto's, likes en comments.

Bovendien kan het posten op Instagram een soort jaloezie-spiraal starten. "Als je prachtige foto's van een vriend op Instagram ziet, kun je jaloerse gevoelens compenseren door zelf een nog mooiere foto te plaatsen. Die vriend zal dat dan misschien ook weer doen, en dat kan oneindig zo doorgaan. Zelfverheerlijking leidt tot meer zelfverheerlijking, waardoor de wereld op sociale media steeds verder van de werkelijkheid komt af te staan."