iPhone maakt domme spiegelreflexcamera slim
Nieuws

iPhone maakt domme spiegelreflexcamera slim

donderdag 26 april 2012 11:13

Met de Flash Dock steek je je iPhone in de hot shoe van je fotocamera. Dat levert veel mogelijkheden op.

Aan nieuwe spiegelreflexcamera’s geen gebrek. Maar ingebouwde apps, gps of lichtmeter ho maar. En dat voor zo’n prijs! Ondertussen draagt zo’n beetje iedereen tegenwoordig een apparaat bij zich wat dat allemaal wél kan: een smartphone. De missing link tussen slimme telefoon en spiegelreflexcamera was al die tijd letterlijk de Flash Dock van het Franse Pocket Demo. De adapter maakt het mogelijk je smartphone bovenop iedere camera met hotshoe te zetten.

Nu doet de Flash Dock zelf niks elektronisch; het is enkel een manier om je smartphone bovenop je camera te bevestigen. Maar als ’ie daar dan eenmaal staat, heeft je camera voor weinig geld wel ineens veel meer mogelijkheden. Denk aan een waterpas-app, een lichtmeter, scherptediepte calculator, een voice recorder of een simpele zaklamp-app. En heb je een EyeFi kaartje dan wordt het nog beter: dan heeft die logge spiegelreflex ineens een internetaansluiting. Kun je ter plekke tenminste wat foto’s mailen of uploaden. Bebruik je een GPX app dan heb je zomaar een gps-logger, een apparaatje dat los best een dure grap is. Best veel opties voor een gadget van € 34,95.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Hoeveel jaar nog voor de spiegelreflex overbodig wordt en de telefoon dezelfde kwaliteit foto's maakt?

 

Nog heel wat jaartjes. Als het al ooit overbodig gemaakt wordt door smartphone's of vergelijkbare compactcamera's. Ik heb diverse camera's (op smartphone/compactcamera/spiegelreflex) maar elke camera kent toch zijn eigen toepassing. Als je dan toch perse een voorspelling wilt doen dan wil ik die wel in de richting van smartphone en compactcamera doen. Die twee kennen een vergelijkbaar toepassingsgebied en het zou best eens kunnen dat de compactcamera gemarginaliseerd gaat worden. Maar daar staat dan weer tegenover dat in vergelijking met een smartphone een compactcamera geen drol kost. En er zijn nog steeds mensen die totaal geen behoefte hebben aan een camera op een telefoon.

 

Het spiegelreflex mechaniek zal sowieso over niet al te lang verdwijnen, ook uit professionele camera's. De vraag is of de nieuwste generatie beeldsensors binnen redelijke termijn ook zo zullen ontwikkelen dat ze in een telefoon passen én hoogwaardige opnames kunnen maken. De andere uitdaging is het verkleinen van de lenzen. Er zijn wel ontwikkelingen op dat vlak maar tot nog toe zit er in een goede lens heel veel glas en dat is zwaar. De iPhone 4s laat wel al zien dat het grootste verschil juist daar te halen is.

 

Nooit, je werkt met veel verschillende lenzen dit zal nooit werken op een telefoon. Tevens is de afstand te klein tussen de beeld sensor en het einde van je telefoon en gebruiken pro's de zoeker en niet een schermpje.

Als er dan lenzen komen is het aanbod minimaal gezien veel lenzen veel te zwaar zijn voor een telefoon.

 

Zeg nooit nooit. Er zal over niet al te lang een oplossing komen waarmee glas (of een vervangend materiaal) zo gemaakt kan worden dat een compacte lens mogelijk is die hetzelfde of meer kan dan de huidige professionele lenzen. Onderschat niet wat er nu allemaal gebeurd op het vlak van nanotechnologie.

 

Kun je dit even herschrijven: "Bebruik je een GPX app dan heb je zomaar een gps-logger, een apparaatje dat los best een dure grap is. Best veel opties voor een gadget van € 34,95."
Snap niet wat daar staat. En wat is bebruiken?

Grootste probleem op dit moment is niet de kant van het fototoestel, maar de kant van de eindredactie. Wie maakt er een goede selectie van de vierkante kilometers fotodiaree die we met zijn allen fabrieken?

Kijk eens op Flickr naar 45surf. Die gast heeft een D800 gekocht en maakt er per dag 20000 foto's mee van een gare chick van achter de kassa bij de macdonalds die hij chagerijnig laat poseren in een door hemzelf bedrukte bikini. Hij snapt nabewerken niet eens, de foto's zien er slechter uit dan van een antieke D70 icm met een goede fotograaf. Maar zo'n pipo met eindeloze tag-spam bevuilt wel heel Flickr. Geen zoekwoord meer veilig of er zitten 1000 45surf fotos in de results.

Waar zijn de nieuwe Hans Aarsmans? Aan 1 hebben we niet genoeg om dit nieuwe afval uit te pluizen.

 

Nieuwsbrief