Kassa! Amsterdamse startup Silk haalt 1,3 miljoen euro op
Nieuws

Kassa! Amsterdamse startup Silk haalt 1,3 miljoen euro op

woensdag 01 augustus 2012 22:38

De Nederlandse startup Silk laat je grote hoeveelheden data ordenen, interpreteren en visualiseren.

Silk heeft 1,6 miljoen dollar van investeerders gekregen, meldt de Amsterdamse startup woensdag. Het geld in de nieuwe investeringsronde komt grotendeels van New Enterprise Associates (NEA), een groot durfkapitaalfonds. Vorig jaar stak Atomico, het investeringsfonds van Skype- en Kazaa-oprichter Niklas Zennström, al geld in Silk. Ook dit keer is Atomico van de partij, net als drie nieuwe investeerders, onder wie een ex-manager van Google. Het gebeurt niet vaak dat zulke belangrijke 'venture capitalists' in Nederlandse startups investeren.

Silk ging in mei live. Het Amsterdamse bedrijfje had toen al 10 duizend bèta-gebruikers. Silk laat je grote bergen gegevens ordenen, interpreteren en visualiseren. Dat gaat via zogeheten Silk-sites, waarop je allerlei widgets kan invoegen, zoals kaarten, tabellen en grafieken, die vervolgens interactief zijn te gebruiken.

Een voorbeeld is een Silk-site over landen in de wereld. Hoe nuttig Silk kan zijn, hangt allemaal af van de data die gebruikers toevoegen en de verbanden die ze willen leggen. Silk moet het makkelijker maken om data te onderzoeken en op verschillende manieren visueel weer te geven. De site is dan ook handig gereedschap voor wetenschappers, programmeurs en datajournalisten. Ook kan Silk dienen als alternatief voor de MediaWiki-software bekend van Wikipedia, omdat Silk-sites als een soort wiki's werken.

Sander Koppelaar van Silk in mei: "We zien gebruik van professionele uitgevers, datajournalisten, bedrijven en individuen. Uitgevers gebruiken Silk om datasets te interpreteren, zoals van dodelijke verkeersslachtoffers, huizenverkopen, en vergelijkingen van universiteiten. We zien toepassingen binnen sport, zoals een Silk-site die proftennissers en hun prestaties tegen elkaar afzet."

NEA kondigde vorige week haar nieuwste fonds aan van in totaal 2,6 miljard dollar, het grootste vc-fonds ooit. Peter Sonsini van NEA denkt dat Silk 'een grote impact zal hebben op de manier waarop mensen omgaan met gestructureerde informatie', zo zegt hij in een persbericht. NEA heeft ook zijn eigen investeringsportfolio in Silk gezet.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Lijkt inderdaad een carbon copy van Wiki. Zijn er ook voorbeelden van andere toepassingen of is het niet meer dan een kopie in een ander jasje?

 

Mooi die 1,6 miljoen van een investeerder. Betekend wel dat de investeerder dat geld weer terug wil verdienen. Dus LET OP GELD LENEN KOST GELD

 

Nieuwsbrief