Lekker lezen lettertype
Nieuws

Lekker lezen lettertype

donderdag 05 mei 2011 12:20

Het lettertype Dyslexie voorkomt leesfouten bij woordblinde lezers.

Dyslexie is een lettertype gemaakt voor mensen met woordblindheid. Chistian Boer van StudioStudio is zelf woordblind en wist dus heel goed wat nodig is. Het resultaat? 'In jouw lettertype was het lezen veel rustiger. Alsof de letters minder hard draaien en ik me even niet zo hard hoef in te spannen. Wauw!'

Dyslectici spiegelen, draaien en verwisselen letters. En dan is het erg onhandig dat een b en en d en een p eigenlijk hetzelfde tekeningetje zijn. Boer maakt aanpassingen in de letters, bijvoorbeeld door ze schuin zetten, de openingen groter te maken en het zwaartepunt laag te houden. Maar ook hoogte en ruimte zijn aangepast om leesfouten te voorkomen. Voor net geen 10 euro is het lettertype te koop.

Christian Boer won deze week de Smart Future Minds Award, van het door het Swatch/Mercedes automerk gesponsorde platform voor ideeën over de ‘toekomst van de stad’. Visionaire denkers op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling, architectuur, design, media, wetenschap en mobiliteit komen daar samen.

'De echte hoofdprijs voor mij is dat het echt werkt. Er zijn ouders van dyslectische kinderen naar me toe gekomen, vol verbazing over hun kind dat al een uur zat te lezen, terwijl dat voorheen nooit gebeurde,' aldus de HKU alumnus. 'Ik ga de 10 duizend euro besteden aan het verder ontwikkelen van het lettertype. Sommige talen hebben andere letters, zoals de ß in het Duits en accenten in het Frans, dus die wil ik verder onderzoeken. Ik heb tot nu toe altijd met een klein budget gewerkt, het is heel fijn dat ik het nu wat grootser kan aanpakken!’ 

Vraag ik me af of dit lettertype het lezen niet voor iedereen veel rustiger en sneller maakt? 

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Fijn.

 

Niet alle Dyslectici hebben dat ze letters spiegelen, draaien en verwisselen. Er zijn namelijk verschillende soorten dyslecten. Ik ben bijvoorbeeld dyslect en ik heb geen probleem met lezen, maar met spelling en grammatica.
Dus ik vind het stukje waar dat wordt gezegd nogal suggestief.

 

ik zie soms geen letter staan in bepaalde woorden, misschien dat dit lettertype helpt

 

Missschien heb je dan gewoon een bril nodig.

 

Dit helpt helaas ook niet met woord dyslexie (waar ik last van heb), maar het is wel een goede ontwikkeling voor mensen met letter dyslexie.

 

volgens mij is er al een font die ook speciaal voor dyslexie is ontwikkeld... Lexia.ttf

maar ik vind het lettertype wel mooi! goed initiatief

 

Read Regular is ook een lettertype wat dit probleem probeert opte lossen, ontwikkeld door Natascha Frensch:
http://www.readregular.com/nederlands/introductie.html

 

Wat jammer dat dat lettertype niet te gebruiken is. Dergelijke projecten zouden prachtig passen in een opensource gedachte...

 

Het font is wel te gebruiken maar je moet het alleen even kopen. een tientje lijkt me niet te duur voor een font waar zo goed over is nagedacht.

Ik heb er nooit problemen mee iemand te betalen voor zijn inspanning. 10,- is ook een laagdrempelig bedrag.

 

10 euro is wel OK. Alleen ... ik vind slechts de actieprijs van 69 euro, 7 keer duurder, dus.

Kan je me wat info geven over waar het voor 10 euro te koop is?

g

 

10 euro dat was een mooi bedrag geweest.
Jullie vergeten wel dat er al heel veel is aangeschaft in de loop der jaren wat goed zou helpen. En dan wordt je wel wat voorzichtiger.
En als deze man zelf dislect is moet hij ook weten hoe erg het is en het gewoon op proefbasis uit moeten brengen. Als het echt helpt heb ik er nog wel meer voor over. Maar ik koop niks meer zonder het uit te mogen proberen. Weet je wat 2 studerende kinderen kosten met een handicap.

 

Wat is dikslesky?

 

Wat een azijnzeikers in de comments. Briljant initiatief! Goed gezien door de Smart Future Mind jongens. Misschien helpt het niet voor alle dyslexie (who cares) maar iedere persoon die geholpen is is er een. Misschien al eens geprobeerd, maar blijkbaar niet goed genoeg. Misschien niet gratis lijkt me logisch, beperkt budget en doorontwikkeling gefinancierd. Om het af te toppen, gaat de ontwikkelaar niet op een exotische vakantie, maar investeert het in verder onderzoek/ontwikkeling, internationaal en wie weet ooit jou vorm van dyslexie. Ik heb slechts 1 woord voor Christian: HULDE

 

Waar kan ik dit lettertype vinden en gratis downloaden??

 

frieda kind

 

Ik heb ook geen probleem met lezen. Maar met snel opschrijven van woorden haal ik letters door elkaar. Of ik sla woorden over.

 

Wat en raar gescherven stukje.

 

Ik wil dat lettertype graag uitproberen, maar zie dat het bijna 70 euro moet kosten bij Lexica. In het stukje staat 10 euro - dat lijkt mij een fijnere prijs. Waar is dat?

 

Ik kan me heel goed voorstellen dat de makers van dit lettertype (administratie- en verzend- ??) kosten in rekening brengen aan particulieren.
Maar 69,== euro is voor een heleboel gezinnetjes niet op te brengen.

Je kunt je natuurlijk ook verenigen en samen een CD kopen en daar zelf tegen kostprijs extra eksemplaren van maken voor de vereniginsleden.

 

Beste Johan,
Ik weet niet of er al meer mensen op je bericht gereageerd hebben maar voor een paar euro wil ik wel meedoen om het samen aan te schaffen! Alvast dank voor je moeite.
Met vriendelijke groet,
P. Damen

 

Ik vind 68 euro niet goedkoop maar zeker wel de moeite waard en ben bereid dit te betalen. Ik ben nu aan het uitzoeken of ik dit font op de iPad van mijn vriendin kan zetten voor gebruik in de ibooks app. Ik ben er al achter dat daarvoor jailbreak noodzakellijk is omdat de ipad niet toestaat dat je fonts installeert. Is er iemand die hier meer van weet om het te laten lukken?

 

het leest geweldig echt een hele verbetering. er moeten echt veel boeken in komen dan kan ik ze te minste lezen! het is wel stom dat je er voor moet betalen ik werk namelijk op 3 computer dus dat is echt heel onhandig!

 

Jammer dat het geld moet kosten. Als je mensen echt wil helpen doe het dan goed en maak het gratis. Dat mensen met dyslexie en geen geld er ook wat aan hebben !!!

 

Vind ik onzin. Zeker omdat de maker aangeeft dat het ontwikkelen domweg geld kost: <cite>Ik heb tot nu toe altijd met een klein budget gewerkt, het is heel fijn dat ik het nu wat grootser kan aanpakken!</cite>

 

Een goede leesbril is ook niet gratis. En werken de klagers soms ook voor een rol drop ofzo?.
Iedereen heeft toch recht op een goed inkomen.

 

Als iemand de CD heeft gekocht en wil de kosten deelen zou ik graag mee willen doen!

0624119734 jeroen
jeroenvanv@yahoo.com

 

Typisch hoor, als we geld kunnen verdienen aan een handicap, zullen we dat zeker niet laten. Heb je gezien wat voor prijzen ze hanteren voor scholen? We willen graag de kinderen met dyslexie graag helpen te functioneren als andere kinderen, maar niet zonder dat iemand daar exorbitant en schandalig aan moet verdienen. Mooi ontworpen maar je insteek is enkel en alleen je eigen portemonnee. Goed gedaan hoor!

 

Nieuwsbrief