LG's gebogen OLED-tv in 2013 naar Nederlandse huiskamer

LG's gebogen OLED-tv in 2013 naar Nederlandse huiskamer

18-06-2013 06:01 Laatste update: 28-04-2018 11:28

Jeroen Buiter

Lg's gebogen tv-scherm is nog in 2013 in Nederland te koop en moet de IMAX-ervaring van de bioscoop naar de huiskamer brengen.

Door het gebogen scherm is de kijkhoek van het scherm beter, waardoor beelden minder last hebben van vervorming en detailverlies dat soms aan de rand van platte schermen verschijnt. Daarnaast zou het toestel groter lijken. Ook is het beeld nu vanuit meerdere posities in de kamer beter zichtbaar.

In IMAX-bioscopen worden omwille van dezelfde reden al langer gebogen schermen gebruikt, zodat de kijkervaring voor alle bezoekers hetzelfde is, ongeacht waar ze in de zaal zitten. De buiging van het scherm bootst de bolling van het menselijk oog na. Bij het bepalen van de kromming van de TV is uitgegaan van iets meer dan twee kijkers tegelijkertijd, voor een enkele kijker zou het scherm een grotere kromming mogen hebben.

Het mag gezegd worden: de Curved OLED TV is een mooi toestel. Door gebruik van OLED-technologie, waarbij naast de rode, groene en blauwe subpixel een extra witte subpixel wordt toegevoegd, wordt wit echt wit, zonder de blauwe of rode gloed die bij gewone LED-schermen soms voorkomt. Ook worden de pixels allemaal apart aangestuurd, zodat ze per stuk aan- of uitgezet kunnen worden. Dat maakt het mogelijk dat zwart echt zwart is, als de pixel uit staat produceert deze immers geen licht.

Goedkoop of makkelijk te produceren is de technologie niet, vandaar dat ook nog niet gezegd kan worden wanneer het toestel verkrijgbaar zal zijn en wat hij zal gaan kosten. In Korea is de TV wel al voor te bestellen, daar kost een 55 inch-scherm omgerekend zo'n 13.000 euro. Het streven is wel om de Curved OLED dit jaar nog op de markt te brengen. Een precieze datum en prijs kon op dit moment nog niet gegeven worden.

Het Curved OLED-scherm is gemaakt van een gebogen glasplaat die een kromming van zo'n 8 graden heeft. De achterkant van het scherm is gemaakt van koolstofvezels die gecoat zijn met een polymeer. Door de stevigheid van de koolstofvezel - het wordt onder meer in vliegtuigvleugels gebruikt - is het mogelijk om toch een heel dun scherm te maken zonder af te doen aan de stevigheid. De totale dikte van het scherm is op het dunste punt 4,3 mm en heeft een bezel (rand) van maar een paar milimeter.


Het toestel staat op een doorzichtige voet waarin twee doorzichtige speakers verwerkt zijn, die overigens nog best aardig klinken. Ze zijn gemaakt van twee op elkaar 'geplakte' delen keramiek, pïezoelectric ceramics genaamd. Bedienen van de TV gaat via de 'magic emote', die qua werking weg heeft van een kruising tussen een computermuis en een Wii-controller. Daarnaast is de TV te bedienen via een touchpaneel aan de onderzijde van het scherm.


Zoals de meeste moderne toestellen beschikt het toestel over meerdere HDMI- en USB 3.0-aansluitingen. Op die USB-poort kan een externe harde schijf aangesloten worden, waar ook direct naar kan worden opgenomen. Een HDD-recorder heb je dan dus niet meer nodig.

Of het toestel een succes wordt zal veel afhangen van de prijs, die gezien de vraagprijs in Korea toch tegen de 10.000 euro zal zitten. De Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Naast de presentatie van de gebogen televisie werden ook twee Ultra-HD schermen van 55 en 65 inch aangekondigd, die naast het enorme 85 inch-model in de markt gezet zullen worden. Het 85 inch model is al langer te koop en kost 20.000 euro, de kleinere modellen krijgen ongetwijfeld een kleiner prijskaartje. De twee kleinere Ultra-HD schermen zullen vanaf oktober verkrijgbaar zijn. Die prijzen zijn op dit moment ook nog niet bekend. Enkele features van de nieuwe 4K-schermen zijn 3D en 4K-upscaling, wat HD-ready- of full HD-materiaal omzet naar de 4 maal hogere resolutie van Ultra HD.

Voor een aantal consumenten zullen deze nieuwe toestellen al betaalbaar zijn, maar Jan Modaal kan beter even wachten tot de schermen wat goedkoper zijn geworden. Tienduizend euro is niet niks voor een TV, hoe mooi de technologie ook is.