Mobiel internet in Europa kost nu 70 eurocent per mb
Nieuws

Mobiel internet in Europa kost nu 70 eurocent per mb

maandag 02 juli 2012 10:36

Vanaf 1 juli zijn de tarieven voor mobiel bellen, sms'en dataverkeer in Europa fors verlaagd. Precies op tijd voor de zomervakantie.

Ga je de komende weken op vakantie in Europa dan hoef je je iets minder zorgen te maken over torenhoge telefoonrekeningen bij terugkeer. Onder druk van de EU zijn de prijzen voor bellen, sms'en en dataverkeer binnen Europa sinds gisteren een stuk lager geworden. Een mobiel gesprek mag maximaal 35 eurocent per minuut kosten. Ontvang je in het buitenland een gesprek dan kost dat je 10 cent per minuut, een sms sturen kost 11 cent.

Nog fijner is dat voor het eerst de kosten van dataverkeer aan banden zijn gelegd. Vorig jaar betaalde je bij KPN nog maximaal 3,50 euro per mb, maar met de juiste bundel kon het ook voor 80 eurocent per mb. 1 mb internetten mag nu niet meer dan 70 cent kosten. De kosten zullen de komende jaren nog meer afnemen. Per 1 juli 2013 mag een mb nog maar 54 cent kosten en een jaar later in 2014 nog maar 24 cent. Een sms'je kost je over twee jaar nog maar 7 cent en een telefoongesprek 23 cent per minuut. 

Maar reken je nog niet rijk. Zelfs al is internetten in het buitenland goedkoper geworden, de telefoonrekening kan alsnog tegevallen als je niet met een speciale bundel op vakantie (de meeste providers bieden een bundel voor onbeperkt internetten). Een YouTube-filmpje zoals een Uitpakparty op medium resolutie van een paar minuten is al snel 17 mb. Dan ben je alsnog een tientje kwijt om een filmpje te kunnen kijken.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Google Maps navigatie. Per 10 kilometer haalt de app al snel een halve mb op aan mapdata. Als je van Nederland naar Spanje rijdt, kan je voor die kosten meerdere TomToms kopen.

Lees in onze special later deze week meer over mobiele kosten in het buitenland.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Begrijp ik goed dat er staat dat het ontvangen van een SMS geld kost wanneer je in het buitenland bent (10ct)?

 

Het versturen van een sms mag maximaal 11 cent kosten. Ontvangen van sms is gratis in het buitenland. In het originele nu.nl tekst stond dit al niet duidelijk en in het artikel hierboven is dit nog onduidelijker gemaakt.

 

Ah, dat staat er niet duidelijk idd. Het ontvangen van een gesprek kost 10 ct, het sturen van een sms 11 ct.

 

Ik betaal met Vodafone Prepaid internet nu €0.99/15 min in Nederland.
Ik heb het idee dat ik straks goedkoper kan internetten in het buitenland dan in Nederland, als ik even mijn mail wil checken. :-(

 

Mijn vader heeft een abonnement van 0 euro (hij belt nauwelijks), maar betaalt wel 0,30 euro/min om te bellen en per sms. Voor hem is het dan ook goedkoper om in het buitenland te bellen en te sms'en.

 

Bellen binnen Europa is goedkoper geworden, maar helaas geldt dat niet (altijd) als je belt vanuit het land waar je een abonnement hebt. Dan betaal je (soms) meer voor bellen naar het buitenland dan vanuit het buitenland naar Nederland! Typisch geval van kromme Europese regelgeving.

 

Nieuwsbrief