Nederlander start eigen 'patent wars' en klaagt Spotify aan
Nieuws

Nederlander start eigen 'patent wars' en klaagt Spotify aan

donderdag 16 augustus 2012 11:45

Een Nederlandse patenttrol heeft Spotify aangeklaagd wegens schending van zijn patenten rond peer-to-peer distributie.

Het Bilthovense Nonend Inventions claimt (pdf) dat de Zweedse muziekdienst Spotify inbreuk maakt op vijf van zijn patenten. Het gaat om "innovaties rond p2p-technologie". Spotify zou p2p in zijn software hebben gebruikt bij het streamen van muziek tussen gebruikers onderling om zo hostingkosten te besparen. Spotify zou volgens Nonend maar 9 procent van zijn muziek vanaf de eigen servers naar gebruikers streamen. De peer-to-peer-verbindingen verzorgen 36 procent, terwijl externe contentnetwerken de rest leveren.

Nonends patenten staan op naam van Amsterdammer Marc van Oldenborgh. Hij noemt zichzelf "uitvinder van p2p-technologie", maar Webwereld betitelt hem als een patenttrol. Hij wil tegen Sprout niets zeggen over de zaak. Zijn patenten gaan onder meer over het maken van een verbinding en versturen van content over een peer-to-peer-netwerk. Spotify heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.

Nonend Inventions is vrij obscuur. De site van het bedrijf is vrijwel leeg en oogt amateuristisch. Er staat eigenlijk alleen onderaan een link naar het persbericht over de Spotify-aanklacht. De patenten van Van Oldenborgh stammen zowel van voor als na de Zweedse start van Spotify in 2008.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Aait

 

Nieuwsbrief