Nederlanders stelen de show op designexpo in Duitsland
Creative Class

Nederlanders stelen de show op designexpo in Duitsland

woensdag 13 juni 2012 13:49

2012Architecten, Dirk van der Kooij en Wieki Somers laten live zien hoe ze hun kunstwerken maken.

Experiment staat voorop in de bijzondere expositie Confrontations die vandaag van start gaat in de Vitra Design Museum Gallery in Weil am Rhein in Duitsland. Zes Nederlandse designstudio’s zijn gekoppeld aan producenten uit de omgeving van het museum om nieuwe ontwerpen te ontwikkelen tijdens live performances.

Studio Formafantasma uit Eindhoven werd gekoppeld aan de enige vrouwelijke kolenbrander van Europa en deed onderzoek naar de tegengestelde eigenschappen van houtskool: aan de ene kant enorm vervuilend, aan de andere van oudsher een manier om water en lucht te zuiveren en een stof met medicinale krachten. Ze ontwikkelden glazen karaffen met houten filters die door kolenbrander Doris Wicki in verschillende mate werden verkoold. Het hiermee gezuiverde water wordt ter plekke geserveerd.

2012Architecten, die restmateriaal en afval van grote bedrijven gebruiken voor onder andere speelplaatsen en gebouwen, doken in de afvalberg van Vitra en bouwen een zit- en klimtoestel. Wieki Somers werkte met Duitslands beste chocolatier aan een chocoladecarrousel gebaseerd op een Zwitsers kaasmes, waarbij telkens een dunne laag van een blok chocolade wordt geschaafd. In het blok chocolade zitten afbeeldingen gevangen, waardoor een flipbook effect ontstaat.

Lucas Maassen, die eerder al de foetus van zijn ongeboren kind in 3d liet printen, dook het laboratorium in van farmaceutisch bedrijf Roche en ging op zoek naar zijn eigen DNA. Dat liet hij vervolgens in kristal produceren door een kristalfabrikant in Wenen. Van de microscopisch kleine kristallen bouwt hij een kroonluchter.

Dirk van der Kooij gaat met autofabrikant A. Raymond in zee. Van der Kooij is binnen korte tijd een begrip geworden als het om rapid prototyping gaat: hij hergebruikt een robotarm die van een enkele sliert gesmolten plastic meubels creëert. Voor Confrontations liet hij zich inspireren door de kleine driehoekjes waaruit datavisualisaties voor printprocessen zijn opgemaakt. Hij vergrootte ze en liet ze produceren in metaal met aan de randen een mechanisme waarmee je ze gemakkelijk aan elkaar verbindt. Tijdens zijn performance nodigt hij bezoekers uit verschillende meubelontwerpen na te bouwen met de driehoekjes.

Tot slot maakt Catalogtree, van de prijswinnende iPad-app Touchdoc Money & Speed: Inside the Black Box, de expo tot een geheel.

Vanaf woensdag zijn de performances te volgen via Confrontations TV.

Live performances van 12 t/m 16 juni, de tentoonstelling is t/m 2 september 2012 te zien.

Chocoladecarrousel van Wieki Somers

M

Testmodel van Dirk van der Kooij

Nieuwsbrief