Netflix werkt nu op recente Nederlandse smart-tv's
Nieuws

Netflix werkt nu op recente Nederlandse smart-tv's

donderdag 12 september 2013 17:16

Samsung, LG, Sony en Philips hebben bekendgemaakt dat hun recente smart-tv's nu in Nederland ook de Netflix-apps ondersteunen.

Een van de voordelen van videodienst Netflix is de grote ondersteuning van apps. Toen we er deze zomer op bezoek waren lag het op een verdieping van Netflix-hoofdkwartier in het Californische Los Gatos bezaaid met elektronica: spelcomputers, mediaspelers, smart-tv's, Blu-ray-spelers - noem maar op. Daar zaten de ontwikkelaars van alle Netflix-apps te coden. Uiteindelijk ondersteunt de dienst meer dan duizend verschillende apparaten. Nu Netflix woensdag ook in Nederland van start ging, zijn ook veel Netflix-apps in Nederland beschikbaar gekomen. Ook de Google Tv-app van Netflix werkt nu in ons land.

Dat gold al enkele dagen eerder voor de Nederlandse iOS- en Android-apps van Netflix. Maar donderdag meldden Samsung, LG, Sony en Philips ook dat op een deel van hun smart-tv's nu een app voor Netflix beschikbaar is. Het gaat bij LG's Smart TV om de modellen van 2012 en 2013, bij Philips om de modellen van 2013, bij Sony om de Playstation 3 en tv's, Blu-ray-spelers en home-entertainment-systemen uit 2012 en 2013. Samsung meldt niet welke modellen de Netflix-app ondersteunen, maar het is aannemelijk dat het ook hier om de toestellen van vorig en dit jaar gaat.

Op de site van Netflix staat ook een pagina over de ondersteunde apparaten, van de Wii U tot Apple TV. Tv's en randapparaten van Toshiba en Panasonic staan daar ook tussen, hoewel beide fabrikanten de Nederlandse beschikbaarheid van de Netflix-app nog niet officieel hebben gemeld.

De collectie films en series is Netflix in ons land nog aan het uitbreiden. Dat gaat geleidelijk, zegt Netflix's contentmanager Ted Sarandos. "We beginnen in elk land eerst met een klein aanbod, en voegen daarna nog dagelijks nieuw materiaal toe." De laatste Hollywood-films heeft Netflix niet als eerste en sowieso niet eerder dan andere video-on-demandaanbieders, erkent hij. "Wij ondersteunen een lage abonneeprijs. Voor huren van nieuwe films zijn er al talloze opties. Voor films geldt dat er sowieso niet veel zijn. En ze worden er ook niet beter op. Maar voor series veranderen we wel het distributiemodel." 

Netflix' eigen series, zoals House Of Cards, Orange Is The New Black en nieuwe seizoenen van Arrested Development en Derek met Ricky Gervais, zijn wel in alle landen tegelijk beschikbaar. Sommige Amerikaanse hitseries, waaronder Game of Thrones van concurrent HBO, en het nieuwste seizoen van Breaking Bad, zijn echter niet beschikbaar. Een compleet totaalaanbod zal er voor video-on-demand nooit komen. Er blijven altijd meerdere aanbieders met deels exclusief materiaal.

Netflix is nog druk bezig met het sluiten van licenties voor meer series in ons land. Netflix wil op zich ook Nederlandse series aanbieden, maar is daarbij afhankelijk van medewerking van bijvoorbeeld RTL. Dat bedrijf wil echter zelf met een enigzins vergelijkbaar onbeperkt video-abonnement komen en gaat dus nog niet in zee met Netflix.

Lees ook: onze beoordeling van alle videodiensten in Nederland (januari 2014)

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik heb een Samsung Smart TV van

 

Klote Bright app hahah weg verhaal..laat maar ik ga het niet nog een keer typen

 

en het werkt sinds vandaag ook op de GoogleTV in Nederland.

 

ok, dank, zal ik toevoegen

 

Werkt niet op Samsung smart tv's uit 2012 helaas

 

De app voor de Samsung is niet heel fijn trouwens...

 

Nieuwsbrief