Nieuwe 3D-printkop brengt printen organen dichterbij

Nieuwe 3D-printkop brengt printen organen dichterbij

10-09-2013 06:35 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Het Europese TTP heeft een nieuwe 3D-printkop ontwikkeld die verscheidene materialen kan printen, van keramiek tot cellen.

Volgens The Technology Partnership zal hun nieuwe 3D-printkop Vista de wereld van het 3D-printen op zijn kop zetten. Deze printkop kan een grote verscheidenheid aan organische en niet organische materialen in 3D printen. Zoals plastic, metaal, keramiek, enzymen en biologische cellen.

Dat één printkop zoveel verschillende materialen kan printen via een verbeterde ‘inkjet’-technologie is al bijzonder. Maar volgens het techbedrijf is het vooral ook een doorbraak dat de printkop in één 3D-print tegelijkertijd materialen kan printen met totaal verschillende eigenschappen.

Er zijn al printers, zoals de Objet Connex en Objet1000 PolyJet 3D-printers, die in één print 14 verschillende polymeren kunnen printen. Dat blijft echter gelimiteerd tot één soort materiaal maar dan met verschillende eigenschappen. De Vista 3D-printkop daarentegen kan in één print organische en niet-organische materialen tegelijkertijd printen. Volgens de maker zal dat het fabricageproces zoals wij dat vandaag de dag kennen totaal op zijn kop zetten in de komende tien jaar.

Het bedrijf beweert dat ze een doorbraak hebben gevonden in inkjettechnologie die het mogelijk maakt om ‘grote’ materiaaldeeltjes (0,05mm) en meer viscose en vluchtige stoffen met één printkop te printen. "Het wordt mogelijk om naar je garage te gaan om een nieuwe uitlaat te laten printen en vervolgens naar het ziekenhuis te gaan om met een druk op de knop een op maat gemaakt implantaat te printen", zegt David Smith van TTP.

"Uiteindelijk zal je een orgaan kunnen printen voor het menselijk lichaam." Het printen van organen is overigens al in de maak. Chirurg Anthony Atala liet in 2011 op het podium tijdens een Ted Talk zien hoe de eerste experimentele nieren uit een 3D-printer rollen. Het gaat dan wel om nieren die niet werken maar met cellen geprint zijn en de vorm en structuur van een nier hebben.

Als de Vista 3D printkop werkelijk doet wat TTP belooft, dan wordt een gesprek dat ik met een TNO-ingenieur in 2008 had over 3D-printen inderdaad werkelijkheid. Gekscherend hield ik een mobieltje in mijn handen en vroeg hem of we dat ook gingen 3D-printen. Zonder blikken of blozen zei hij dat we ook mobieltje binnen een jaar of vijftien zouden printen. Dat klonk als science fiction, maar met de Vista 3D printkop zou dat weleens sneller science fact kunnen worden dan je denkt.